Η δημιουργικότητα συνδέεται με ψυχικές ασθένειες.




Ξέρω δημιουργικοί φίλοι μου τι σκέφτεστε αυτή τη στιγμή! Ότι οι υποψίες σας αλλά και οι ανησυχίες τόσων χρόνων, επιβεβαιώθηκαν. Πάντα είχατε μια αίσθηση ότι διαφέρετε από τους άλλους. Ταλαιπωρείστε από ελλειμματική προσοχή αλλά και από διαίσθηση καθώς και από υπερβολική προσοχή σε ότι σας ενδιαφέρει! Τι παράνοια είναι αυτή; Πως ζείτε σε ένα σώμα; Σύμφωνα με τις νοητικές λειτουργίες αυτής της ...."τρέλας", χρειάζεστε τουλάχιστον τρία κορμιά για να στεγάσετε την ταλαιπωρημένη ψυχή σας! Αλλά τέλος πάντων παρηγορηθείτε με αυτό! Μια μικρή εξυπηρέτηση όμως, μπορούμε να σας προσφέρουμε: Παρακάτω σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα μιας πολύ ενδιαφέρουσας έρευνας που σας εξηγεί τι έχετε και αν φυσικά, πρόκειται να γίνετε καλά. Ευφυΐα πάθατε και δεν θεραπεύεται! Εντελώς μεταξύ μας...σας ζηλεύω!




ΤΟ ΘΕΜΑ..
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology, τα δημιουργικά άτομα είναι δεκτικά σε ερεθίσματα του περιβάλλοντος τα οποία άλλοι άνθρωποι ούτε καν θα πρόσεχαν.
Ψυχολόγοι από τα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και του Τορόντο καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα δημιουργικά άτομα έχουν χαμηλή «λανθάνουσα αναστολή», την ιδιότητα των ζώων να αγνοούν ασυνείδητα τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Τζόρνταν Πίτερσον, καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο: «Το μέσο άτομο κατατάσσει ένα αντικείμενο και στη συνέχεια το ξεχνά, παρόλο που το αντικείμενο αυτό είναι πολύ πιο περίπλοκο και ενδιαφέρον από ό,τι νομίζει. Το δημιουργικό άτομο, αντίθετα, είναι πάντα ανοικτό σε νέες πιθανότητες».
Η ομάδα του Δρ Πίτερσον κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα υποβάλλοντας σε ψυχολογικά τεστ για τη μέτρηση της λανθάνουσας αναστολής φοιτητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Διαπιστώθηκε ότι οι φοιτητές κάτω των 21 ετών που είχαν διακριθεί σε δημιουργικές ασχολίες είχαν επταπλάσια πιθανότητα να έχουν χαμηλές επιδόσεις στο τεστ.
Οι ερευνητές προτείνουν μάλιστα τη θεωρία ότι η χαμηλή λανθάνουσα αναστολή αυξάνει τη δημιουργικότητα μόνο όταν συνδυάζεται με υψηλή ευφυία και ισχυρή εργασιακή μνήμη - η ικανότητα να θυμόμαστε πολλά πράγματα ταυτόχρονα έστω και για λίγο χρόνο.
Όπως καταλήγει ο Δρ Πίτερσον: «Φαίνεται ότι όχι μόνο εντοπίσαμε μία από τις βιολογικές βάσεις της δημιουργικότητας, αλλά προχωρήσαμε ένα βήμα προς την επίλυση ενός πανάρχαιου μυστηρίου: τη σχέση ανάμεσα στην ιδιοφυΐα, την τρέλα και τις πύλες της αντίληψης».

Πηγή: Focusmag.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More