Η ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΠΑΧΑΙΝΕΙ;


Μαρτυρία.
Ο Νίκος μου, έχει άσθμα αρκετά χρόνια. Η παχυσαρκία του εμφανίστηκε αμέσως μετά την εκδήλωση της αλλεργίας. Ο γιατρός του σύστησε άσκηση. Η κατάσταση του όμως, επιδεινώνεται όταν τρέχει ή παίζει. Είναι ένα παιδί με πολύ πάθος και θέλει να κινείται. Εγώ είμαι αυτή που  αντιδρώ πολύ στο θέμα της άσκησης του. Δε θέλω να το βλέπω να δυσκολεύεται. Εκείνος μου λέει ότι θέλει να κάνει ότι και οι φίλοι του…
Ελένη Χ. Μητέρα τριών παιδιών από τη Κατερίνη.


Σας έχω και καλά νέα και κακά νέα ανήσυχοι και πάντα υπερπροστατευτικοί γονείς. Όχι λοιπόν η αλλεργία δε προκαλεί παχυσαρκία. Η υπερπροστασία όμως ναι. Τα καλά νέα λοιπόν, είναι ότι το παιδί σας δεν είναι καταδικασμένο στη παχυσαρκία και στην ακινησία αφού το σώμα του, τα γονίδια που του προσφέρατε και η θεραπευτική αγωγή που ακολουθεί, δε το υποχρεώνουν να παχαίνει ολοένα. Τα κακά νέα είναι ότι πρέπει να αλλάξετε και πάλι εσείς οι γονείς συμπεριφορά. Πράγμα δύσκολο βέβαια όταν ο πρώτος που ανησυχεί πάντα για την υγεία και την ασφάλεια του παιδιού σας είστε εσείς. Θα κάνετε όμως και πάλι ακόμη μια υπέρβαση στο εγώ σας για χάρη του μονάκριβου σας. Γιατί όπως είπαμε ο στόχος σας είναι το καλό του. Και όλοι οι γιατροί συμφωνούν ότι το καλό του είναι να κινείται και για οργανικούς αλλά και για ψυχολογικούς λόγους, μιας και ο ασθενής που αποκλείεται από κάποιες κοινωνικές δραστηριότητες, δεν αισθάνεται όμορφα και εσείς επιθυμείται για το παιδάκι σας το καλύτερο. Έχει παρατηρηθεί λοιπόν ότι τις περισσότερες φορές οι γονείς του ασθματικού παιδιού επειδή όταν γυμνάζεται βήχει, ζητούν απαλλαγή από το μάθημα της γυμναστικής και γενικά το βάζουν σε μια οικονομία κινήσεων  αποφεύγοντας ιδιαίτερα το ελεύθερο τρέξιμο. Όλη αυτή συμπεριφορά όμως το οδηγεί στη παχυσαρκία. Αλλά ένα ασθματικό παιδί, είναι ένα φυσιολογικό παιδί που μπορεί να συμμετέχει σε όλα τα αθλήματα κάτω από την επίβλεψη του προσωπικού του γιατρού,. Υπάρχουν ολυμπιονίκες με ενεργό βρογχικό άσθμα. Το κολύμπι μάλιστα θεωρείται η πλέον ενδεδειγμένη αθλητική οδός για τον δικό σας υποψήφιο ολυμπιονίκη μιας και αποδεικνύεται το λιγότερο ασθματογόνο άθλημα και το συνιστούν ανεπιφύλακτα όλοι οι ειδικευμένοι γιατροί. Γιατί το κολύμπι αποδεδειγμένα,  προκαλεί καθόλου ή πολύ λίγο πρόβλημα στην αναπνοή!
το λιγότερο ασθματογόνο άθλημα και το συνιστούν ανεπιφύλακτα όλοι οι ειδικευμένοι γιατροί. Γιατί το κολύμπι αποδεδειγμένα,  προκαλεί καθόλου ή πολύ λίγο πρόβλημα στην αναπνοή!


Υπεύθυνοι γιατροί: Χρύσανθος Χρυσανθόπουλος αλλεργιολόγος. Κωνσταντίνος Γκλαβόπουλος παιδίατρος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More