Μήπως μισείτε τη δουλειά σας;

 

Η Τζόαν είναι μια υπέροχη γυναίκα κατάξανθη με λυγερό γυμνασμένο κορμί και γοητευτική. Έχει τις χάρες όλες. Μόλις έχει τελειώσει μια κουραστική μέρα εργασίας και ανεβαίνει με ανάλαφρο βηματισμό τις εσωτερικές γυαλιστερές σκάλες του σπιτιού της. Ζει μια άνετη ζωή, τέτοια που μόνο η αξιόλογη επιτυχημένη δουλειά της μπορεί να της προσφέρει. Η Τζόαν είναι μια επιτυχημένη δικαστής στο Αμερικανικό δικαστικό σώμα. Στην ταινία, είναι θέμα δευτερολέπτων να εμφανιστεί ο πανέμορφος γοητευτικός λίγο αυθάδης, λίγο αλητάκος αλλά πάντα καλοντυμένος γραβατοφορεμένος 40αρης άντε 45αρης εραστής που θα την ερωτευτεί και θα την κυνηγάει μέχρι να την κατακτήσει. Αυτός είναι μυστικός πράκτορας των Αμερικανικών Υπηρεσιών, επίλεκτο στέλεχος που παρακούει τους ανωτέρους του αλλά τελικά απολαμβάνει τον σεβασμό όλων. Αυτό είναι πάνω κάτω το συνήθες κόνσεπτ μιας αμερικανικής ταινίας δράσης. Στις ρομαντικές κομεντί η πρωταγωνίστρια ή ο πρωταγωνιστής, ενδέχεται και να μισεί την δουλειά της-του  αλλά πάντα έχει ένα ιδιαίτερο χόμπι να τον ή την παρηγορεί. Μπορεί να είναι κρυφοζωγράφος, ή σχεδιάστρια εμπνευσμένων ρούχων ή σχεδιαστής ιδιαίτερων επίπλων (βλέπε τον φίλο της Κάρι Μπράντζω στο sex in the city). Ή πάλι ο έρωτας θα αλλάξει την πορεία των πρωταγωνιστών και θα βρουν έναν καινούργιο επαγγελματικό δρόμο. Με λίγα λόγια η δουλειά μας, το τι κάνουμε μας δίνει αξία. Το ποιοι είμαστε δεν μετράει καθόλου. Και δέκα κιλά ιδεολογία να έχεις δεν μετράει μια.

Αν σε μια καινούργια κοινωνική επαφή σε ρωτήσουν τι δουλειά κάνεις και εσύ θέλεις να αποφύγεις την απάντηση δεν μπορεί να πεις: Πιστεύω στην οικολογία. Ούτε την ανθρωπιστική σου φύση μπορείς να δείξεις φωνάζοντας υπερ των ξένων, των φτωχών και των αδυνάτων. Αν δεν ανακοινώσεις τι κάνεις στην καθημερινή ρουτινιάρικη συμβατική ζωή δεν είσαι τίποτα. Είσαι απλά, ένα προϊόν χωρίς όνομα. Κι εσύ είσαι ο διαφημιστής αυτού του προϊόντος. Πως θα το διαφημίσεις; Τι όνομα θα του δώσεις; Θυμάμαι είχα μια φίλη που είχε κουραστεί με αυτό το πακέτο και όταν την φλέρταρε κάποιος και την ρωτούσε τι δουλειά κάνεις, γυρνούσε τον κοιτούσε αγανακτισμένη, και του έλεγε το παροιμοιώδες:

 -Τίποτα.

 -Τίποτα; ρωτούσε τότε εκείνος εντυπωσιασμένος.

-Τίποτα ξεκαθάριζε η φίλη μου. Και ο τύπος την καψουρευόταν! Δεν ξέρω γιατί είχε τέτοια επίδραση επάνω τους εκείνο το τίποτα. Αλλά δεν έχω ξαναδεί τέτοιου είδους φλερτάρισμα ξανά τόσο μη ενδεδειγμένο αλλά με τόση επιτυχία.

 Λοιπόν στο θέμα μας τώρα. Δεν σας αρέσει η δουλειά που κάνετε; Συνήθως θέλουμε να αλλάξουμε την δουλειά μας σε μια γενικότερη διάθεση αλλαγής. Αποχωρεί ο παλιός εαυτός μας και την θέση του παίρνει ένας καινούργιος. Αυτό συμβαίνει κάπου εκεί στην αλλαγή των δεκαετιών. 30 40 50. Το κακό με το περιβάλλον μας, είναι ότι μας μαθαίνει με ένα χαρακτήρα, μια συγκεκριμένη συμπεριφορά και μας καταχωρεί σε ένα κουτάκι. Πολλές φορές δεν μπορούμε να εκφράσουμε τον εαυτό μας στην εξέλιξη του μέσα στο περιβάλλον μας. Δεν το πείθουμε. Μας αντιμετωπίζουν όλοι γύρω μας επιπόλαια. Είχα μια σχέση, που για να με ευχαριστήσει πριν καν παραγγείλω όταν βρισκόμαστε σε εστιατόρια παράγγελνε για μένα μπιφτέκια επειδή κάποτε μου άρεσαν. Μου ήταν τρομερά παρεμβατικό όλο αυτό. Γιατί εδώ και καιρό εμένα μου άρεσε το ψητό ψάρι με ωμό λάδι. Δεν εννοούσε να το καταλάβει. Στην αρχή δεχόμουν το μπιφτέκι για να μην τον απογοητεύσω αλλά μετά μαλώναμε κάτω από τα μούτρα του σερβιτόρου για να επιβάλλω το ψάρι μου. Σύντομα χωρίσαμε. Όχι μόνο για το ψάρι, αλλά γιατί με τον χρόνο αποκτήσαμε και ιδεολογικές διαφορές. Κανείς δεν δέχεται την αλλαγή σου. Την φοβάται γιατί αλλάζοντας εσύ πρέπει και αυτός να αναθεωρήσει την στάση του απέναντι σου. Κι αυτό δεν είναι εύκολο για όλους την οποιαδήποτε στιγμή. Λίγοι είναι οι άνθρωποι  που υποδέχονται τις διαφορετικές πλευρές του εαυτού σου.

Αν για εσάς τα πλοία πετάνε, τότε μόνο η δική σας γνώμη ισχύει.

Έτσι λοιπόν αφού το περιβάλλον σου δεν δέχεται εύκολα τις αλλαγές σου πολύ δύσκολα θα αποδεχτεί την εσώτερη ανάγκη σου για αλλαγή εργασίας. Μπορεί να συζητήσει το θέμα σε ακαδημαϊκή βάση αλλά σύντομα θα φροντίσει να σε συνεφέρει. Να σου δείξει τον δρόμο του ρεαλισμού. Της πραγματικότητας. Θα σου μιλήσει για την κρίση. Για το ότι οι αλλαγές χρειάζονται χρήματα που εσύ δεν έχεις. Θα σου υπενθυμίσει διάφορες άλλες ανάγκες σου που έχουν προτεραιότητα και στο τέλος σαν επιστέγασμα, θα σου σπείρει την αμφιβολία ότι κατά βάθος είσαι μια επιπόλαια προσωπικότητα. Έτσι θα γίνεις ένα συνοθύλεμα διαπλεκόμενων ενοχών που θα σε αποπροσανατολίσει. Όμως η αλήθεια, η μόνη αλήθεια είναι, ότι έχεις δικαίωμα να μισείς την δουλειά σου. Να θες κάτι παραπάνω. Να αγαπάς την εξέλιξη.

Τι πρέπει να κάνεις; Να κλείσεις τα αυτιά σου στους προσγειωμένους. Κανείς δεν βρίσκεται μέσα στο εγώ σας. Όλοι μας μπορούμε να έχουμε απόψεις για την ζωή των άλλων.

Υπάρχουν πολλές λύσεις.

Μπορείτε να συνδυάσετε την δουλειά σας που την μισείτε με μια ενασχόληση σε εθελοντικό επίπεδο που θα σας δίνει χαρά. Αυτό μπορεί να δώσει ένταση και έμπνευση στον τελματωμένο εαυτό σας και να δείτε την συμβατική δουλειά σας με άλλο μάτι τελικά. Μπορείτε ακόμη να σπουδάσετε ένα καινούργιο αντικείμενο που σας συγκινεί. Ποτέ δεν είναι αργά. Μην επικαλείστε την ηλικία σας , ως πρόσχημα. Όσοι ανήκουμε στις μεγαλύτερες ηλικίες απολαμβάνουμε καλύτερα την προσωπική μας εξέλιξη. Αν δεν έχετε τα χρήματα για σχολές, έχετε το δικαίωμα να ασχοληθείτε περιστασιακά με μια δουλειά με λιγότερα χρήματα αλλά που να βρίσκεται κοντά στο αντικείμενο που σας ενδιαφέρει. Θα ορίσετε ένα διάστημα ολιγόμηνης απασχόλησης ώστε να φτιάξετε ένα βιογραφικό ανάλογο της επιθυμία σας. Αν είστε έτοιμος να συμβιβαστείτε με λιγότερα χρήματα κάντε το αν όχι κρατήστε και την παλιά σας δουλειά και ασχοληθείτε ερασιτεχνικά με την καινούργια. Μόνοι σας θα βρείτε τον τρόπο. Πάρτε απλώς απόφαση να μπείτε στην περιπέτεια της ζωής. Μην φοβάστε τα λάθη. Κάθε λάθος φέρνει μια ευκαιρία.

Επίσης ερωτευτείτε. Είναι μεγάλη κινητήριος δύναμη. Αν είστε δεσμευμένος μην ερωτευτείτε δεν κάνει θα ρθει να με βρίσει ο-η σύζυγος. Εξ'αλλου σε αυτήν την περίπτωση δεν θα το έχετε ανάγκη γιατί θα αιφνιδιαστείτε από το πώς και με ποιο τρόπο θα σας αντιμετωπίσει το ταίρι σας τώρα που αποφασίσατε να αλλάξετε. Όσες ρίξεις και να φέρει στην αρχή, θα γίνετε ξαφνικά πιο ενδιαφέρον -ενδιαφέρουσα. Η ερωτική ζωή σας θα γίνει καλύτερη. Οι ορμόνες θα κυκλοφορούν στο αίμα σας σε μεγαλύτερη αρμονία. Και  τελικά το καινούργιο σας επαγγελματικό βήμα θα σας δώσει φτερά. Το θέμα δεν είναι από υδραυλικός να γίνετε δικηγόρος ή το αντίθετο. Το θέμα είναι να μπείτε στο παιχνίδι. Η πραγματικότητα έχει μεγαλύτερη φαντασία και βασίζεται σε αστάθμητους κανόνες. Και οπωσδήποτε δεν ορίζεται από αυτούς που χωρίς έμπνευση βιάζονται να μας καθηλώσουν στο κουτί μιας προσωπικοτητας σε συσκευασία δώρου. Γιατί αυτοί απλούστατα δεν ακούν. Απλώς ακούγονται και είναι καιρός να πάψετε να είστε το ακροατήριο τους.

 Μας τα είπανε και άλλοι:

Ας πράττει ο κάθε άνθρωπος, σύμφωνα με την διάθεση της καρδιάς του.
Όχι βαρυγκομώντας, ούτε αναγκαστικά.
Ανώνυμος

Εκείνο που ζητάς, δεν είναι τρομαχτικό.
Τρομαχτικό είναι αυτό, με το οποίο συμβιβάζεσαι.
Αλαν Κοέν.

Η ουσία της επικοινωνίας, είναι η πρόθεση.
 Βέρνερ Ερχαρντ

Αν πιστεύεις, αυτό σημαίνει πως έχεις φαντασία
γιατί δεν περιορίζεσαι στα γεγονότα.
Αν πιστεύεις, επιμένεις.
Τι μπορεί να σε σταματήσει;
Αν δεν τα καταφέρω σήμερα, τότε θα τα καταφέρω αύριο.
Ρουθ Γκόρντον.

Εμπιστεύσου τις ελπίδες σου. Όχι τους φόβους σου.
Ντέιβιντ Μαζόνει.

Βρες τι σου αρέσει περισσότερο να κάνεις
και μετά βρεες κάποιον να σε πληρώνει για να το κάνεις.
Κάθριν Ουάτχορν

Δεν αρκεί να είμαστε απασχολημένοι.
Το ερώτημα είναι: Με τι είμαστε απασχολημένοι.
Χένρι Ντέιβιντ Θορό



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More