Παιδική αυτοπεποίθηση. Πως την αποκτά;

Βλέπω τον έφηβο γιό μου ότι αρνείται να κάνει δουλειές που επιβάλλεται να κάνει για το σχολείο του, υποδεικνύει μια ανεύθυνη συμπεριφορά και το χειρότερο δε πιστεύει στον εαυτό του ότι μπορεί να φέρει εις πέρας μια εργασία αφού πρώτα την ολοκληρώσει. Νομίζω ότι το παιδί μου δεν έχει αυτοπεποίθηση γι’ αυτό όλες τις δουλειές του πρέπει να τις αναλαμβάνω εγώ. Είναι σωστό αυτό;
Ειρήνη 42 ετών μητέρα τριών παιδιών.

Πολλές φορές οι γονείς δίνουν σημασία στα πτυχία των παιδιών τους. Εκτιμούν τα πτυχία που πιστοποιούν τις ικανότητες τους και δίνουν πολύ λίγη σημασία στο κυριότερο συναίσθημα το οποίο ευθύνεται  για τις επιτυχίες των περισσότερων από μας. Την αυτοπεποίθηση.  Πρόκειται για ένα σημαντικό χάρισμα που όποιος το έχει είναι σίγουρα ο κερδισμένος της ζωής. Η έλλειψη της κρύβει πολλές παγίδες, πολλές φορές δυσάρεστες. Όταν έχεις αυτοπεποίθηση, δε φοβάσαι να βάλεις στόχους στη ζωή σου αφού έχεις επίγνωση ότι μπορείς να τους κατακτήσεις. Τα κίνητρα, ισχυρίζονται οι ειδικοί είναι η ισχυρότερη προστασία μας στις κακοτοπιές και τα αδιέξοδα προβλήματα. Ένας έφηβος με αδύναμη αυτοπεποίθηση που δεν εμπιστεύεται τη κοινωνική του ευελιξία ή την ικανότητα του να αντιπαρέρχεται δυσάρεστες καταστάσεις εφ’ όσον θεωρεί την προσπάθεια του σε οποιαδήποτε ενέργεια αναλαμβάνει από πριν καταδικασμένη, πολύ εύκολα μπορεί να πέσει θύμα των ναρκωτικών ή του αλκοολισμού. Ευκολότερα μπαίνει σε μια ομάδα όπου όλοι έχουν την ίδια συμπεριφορά και την ίδια κοσμοθεωρία. Ταυτίζεται αβασάνιστα με αδύναμα πρότυπα γιατί του είναι ευκολότερο να ακολουθήσει τη πορεία άλλων παρά να χαράξει τη δική του στρατηγική. Οι έφηβοι που έχουν ισχυρή αυτοεκτίμηση έχουν και ισχυρότερες αντιστάσεις. Δεν αμφιβάλουν για τον εαυτό τους ούτε για τη κρίση τους κάτι που δε συμβαίνει με τα ανασφαλή παιδιά. Έτσι οι έφηβοι με αυτοπεποίθηση μπορούν να αντισταθούν στη πίεση των συνομηλίκων τους. Αφού τους αρέσει ο εαυτός τους, πολύ λίγο ενδιαφέρονται για την εντύπωση που προκαλούν στους άλλους. Αντίθετα οι έφηβοι με χαμηλή αυτοεκτίμηση εξαρτώνται από την εικόνα που δίνουν στους άλλους. Αφού δε τους αρέσει ο εαυτός τους, τους είναι απαραίτητο να εισπράττουν επιδοκιμασία από τους φίλους τους. Έτσι ευκολότερα ακολουθούν σε παραβατικές ενέργειες μια συμμορία ή φίλους που κάνουν χρήση ουσιών.

ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ.
Να δείχνετε στο παιδί σας σεβασμό λένε οι ειδικοί. Χαρακτηριστικά ο Δρ.Sal Severe στο βιβλίο του «ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΣΤΕ ΣΩΣΤΑ» αναφέρει. ‘Ας πούμε πως έχετε προσκαλέσει ένα αξιοσέβαστο άτομο, όπως ο ιερέας της ενορίας σας, για δείπνο. Στη διάρκεια του δείπνου, χύνει κατά λάθος ένα ποτήρι γάλα. Πως θ’ αντιδρούσατε; «Τέτοια μικροατυχήματα είναι συνηθισμένα. Μην ανησυχείτε, αυτά συμβαίνουν. Να κοιτάξτε θα το μαζέψω αμέσως. Θα το καθαρίσω στη στιγμή. Πως αντιδράτε όταν χύνει ένα ποτήρι γάλα το παιδί σας; «Έ όχι πάλι! Σου έχω πει να είσαι προσεκτικός. Είσαι τόσο αδέξιος! Πάει το κατέστρεψες το τραπεζομάντιλο!

Το μυστικό λοιπόν είναι να δέχεστε και να αγαπάτε τα παιδιά σας όπως είναι. Όταν τα μαλώνετε, να έχουν μέσα τους ξεκαθαρισμένο, ότι επιπλήττετε τη συμπεριφορά τους κι όχι τα ίδια. Πρέπει να ξέρουν ότι τα αγαπάτε χωρίς να κρίνετε άσχημα τα ίδια αλλά το λάθος τους. Να τα επιβραβεύετε συχνά για τόσα καλά που σίγουρα κάνουν. Να μην κάνετε εσείς πράγματα που μπορούν να κάνουν τα ίδια μόνα τους. Η υπερπροστασία προκαλεί αισθήματα ανασφάλειας και τεμπελιάς. Τα παιδιά που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση δίνουν σημασία στις αδυναμίες τους. Εξηγήστε ότι όλοι έχουμε και τα θετικά και τα αρνητικά μας σημεία. Χρησιμοποιήστε ως επιχείρημα τον εαυτό σας. Ρίξτε τον από το βάθρο του και αναφερθείτε στις νεανικές σας δυσκολίες. Επιβραβεύετε τα παιδιά σας συχνά. Μάθετε τα να βιώνουν τις απογοητεύσεις τους χωρίς να ζουν τραγωδίες. Δε χάθηκε κι ο κόσμος αν κάτι στραβώσει. Έχουν ολόκληρη ζωή μπροστά τους για να τους συμβούν υπέροχα πράγματα. Να γνωρίζουν τις δεξιότητες τους, τα ταλέντα τους, αλλά να μη καθορίζονται μόνο απ’ αυτά. Να ξέρουν ότι έτσι κι αλλιώς έχουν μια διαπιστωμένη αξία την όποια πρώτη εσείς εκτιμάτε.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More