Αμφισσα | Η γειτονιά της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης


Δικαιώνονται πανηγυρικά οι πρωτοποριακές μέθοδοι του καθηγητή Ψυχιατρικής Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου αποασυλοποίησης   ψυχικά ασθενών που έθεσε σε εφαρμογή στις αρχές της δεκαετίας του 1980  και η μεταφορά τους σε τοπικές κοινωνίες! Τα συμπεράσματα που προκύπτουν θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογή σε όλες τις χώρες του κόσμου, κυρίως όμως να βοηθήσουν στην αλλαγή της αντιμετώπισης των ασθενών...
Ο καθηγητής Ψυχιατρικής Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας. Παρουσίασε για πρώτη  φορά τις θέσεις του για την αντιμετώπιση, μεταχείριση, αξιοποίηση των ψυχικά ασθενών το 1981. Μέσα σε λίγα χρόνια έλαβε διεθνή αναγνώριση και οι θεωρίες του τέθηκαν σε εφαρμογή -πράγμα καθόλου εύκολο και  εξαιρετικά τιμητικό στον τομέα της Ψυχιατρικής.
Όταν το 1989 μεταφέρθηκαν στην Άμφισσα ψυχικά ασθενείς από τις εγκαταστάσεις της Λέρου, στο πλαίσιο πρωτοποριακών μεθόδων αποασυλοποίησης,  πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι είχαν αντιδράσει.
Σήμερα στην Άμφισσα συντελείται ένα μικρό θαύμα για τους ψυχικά ασθενείς αλλά και τους συντοπίτες τους.
Οι πρώην τρόφιμοι μένουν πλέον σε αυτόνομα διαμερίσματα, εργάζονται σε κτήμα που τους έχει διαθέσει ο δήμος και πωλούν τα προϊόντα τους σε τοπικές αγορές εξασφαλίζοντας εισόδημα. Διαβάζουν, έχουν επικοινωνία με τον έξω κόσμο, παρακολουθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας.
Διαβάστε το ενδιαφέρον άρθρο:
Οι γείτονες της Άμφισσας
http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4648503
Διαβάστε για το ψυχίατρο Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο
http://www.amfissapress.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More