Είναι αλήθεια ότι τα αγόρια είναι πιο επιθετικά;
Από άποψης φυσιολογίας, η επιθετικότητα ελέγχεται από την τεστοστερόνη, ορμόνη που εκκρίνεται από τους γεννητικούς αδένες, πιο συγκεκριμένα από τους όρχεις. Έτσι η επιθετικότητα είναι κατεξοχήν αντρικό χαρακτηριστικό.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο ευνουχισμός μειώνει την επιθετικότητα. Και οι ωοθήκες φυσικά εκκρίνουν τεστοστερόνη, αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Στις γυναίκες η επιθετικότητα εξαρτάται περισσότερο από την προλατίνη, ουσία που εκκρίνεται από την υπόφυση. Πρόκειται για ορμόνη που καθορίζει τη φροντίδα των γονιών για την προστασία των νεογνών. Η βιολογία του ανθρώπου επηρεάζεται σημαντικά από πολιτιστικούς παράγοντες.

Η παιδεία και η ανάγνωση βιβλίων, η αποδοχή ή η απόρριψη συγκεκριμένων τρόπων συμπεριφοράς, οι θεσμοί ή η ύπαρξη τρόπων καταστολής, μπορούν να ωθήσουν ή να απωθήσουν την επιθετικότητα. Σε γενικές γραμμές η επιθετική συμπεριφορά γίνεται εύκολα αποδεκτή όταν προέρχεται από τον άντρα -τις περισσότερες φορές υποκινείται απ' αυτόν-, ενώ επικρίνεται όταν προέρχεται από τη γυναίκα.Πηγή: Focusmag.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More