Η καφεΐνη προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος



O καφές τώρα τελευταία, γίνεται αντικείμενο πολλών ερευνών και φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Και σίγουρα όχι άδικα. Πρώτα απο όλα, σκέτος, είναι αντιοξειδωτικός και συμβάλει στο αδυνάτισμα. Δεύτερον είναι αξιόλογη πηγή καλίου.Ειδικά αν είστε διαβητικός είναι ένα πλήρες υποκατάστατο 2 μπανανών. Οι διαβητικοί έχουν ανάγκη απο το κάλιο πολύ συχνά και αυτή η γνώση μπορεί να τους λύσει τα χέρια. (Όταν εγώ προσωπικά είχα ανάγκη απο κάλιο, μου το πρότεινε ανεπιφύλακτα η προσωπική μου γιατρός, μέσα στο νοσοκομείο.)  Επισης έρευνες έχουν δείξει ότι αν πίνετε καθημερινά 5 κούπες καφέ, προλαμβάνεται τον διαβήτη. Στο δέρμα όταν χρησιμοποιείται σε εξωτεική χρήση, καταπολεμά την κυτταρίτιδα. Τώρα όμως, έρχεται ακόμη μια πληροφορία να ενισχύσει το γνωστικό μας οπλοστάσιο. Ο καφές όταν απλώνεται στο δέρμα, συμβάλλει στην άμεση καταστροφή των κυττάρων εκείνων, που έχουν υποστεί ζημιά από τις ακτίνες του ήλιου.

ΤΟ ΘΕΜΑ

Μήπως κάποια στιγμή αντί να πίνετε τον καφέ σας, τον αλείφετε στο δέρμα σας;

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, μια νέα επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην αυξημένη προστασία του δέρματος από την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία και τον καρκίνο, καθώς συμβάλλει στην άμεση καταστροφή των κυττάρων εκείνων που έχουν υποστεί ζημιά από τις ακτίνες του ήλιου.

Η ανακάλυψη μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει στη δημιουργία νέου τύπου πιο αποτελεσματικών αντηλιακών που θα περιέχουν καφεΐνη, όμως οι επιστήμονες φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν πως αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι πίνουν πολλούς καφέδες, απολαμβάνουν μεγαλύτερη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και τους κινδύνους της για το δέρμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Άλαν Κόνεϊ του τμήματος χημικής βιολογίας του πανεπιστημίου Ράτγκερς του Νιού Τζέρσεϊ δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν».

Οι επιστήμονες έκαναν πειράματα σε ποντίκια και ανακάλυψαν ότι η καφεΐνη αλλάζει τη δραστηριότητα ενός γονιδίου (του ATR) που εμπλέκεται στην καταστροφή των κυττάρων, τα οποία έχουν υποστεί βλάβη στο DNA και έτσι είναι πιθανότερο να μετατραπούν σε καρκινικά.

Προηγούμενες μελέτες είχαν επισημάνει την προστατευτική δράση της καφεΐνης κατά του καρκίνου, όμως η νέα έρευνα εστίασε στους συγκεκριμένους μοριακούς μηχανισμούς αυτής της δράσης, με έμφαση στο δέρμα.

Έτσι, ανακαλύφθηκε ότι όταν στον οργανισμό κυκλοφορούν αυξημένα μόρια καφεΐνης, τότε αναστέλλεται η δράση του γονιδίου ATR και, με αυτό τον τρόπο, ενθαρρύνεται ο θάνατος των δυνητικά επικίνδυνων κυττάρων με το μεταλλαγμένο DNA.

Πηγή:amna.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More