Έρευνα: Τι ξέρουν οι έφηβοι για το σεξ; Πόσες επαφές έχουν; Χρησιμοποιούν προφύλαξη;

Πολύ ενδιαφέροντα τα νέα στοιχεία έρευνας που αφορά την σεξουαλική ζωή των εφήβων και την υπευθυνότητα τους απέναντι σε αυτήν. Η έρευνα λοιπόν δείχνει ότι οι νεαροί έφηβοι, όταν μιλούν για σεξ, μερικές φόρες υπερβάλλουν. Σε μια πρόσφατη διαδικτυακή έρευνα του περιοδικού Seventeen, στην οποία πήραν μέρος 1.200 έφηβοι ηλικίας από 15 ως 22 ετών, αποδείχτηκε πως σχεδόν οι μισοί δήλωσαν ότι είναι παρθένοι, ενώ ένας στους τέσσερις δήλωσε ότι είχε πει ψέματα ότι έχει ερωτική ζωή, ώστε να μην πιστεύουν οι φίλοι του πως είναι παρθένος.

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν πως: 

•    Το 24% είπαν ψέματα για τον αριθμό των συντρόφων τους.

•    Το 30% έλεγαν ψέματα για το πόσο συχνά έκαναν σεξ.

•    Το 57% έκαναν σεξ χωρίς προφυλάξεις.

•    Το 78% υποστήριξαν πως υπήρχε κοινωνική πίεση για να κάνουν σεξ.

•    Το 23% είπαν ότι δεν ήταν παρθένοι ενώ ήταν.

Ο σεξουαλικός ψυχαναγκασμός των μεγάλων για αποδόσεις και κατακτήσεις που συνήθως δεν έχουν τα παιδιά, μεταφέρεται τελικά σε αυτά σαν εντολή  για πολύ και καλό σεξ. Η εντολή αυτή, πολλές φορές μάλιστα, δεν είναι ανάγκη να ειπωθεί, αφού τα παιδιά μας, καταλαβαίνουν τις σκέψεις μας, ακόμη και από τις πολύ ομιλητικές σιωπές μας! Η συνθήκη αυτή τα εξαναγκάζει να λένε ψέματα και να παριστάνουν τους έμπειρους ενώ δεν είναι.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δείχνουν πως ακόμα και σε μια προχωρημένη κοινωνία οι μεγάλοι μεταφέρουν τις λάθος αντιλήψεις τους στα παιδιά, ακόμη και γύρω από το σεξ.

Πολλοί ειδικοί στον τομέα υγείας υποστηρίζουν ότι στον πολιτισμό μας, τα αγόρια πιέζονται να κάνουν σεξ, ή τουλάχιστον να λένε ότι έχουν κάνει, αλλά αυτό εξαρτάται από τους γονείς τους που δεν κατάφεραν να τους μιλήσουν ανοιχτά για τη σοβαρότητα του σεξ, καθώς και για τους κινδύνους που κρύβει.
Και στα κορίτσια ασκείται πίεση να κάνουν σεξ!
Ωστόσο, αν δει κανείς στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι και τα κορίτσια αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση για να κάνουν σεξ σε μικρή ηλικία. Μια νέα έρευνα από το Ίδρυμα Οικογένειας Kaiser δείχνει ότι τα κορίτσια δεν είναι οι μόνες που πιέζονται.  Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα στα τρία έφηβα αγόρια ανέφεραν αίσθημα πίεσης από τους φίλους τους για να κάνουν σεξ. Στην πραγματικότητα, το πόρισμα της έρευνας έδειξε ότι τα αγόρια ήταν πιο πιθανό (από ότι τα κορίτσια) να αισθάνονται μεγαλύτερη  πίεση για να κάνουν σεξ.




Πόσο γνωρίζουν οι έφηβοι για την συμπεριφορά και τους κινδύνους στο σεξ;

Οι πιο πρόσφατοι αριθμοί προέρχονται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, για την πρόληψη κινδύνων και συμπεριφοράς στη νεολαία σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από 34 γυμνάσια και λύκεια:

•    Εκτιμάται ότι το 48% είχε σεξουαλική επαφή πριν από την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο.

•    Περίπου το 15% είχε σεξουαλική επαφή με τέσσερις ή περισσότερους νέους πριν από την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο.

•    Σχεδόν το 62% των μαθητών ήταν σεξουαλικά ενεργοί και χρησιμοποίησαν προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

•    Περίπου το 90% των μαθητών δήλωσαν ότι είχαν διδαχθεί για το AIDS και τον ιό HIV στο σχολείο.
Πηγή: www.teenpregnancysc.org
Μετάφραση / Σχολιασμός / Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline και Ζωή Κυροπούλου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More