Tι πρέπει να κάνω αν ανακαλύψω ότι το παιδί μου είναι γκέι.




Εδώ κι καιρό καταλάβαινα ότι ο 17χρονος γιος μου είναι διαφορετικός από τα υπόλοιπα αγόρια της παρέας του. Πριν δύο μήνες σε μια συζήτηση που είχαμε μου αποκάλυψε ότι είναι γκέι.Βρέθηκα προ τετελεσμένου. Παρ’ όλο που το φανταζόμουν ήλπιζα ότι έκανα λάθος. Στενοχωρέθηκα πολύ και δε μπόρεσα να του το κρύψω. Πιο πολύ απ’ όλα με στενοχωρεί η περιθωριοποίηση του. Δε θέλω να του συμβεί κάτι τέτοιο. Του υποσχέθηκα ότι θα σταθώ στο πλάι του. Το μόνο που φοβάμαι είναι η αντίδραση του πατέρα του μόλις το μάθει….
Φανή Γ. Βέροια.


 Η αλήθεια είναι ότι η αλλοτινή περιθωριοποιημένη εικόνα του γκέι ατόμου έχει αλλάξει. Παλιότερα στο χωριό, μαζί με την εξουσία του τόπου, -παπάς, κρεοπώλης και δήμαρχος,- υπήρχε επίσης ο τρελός του χωριού και η «ξεφωνημένη». Άτομο περιθωριοποιημένο που γινόταν δέκτης του χλευασμού των νοικοκυραίων και φυσιολογικών. Αναπόφευκτα όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στα αστικά κέντρα όπου εκεί μπορούσε ο ομοφυλόφιλος να κρύψει τη ντροπή του και να την εκμεταλλευτεί πουλώντας το κορμί του. Αυτή ήταν εν ολίγοις η πικρή ιστορία των γκέι. Μέχρι χθες. Γιατί σήμερα η κοινωνία έχει γίνει ανεκτικότερη και καλά κάνει. Σήμερα οι γκέι είτε μας αρέσει είτε όχι αποτελούν ολόκληρη κοινότητα που προτιμά να δουλεύει αξιοπρεπώς σε όλους τους χώρους. Προτιμά επίσης να κάνει μόνιμες σχέσεις παρά να πειραματίζεται ανταλλάσσοντας επικίνδυνες ασθένειες.

ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ;

Η ψυχολόγος Γεωργία Μαμμάση λέει χαρακτηριστικά. Πολλές θεωρίες έχουν μελετηθεί ως προς την αξιοπιστία τους σχετικά με την ερμηνεία που δίνουν στο φαινόμενο της ομοφυλοφιλίας. Άλλες μιλάνε για τα γονίδια, άλλες για τις ορμόνες, άλλες για το περιβάλλον –κυριαρχική μητέρα αδιάφορος ή εχθρικός πατέρας- αλλά και για πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες ή παρενοχλήσεις. Η επιστήμη κλίνει στην άποψη, πως όλοι αυτοί οι λόγοι σε συνδυασμό και σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας συντελούν στο να γίνει ένα παιδί ομοφυλόφιλο. Αν και λοιπόν δε ξέρουμε τι έκανε ένα παιδί ομοφυλόφιλο, ξέρουμε σίγουρα ποιος το έκανε. Ποιος γέννησε αυτό το παιδί και ποιος είναι αυτός εντέλει που έχει υποχρέωση απέναντί του»

Πολλοί ειδικοί επίσης ισχυρίζονται ότι το κάθε παιδί γεννιέται με το φύλο του και το κατά΄ποσο θα μάθει να του αρέσει ή όχι εξαρτιέται από τους ίδιους τους γονείς του. Αν για παράδειγμα ένα κορίτσι ακούει διαρκώς ότι οι γονείς του πήγαιναν για το γιο κινδυνεύει να γίνει αγοροκόριτσο. Αν ένα αγόρι ακούει συνεχώς ότι οι γονείς του λαχταρούσαν κόρη, θα φροντίσει να παρέχει στους γονείς του αυτό που θέλουν. Θα γεμίσει το οπλοστάσιο του με κοριτσίστικα νάζια, χάδια, γλύκες και γαλιφιές.


Η ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΔΕ ΞΟΡΚΙΖΕΤΑΙ.

Συνήθως ένα παιδί- πέρα από κάποιες υποδειγματικές περιπτώσεις- γίνεται αντικείμενο χλευασμού και επίκρισης πρώτα από τους γονείς του, για τις ομοφυλοφιλικές του τάσεις. Αυτοί είναι οι πρώτοι που αντιδρούν κατηγορώντας το ότι έγινε αδελφή, απομακρύνοντας το από το σπίτι, αποκληρώνοντας το κοινωνικά και οικονομικά.

«Στη πραγματικότητα όμως οι γονείς είναι αυτοί που πρέπει να υποστηρίξουν το παιδί τους στις όποιες αποφάσεις του. Φτιάχνοντας έναν άνθρωπο, δημιουργώντας μια προσωπικότητα δεν επικαλούμαστε στο μυαλό μας τον τρόπο που κάνει σεξ στο κρεβάτι του. Το βλέπουμε σφαιρικά. Αντιλαμβανόμαστε επίσης τα χαρίσματα του.» Ένας ομοφυλόφιλος κατά συνέπεια δεν είναι μόνο ομοφυλόφιλος. Έχει κι άλλα χαρίσματα. Πολλές φορές πλείστα ενδιαφέροντα που τον χαρακτηρίζουν σα προσωπικότητα και τον κάνουν να ξεχωρίζει. Μπορεί να είναι έξυπνος, καλλιεργημένος, μορφωμένος, με χιούμορ, κοινωνικός, ευέλικτος και πολλά άλλα.
Ένας ευσυνειδήτως γονιός , οφείλει να υπερασπιστεί τις πτυχές αυτής της προσωπικότητας και να μάθει να είναι περήφανος γι’ ότι έφτιαξε. Να θυμάται πως ότι έγινε το παιδί του, μέρος της ευθύνης έχει και ο ίδιος. Γι αυτό πρέπει να ξέρει ότι αφορίζοντας το, δε ξορκίζει το κακό αλλά το κυοφορεί μες στη ψυχή του, σπέρνοντας θλίψη και απόγνωση όχι μόνο στον εαυτό του, αλλά και στο πλάσμα για το οποίο οφείλει να είναι υπερήφανος και να το αγαπάει σαν τον εαυτό του. Το παιδί του.


 Ζωή Κυροπούλου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More