Πλημμυρίζει... χορό ο Ξηροπόταμος


Παραδοσιακές φιγούρες από την Τουρκία, τον Καναδά, τη Βουλγαρία και συναυλία του Πέτρου Γαϊτάνου στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ
Με υπέροχες παραδοσιακές μελωδίες και ρυθμούς από την Ελλάδα και άλλες χώρες του κόσμου θα πλημμυρίσει απόψε και αύριο ο Ξηροπόταμος. Εκεί, στη γραφική αυτή περιοχή που βρίσκεται μόλις 7 χιλιόμετρα έξω από τη Δράμα, θα διεξαχθεί το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού "Ξηροπόταμος 2011".
Πρόκειται για έναν εξαιρετικό θεσμό που γεννήθηκε το 1993 από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ξηροποτάμου, με στόχο την επικοινωνία ανάμεσα στις πολιτιστικές εκφράσεις περιοχών της ίδιας χώρας, αλλά και διαφορετικών λαών. Από τότε μέχρι σήμερα το Φεστιβάλ έχει φιλοξενήσει περισσότερα από 70 ξένα και 100 ελληνικά συγκροτήματα! Παρά το γεγονός ότι αυτή η ετήσια διοργάνωση στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στον εθελοντισμό, δεν στερείται καθόλου ποιότητας και ποικιλίας.
Στο φετινό, 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, που θα φιλοξενηθεί στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Ξηροποτάμου, θα λάβουν μέρος διακεκριμένα χορευτικά συγκροτήματα από τον Καναδά, την Τουρκία και τη Βουλγαρία, μαζί με πέντε ελληνικές παραδοσιακές χορευτικές ομάδες από διάφορες περιοχές της χώρας μας. Καθένα από αυτά τα συγκροτήματα θα παρουσιάσουν, φορώντας τις παραδοσιακές στολές τους, την ξεχωριστή ομορφιά της χορευτικής παράδοσης του τόπου τους.
Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα κορυφωθούν αύριο με τη συναυλία που θα δώσει ο Πέτρος Γαϊτάνος. Ο ερμηνευτής θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια από τη Μακεδονία, τη Μικρά Ασία, τη Σμύρνη, το Αιγαίο, την Πόλη, τη Θράκη και τον Πόντο, τραγούδια σημαντικών Ελλήνων συνθετών όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Μάνος Λοΐζος, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Σταμάτης Σπανουδάκης αλλά και λαϊκά και ρεμπέτικα του Τσιτσάνη, του Βαμβακάρη, του Ζαμπέτα, του Καλδάρα κ.ά.
Ο Μορφωτικός Σύλλογος Ξηροποτάμου ιδρύθηκε το 1979, από μια ομάδα ανθρώπων που τους συνέδεσε η αγάπη για την ανεκτίμητη ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και η επιθυμία τους για έρευνα, διάσωση και διάδοση όλων των στοιχείων που συνδέονται με αυτήν την κληρονομιά.
Ο Πέτρος Γαϊτάνος κατάγεται από τη Δράμα και με αυτήν τη συναυλία του επιθυμεί να τιμήσει την ιδιαίτερη πατρίδα του, αλλά και το φεστιβάλ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More