Τελικά κάνουν καλό στην υγεία οι σεξουαλικές φαντασιώσεις;



Η ερωτική φαντασίωση, πραγματοποιεί πολλές λειτουργίες από τις οποίες η περισσότερο εμφανής είναι η ηδονή. Εντούτοις υπάρχουν και άλλες πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές σε αυτήν την ιστορία. Προστατευμένη από το κοινωνικό βλέμμα, μας οδηγεί πιο εύκολα στις απαγορευμένες ηδονές, καλύπτει τις ανεπάρκειες της πραγματικότητας, διορθώνοντας αυτά που δεν μας ικανοποιούν, αυτά που δεν μπορούμε να αποκτήσουμε και αυτά που μας περιορίζουν. Θεωρείτε ένα από τα καλύτερα όπλα για να εξολοθρεύσουμε την συζυγική ανία. Λειτουργεί επίσης συμπληρωματικά, καθώς μας δίνει την δυνατότητα να ικανοποιήσουμε κατά ένα μαγικό τρόπο, ορισμένες ψυχοσυναισθηματικές ανάγκες. Μέσω των φαντασιώσεων, το άτομο μπορεί να φανταστεί ότι αγαπά και αγαπιέται, ότι έχει μια σχέση, μπορεί να επιβεβαιώσει την φυλετική του ταυτότητα, να αισθανθεί ζωντανό.


Η ερωτική φαντασίωση έχει μάλιστα και αμυντική χρήση. Μας επιτρέπει να ξεπεράσουμε την πλήξη, να γεμίσουμε το υπαρξιακό κενό μας να αντιμετωπίσουμε τον φόβο του θανάτου, να αποφύγουμε τα επώδυνα τραύματα στον ναρκισσισμό μας, να μετατρέψουμε σε νίκη μια σεξουαλική αποτυχία μας, αντιστρέφοντας τους ρόλους θύτη-θύματος, ή να ερωτικοποιήσουμε το τραύμα μας (ο πόνος από την ταπείνωση, μετατρέπεται σε πηγή ηδονής)
Το πλεονέκτημα της φαντασίωσης, είναι ότι ελέγχουμε το σενάριο και μπορούμε να το σταματήσουμε, μόλις αντιληφθούμε ότι γίνεται πηγή άγχους ή αγωνίας. Συνήθως αποδυναμώνεται αν το πραγματοποιήσουμε. Η πραγματικότητα, του αφαιρεί μέρος της μαγείας του. Οι άνθρωποι που έχουν φαντασιώσεις, είναι περισσότερο δεκτικοί στη σεξουαλικότητα τους και έχουν μεγαλύτερη ευκολία να αφεθούν στην φαντασία τους.

Απόσπασμα απο το βιβλίο της Claudie Lepage 'Εμμηνόπαυση: χαρείτε τη νέα χρυσή ηλικία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More