"Εκατό χιλιάδες ποιητές για την αλλαγή"




«Μη θλίβεσαι για μένα αλλαγή, μη κλαις για μένα φύση, σκύβει για λίγο η κεφαλή, λυγίζουνε τα γόνατα, δεν πέφτω, όχι η εικόνα μου αυτή δεν είναι λυπημένη, για δάκρυα δεν είναι». Με τους στίχους αυτούς, μεταφρασμένους και στην αγγλική γλώσσα, ο ποιητής Φαίδων Αλκίνοος υποδέχεται στην Αθήνα ποιητές, αλλά και κάθε είδους καλλιτέχνες- ή μη- σε μία συνάντηση για την ποίηση, το περιβάλλον και την ειρήνη.

    Την ίδια στιγμή, στις 24 Σεπτεμβρίου, σε ολόκληρο τον κόσμο 600 αντίστοιχες εκδηλώσεις, γιορτές της ποίησης θα πραγματοποιούνται σε περισσότερες από 450 πόλεις, που αντιπροσωπεύουν πάνω από 95 χώρες, σ' ένα ιστορικό γεγονός με την ονομασία «εκατό χιλιάδες ποιητές για την αλλαγή».

    «Η ιδέα μιας παγκόσμιας διοργάνωσης για την ποίηση, με στόχο να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα για την προώθηση της σοβαρής κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής προέκυψε τον περασμένο Μάιο, από τον Μάικλ Ρότενμπεργκ, ποιητή, στιχουργό, εκδότη και ακτιβιστή για το περιβάλλον, με έδρα τη Βόρεια Καλιφόρνια», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη της διοργάνωσης για τον Βόλο, Νανά Νέστορος.

 
  Όπως λέει, άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που η ποίηση μιλάει για τα προβλήματα του κόσμου. «Η λογοτεχνία και η ποίηση είναι εδώ και πολλές δεκαετίες ένας πολύ δυνατός τρόπος να εκφράσει κανείς το συναίσθημά του αλλά και οτιδήποτε τον προβληματίζει. Το πιο σημαντικό, μάλιστα, είναι ότι 'αγγίζει' άμεσα την καρδιά και την ψυχή του ανθρώπου» τονίζει.

    Ο τίτλος της παγκόσμιας διοργάνωσης, εξάλλου, αποτελεί μία παραίνεση, μία πρόσκληση ώστε να συγκεντρωθούν εκατό χιλιάδες ποιητές την ίδια μέρα, σε κάθε μήκος και πλάτος της γης. Ήδη, οι συμμετοχές είναι χιλιάδες. Ο ακριβής αριθμός δεν είναι ακόμη γνωστός, λόγω της απήχησης που είχε η όλη προσπάθεια. Ωστόσο, το γεγονός ότι διοργανώθηκε μέσα σε λίγους μήνες δείχνει το βαθμό της ανταπόκρισης του κόσμου της τέχνης παγκοσμίως, αλλά και της δύναμης των διαδικτυακών ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς τα νέα διαδόθηκαν ταχύτατα μέσω του facebook.

    Οι εκδηλώσεις ποικίλλουν. Από μία συνάντηση για την ποίηση και την ειρήνη στην πολύπαθη Καμπούλ και τη Τζαλαλαμπάντ, ως τις 20 συλλογικές δραστηριότητες ποίησης στην πόλη του Μεξικού, όπου ποιητές, ζωγράφοι, κινηματογραφιστές και μουσικοί θα διαδώσουν μηνύματα ειρήνης σε όλη την πόλη, με ολοήμερες αναγνώσεις και δραστηριότητες. Επίσης, 29 εκδηλώσεις διοργανώνονται στην Ινδία, 7 στη Νιγηρία, 17 στον Καναδά, 19 στη Μεγάλη Βρετανία, 5 στην Κίνα, 3 στην Κούβα και πάνω από 220 εκδηλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Οι "διαδηλωτές της ποίησης" οργανώνονται επίσης και σε "καυτά" πολιτικά σημεία, όπως το Κάιρο της Αιγύπτου και η Νιγηρία, που πλήττεται από τον εμφύλιο. Είκοσι εκδηλώσεις θα γίνουν στη Βόρεια Καρολίνα, όπου δάσκαλοι-ποιητές έχουν κινητοποιηθεί και θα διεξάγουν ποιητικές δραστηριότητες, θα αναγνώσουν κείμενα για την ειρήνη και θα στείλουν τα ποιήματά τους στο Κογκρέσο, σε μια εθνική εκστρατεία για τη βιωσιμότητα. Κατά μήκος του ποταμού Πλάτε, κοντά στην Ομάχα της Νεμπράσκα, ποιητές θα διαδηλώσουν κατά του σχεδιαζόμενου αγωγού πετρελαιοφόρας άμμου, που θα περνά μέσα από τον Καναδά.

    «Στην Ελλάδα, έχουμε πολλά ζητήματα πέραν από την ανάγκη για ειρήνη και βιωσιμότητα. Θα μιλήσουμε για τον ρατσισμό, την παιδεία, την ανεργία, το περιβάλλον, την αναπηρία και τα κινήματα που αναπτύσσονται σε όλη την Ευρώπη για να εκφράσουν κοινωνικούς προβληματισμούς», σημειώνει η κ. Νέστορος. Εκδηλώσεις, εκτός από την Αθήνα, θα γίνουν επίσης στη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, τη Φλώρινα, τη Λάρισα, την Πάτρα και τη Σίφνο.

    Όπως έγινε ακόμη γνωστό, μετά τις 24 Σεπτεμβρίου, φωτογραφίες, βίντεο, πληροφορίες, έργα τέχνης και γραπτό υλικό θα φυλάσσονται στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορτ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, το οποίο έχει αναγνωρίσει τους «εκατό χιλιάδες ποιητές για την αλλαγή», ως τη μεγαλύτερη ανάγνωση ποίησης στην ιστορία.

    Άλλωστε, η γιορτή αυτή χαρακτηρίστηκε ήδη ρεκόρ για την ποίηση και την τέχνη γενικότερα, ενώ όλα τα αρχεία από τα δρώμενα θα συμπεριληφθούν σε μια παγκόσμια ψηφιακή βάση.

    Μέχρι τότε, ο Φαίδων Αλκίνοος μας υπενθυμίζει με νόημα: «εκείνοι οι τρελοί ευθύνονται που φέρνω τέτοια εικόνα, που δείχνω τάχα κάτι, που φαίνομαι σαν κάποιος. Όλα υπό έλεγχο μου είπαν οι τρελοί?».

   
Πηγή:amna.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More