Επιτυχής κβαντική τηλεμεταφορά!


Επιστήμονες κατάφεραν να μεταφέρουν στιγμιαία ένα σετ κβαντικών πληροφοριών σε δύο σημεία, διατηρώντας τις ιδιότητες τους. Οι πληροφορίες (σε μορφή φωτός) είχαν αλλοιωθεί έτσι ώστε να υπάρχουν σε δύο φάσεις ταυτόχρονα πράγμα που τους επέτρεψε να καταστραφούν σε να σημείο και να αναδημιουργηθούν σε ένα άλλο...
Το συγκεκριμένο πείραμα ερευνά 'πακέτα' φωτός τα οποία βρίσκονται σε μια κατάσταση κβαντικής υπέρθεσης που σημαίνει ότι το φως βρίσκεται σε δύο διαφορετικές φάσεις ταυτόχρονα. Ερευνητές από την Αυστραλία και την Ιαπωνία κατάφεραν να μεταφέρουν κβαντικές πληροφορίες από το ένα μέρος στο άλλο χωρίς να χρειαστεί η 'φυσική' η αλλιώς υλική μεταφορά τους. Οι πληροφορίες καταστράφηκαν στο αρχικό σημείο και αναδημιουργήθηκαν σε ένα άλλο. (Κλικ στην φωτογραφία του άρθρου για να δείτε σε μεγέθυνση την συσκευή που χρησιμοποιήθηκε στο πείραμα)
Αυτό ανοίγει νέες πόρτες στις έρευνες για την δημιουργία κβαντικών υπολογιστών καθώς μέχρι τώρα όσα πειράματα είχαν γίνει απέτυχαν γιατί υπήρχε απώλεια πληροφοριών ή ήταν πολύ αργή η μεταφορά. Αν καταφέρουν να τελειοποιήσουν την τηλεμεταφορά κβαντικών πληροφοριών στο μέλλον οι πληροφορίες στον υπολογιστή αλλά και το δίκτυο θα μεταφέρονται χωρίς να είναι αναγκαία η χρήση καλωδίων ή κάποιου άλλου μέσου μεταφοράς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More