Βραβείο «Man Booker» στον Φίλιπ Ρόθ

Ο αμερικανός συγγραφέας Φίλιπ Ροθ τιμήθηκε χθες με το Διεθνές Βραβείο «Man Booker», όπως ανακοινώθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Συγγραφέων στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Το βραβείο συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 97, 000 δολαρίων και απονέμεται για το συνολικό έργο ενός συγγραφέα.
«Είναι μεγάλη μου τιμή και είμαι ευτυχής που λαμβάνω αυτό το βραβείο» δήλωσε ο Φίλιπ Ροθ. Ο 78χρονος συγγραφέας θα παραλάβει το βραβείο του στις 28 Ιουνίου σε επίσημο δείπνο στο Λονδίνο.
Με το συγκεκριμένο βραβείο έχουν τιμηθεί ο νιγηριανός Τσινούα Ατσέμπε, ο αλβανός Ισμαήλ Κανταρέ και η καναδέζα διηγηματογράφος Άλις Μονρό. Ο Ροθ αναδείχθηκε νικητής ανάμεσα σε διακεκριμένους συγγραφείς όπως οι αμερικανίδες Αν Τάιλερ και Μέριλιν Ρόμπινσον, ο βρετανός Φίλιπ Πούλμαν, ο κινέζος Σου Τονγκ, ο αυστραλός Ντέιβιντ Μαλούφ και ο πλέον γνωστός Τζον Λε Καρέ που όταν ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες ζήτησε να εξαιρεθεί απ' την διαδικασία.
Το 1969, ο Ρόθ γνώρισε τα φώτα της δημοσιότητας με «Το σύνδρομο Πόρτνοϊ» μυθιστόρημα που ζωντανεύει με σπαρταριστό τρόπο, κυνικό μαζί και τρυφερό, τις σεξουαλικές εμμονές ενός τριαντάχρονου Αμερικανού. Σύμφωνα με το περιοδικό «Times», «Το σύνδρομο Πόρτνοϊ» βρίσκεται στη λίστα με τα καλύτερα μυθιστορήματα του 20ου αιώνα.
Ο Φίλιπ Ρόθ έχει γράψει 31 μυθιστορήματα, μεταξύ αυτών το «Αμερικανικό ειδύλλιο» (1997), το οποίο κέρδισε το βραβείο «Pulitzer», «Παντρεύτηκα έναν κομμουνιστή» (1998) και «Το ανθρώπινο στίγμα» (2000), το οποίο μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστές τους Άντονι Χόπκινς και Νικόλ Κίντμαν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More