Κίνδυνος για την όραση η καθημερινή λήψη ασπιρίνης

 
 
 
 
Οι ηλικιωμένοι που λαμβάνουν καθημερινά ασπιρίνη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν Κηλιδώδη Εκφυλισμό (MD) σε προχωρημένο στάδιο, μία ασθένεια των ματιών που προκαλεί μόνιμη απώλεια της κεντρικής όρασης και συνδέεται με το γήρας, σε σχέση με εκείνους που δεν λαμβάνουν το παυσίπονο, σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα.

Τα δεδομένα, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Opthalmology, δεν αποδεικνύουν ότι η ασπιρίνη προκαλεί τύφλωση, αλλά εμπνέουν ανησυχία για το αν η ασπιρίνη με κάποιο τρόπο επιτείνει την πάθηση αυτή δεδομένου του μεγάλου αριθμού ηλικιωμένων που λαμβάνουν καθημερινά το παυσίπονο για καρδιακές παθήσεις.

"Οσοι πάσχουν από Κηλιδώδη Εκφυλισμό μάλλον δεν είναι σκόπιμο να λαμβάνουν ασπιρίνη," δήλωσε ο Ουίλιαμ Κρίστεν του νοσοκομείου Brigham&Women's Hospital στη Βοστώνη, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Οι ερευνητές υπό τον Πάουλους ντε Χονγκ του Ολλανδικού Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης και του Ακαδημαϊκού Ιατρικού Κέντρου συγκέντρωσαν πληροφορίες από σχεδόν 4.700 ανθρώπους άνω των 65 ετών. Η μελέτη περιελάμβανε νορβηγούς, εσθονούς, βρετανούς, γάλλους, ιταλούς, έλληνες και ισπανούς ηλικιωμένους.

Από τους 839 ανθρώπους που λάμβαναν ασπιρίνη καθημερινά, οι 36---ποσοστό περίπου τέσσερις στους 100-- έπασχαν από Κηλιδώδη Εκφυλισμό σε προχωρημένο στάδιο, τον αποκαλούμενο Υγρό Τύπο MD--πιο σπάνια μορφή με την απώλεια της κεντρικής όρασης να είναι σοβαρότερη.

Συγκριτικά, σχεδόν δύο στους 100 ηλικιωμένους που λάμβαναν ασπιρίνη με μικρότερη συχνότητα έπασχαν από τον ίδιο τύπο MD.

Σύμφωνα με τον Ντε Χονγκ, για τους πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα που λαμβάνουν ασπιρίνη για να προλάβουν τυχόν επιδείνωσή τους, τα οφέλη του φαρμάκου είναι σημαντικότερα από τον κίνδυνο για την όρασή τους.

"Ενα υγιές μάτι με πλήρη ικανότητα είναι άχρηστο σε έναν νεκρό," σχολίασε ο ίδιος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More