Το στόμα καθρέφτης της υγείας






Η διάγνωση σοβαρών ασθενειών είναι πιθανόν να κρύβεται στο στόμα μας!

Η κακή υγεία της στοματικής κοιλότητας συχνά αποτελεί ένδειξη για σοβαρότερες ασθένειες που προσβάλλουν τον οργανισμό. Τα σημάδια μάλιστα είναι συνήθως εμφανή και μας βοηθούν να διαπιστώσουμε από τι μπορεί να πάσχουμε.

Η ξηροστομία
Η ξηροστομία είναι σύνηθες σύμπτωμα των καπνιστών. Επίσης προκαλείται συχνά από αλλεργίες και αφυδάτωση. Παρ’ όλα αυτά μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα του συνδρόμου Σγιόγκρεν. Πρόκειται για αυτοάνοση πάθηση που προσβάλλει τους αδένες και προκαλεί ξηρότητα στο στόμα και τα μάτια.

Η λευκή γλώσσα
Η λευκή γλώσσα μπορεί να αποτελεί πρώιμο σημάδι καρκίνου του στόματος. Συγκεκριμένα, λένε οι επιστήμονες, οι κόκκινες ή λευκές πληγές στους ιστούς του στόματος, σε συνδυασμό με βαθουλώματα στα μάγουλα, μπορεί να προμηνύουν την ύπαρξη καρκινικού όγκου. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα δεν είναι τόσο σοβαρό, καλό είναι όταν υπάρχουν οι σχετικές ενδείξεις, ο ασθενής να υποβάλλεται σε έλεγχο. Οι πληγές ωστόσο ενίοτε κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για άλλες ασθένειες, όπως το σύνδρομο Crohn. Η εν λόγω πάθηση πλήττει το πεπτικό σύστημα, επομένως και το στόμα.

Σημάδια και εκδορές
Ενα άλλο σημάδι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη είναι τα κίτρινα σημάδια κάτω από τη γλώσσα. Τι μπορεί να σημαίνουν; Οτι εκδηλώνουμε κάποια ηπατική ασθένεια, ενώ όσο εξελίσσεται η πάθηση τόσο περισσότερο εξαπλώνεται στον ιστό της στοματικής κοιλότητας η κιτρινίλα. Αν, πάλι, η γλώσσα σας κοκκινίζει και εμφανίζονται εκδορές στα πλαϊνά του στόματος, τότε ενδέχεται να πάσχετε από αναιμία.

Μόλυνση
Η στοματική μόλυνση όμως αποτελεί ένδειξη λιγάκι πιο… περίπλοκη. Μπορεί δηλαδή να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της χρήσης αντιβιοτικών ή στεροειδών, ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις ίσως αποτελεί ένα από τα πρώτα σημάδια του ιού του AIDS. Δεν χρειάζεται ωστόσο πανικός, καθώς μια επίσκεψη στον οδοντίατρο θα σας λύσει την απορία.

Ουλίτιδα
Η ουλίτιδα, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, έχει συνδεθεί με τον αυξημένο κίνδυνο για καρδιολογικά προβλήματα.

http://www.nooz.gr/woman/to-stoma-ka8reftis-tis-ugeias

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More