Τα αντισυλληπτικά χάπια ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του προστάτη;

Tο ερώτημα ετέθη, μένει να τεκμηριωθεί...

Τα αντισυλληπτικά χάπια ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του προστάτη;
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Καναδοί επιστήμονες διερευνούν κατά πόσο υπάρχει σχέση μεταξύ της χρήση αντισυλληπτικών χαπιών και της αύξησης των ποσοστών καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο BMJ.

Οι Δρ Ντέιβιντ Μαρτζελ και Νηλ Φλέσνερ από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο υποστηρίζουν ότι τα υποπροϊόντα των οιστρογόνων που εκκρίνονται στα ούρα των γυναικών που κάνουν χρήση των αντισυλληπτικών χαπιών, ενδεχομένως να μολύνουν την τροφική αλυσίδα και το πόσιμο νερό.

Τα οιστρογόνα είναι γνωστό ότι «τροφοδοτούν» την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου.

Οι Καναδοί ερευνητές μελέτησαν στοιχεία του 2007 που αφορούσαν αρκετά έθνη και τμήματα της Γης, προσπαθώντας να τεκμηριώσουν τον συσχετισμό. Παρατήρησαν λοιπόν ότι υπήρχε ισχυρή σχέση μεταξύ της χρήση αντισυλληπτικών χαπιών από έναν πληθυσμό ως σύνολο και του αριθμού των νέων περιπτώσεων και θανάτων από καρκίνο του προστάτη.

Ο συσχετισμός δεν σχετιζόταν με την οικονομική ευημερία εκάστου έθνους, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποδοθεί στα καλύτερα διαγνωστικά μέσα των κρατών που ευημερούν οικονομικά, καθώς σ’ αυτά καταγράφονται τάσεις υψηλότερης χρήση αντισυλληπτικών χαπιών. Η παρατήρηση αυτή αφορούσε περισσότερη την Ευρώπη. Επίσης δεν καταγράφηκε σχέση μεταξύ του καρκίνου του προστάτη και άλλων μέσων αντισύλληψης (όπως το ενδομήτριο σπείραμα). Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται για έναν μεταδιδόμενο παράγοντα ή κάτι που σχετίζεται με την ίδια την ερωτική επαφή.

Οι Δρ Μάρτζελ και Φλέσνερ εκφράζουν φόβους ότι η μόλυνση της τροφικής αλυσίδας με ορμόνες που πηγάζουν από τα αντισυλληπτικά χάπια είναι ο πραγματικός ένοχος. Φυσικά η μελέτη υποδεικνύει την ύπαρξη της σχέσης χωρίς να την τεκμηριώνει.

Μάλιστα υπογραμμίζουν ότι οι επιστημονικές τους εικασίες θα πρέπει να επαληθευθούν συνδυαστικά με προσεκτικές μετρήσεις των περιβαλλοντικών επιπέδων των υποπροϊόντων των αντισυλληπτικών χαπιών ή των ουσιών που διαταράσσουν την ενδοκρινική λειτουργία.
health.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More