Πώς να φτιάξετε φυσικά καλλυντικά

Δημοσίευση: 12 Απριλίου 2010


Φυσικά καλλυντικά που θα φτιάξετε στο σπίτι με υλικά από τη φύση. Το μόνο που χρειάζεται είναι κέφι και όρεξη για δημιουργία!


Το βιβλίο το υπογράφουν η Ίνγκριντ Κρυστάλλη και η Ελένη Κοταλακίδου που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψύχαλος αποτελεί έναν πολύτιμο οδηγό στον τομέα της γυναικείας αισθητικής και ομορφιάς.

To βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη: Ξεκινάει με μια συνοπτική αναφορά στην ιστορική εξέλιξη της αισθητικής ανάτους αιώνες και τους πολιτισμούς και συνεχίζει με μια λεπτομερή ιατρική και βιολογική περιγραφή του τι σημαίνει δέρμα και πώς οφείλει να το φροντίζει μια γυναίκα.

Στο δεύτερο μέρος, δίνονται συνταγές για την παρασκευή καλλυντικών για τα μαλλιά, το πρόσωπο, το σώμα, για το μασάζ και τα λουτρά . Σαμπουάν, κρέμα μαλλιών, γαλάκτωμα καθαρισμού, τονωτική λοσιόν, υδατική κρέμα, κρέμα ημέρας και νυκτός, πίλινγκ προσώπου και σώματος, μάσκες και λάδια, είναι μόνο μερικές από τις προτεινόμενες συνταγές για ομαρφιά και υγεία. Δίνονται ακόμη πολλές συμβουλές για προβλήματα του δέρματος, όπως κρεατοελιές, ουλές, ραγάδες, κάλοι, ακμή κ.ά.

Το βιβλίο ολοκληρώνεται με την παρουσίαση λουτρών από βότανα για αναζωογόνηση και αδυνάτισμα και ένα πολύ χρήσιμο οδηγό όλων των βοτάνων , φυτών και καρπών που συναντάμε στην ελληνική φύση και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να τα χρησιμοποιήσουμε για την ενίσχυση της γυναικείας ομορφιάς.

Επιλέξαμε μερικές συνταγές από το βιβλίο και σας τις παραθέτουμε:

Μάσκες
Τουλάχιστον μια φορά το μήνα το πρόσωπο χρειάζεται ένα βαθύ καθαρισμό. Αρχίζουμε με ένα ατμόλουτρο από χαμομήλι.
1. Μαζεύουμε τα μαλλιά σκεπάζουμε το κεφάλι με μια πετσέτα και βάζουμε το πρόσωπό μας για 5' πάνω από τον ατμό.
2. Στη συνέχεια βγάζουμε το σμήγμα από τους πόρους με ένα χαρτομάνδηλο (ποτέ με γυμνά δάχτυλα).
3. Χρησιμοποιούμε λοσιόν για να κλείσουν οι πόροι
4. και τέλος τοποθετούμε τη μάσκα στο πρόσωπο και τον λαιμό και την αφήνουμε για 15-20'.
5. Ξεπλένουμε με χλιαρό νερό και εάν μας τραβάει απλώνουμε μία κρέμα ημέρας.

Τονωτική μάσκα για όλους τους τύπους δέρματος Υλικά:1 ασπράδι αβγού
1 κουταλιά ανθόγαλο (κρέμα γάλακτος)
Παρασκευή: χτυπάμε το ασπράδι του αβγού να γίνει μαρέγκα, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και απλώνουμε τη μάσκα για 20'.
Χρήση: αυτή η μάσκα τονώνει και φρεσκάρει το κουρασμένο πρόσωπο και είναι ανεκτή για όλους τους τύπους δέρματος.

Αναζωογονητική κρέμα
Υλικά:5 γραμ. κερί μέλισσας
15 γραμ. λανολίνη
10 γραμ. σιτέλειο
15 γραμ. λάδι βερίκοκου ή αβοκάντο
5 γραμ. σπαθόλαδο
1/4 κουταλάκι μέλι αγνό
40 γραμ. ροδόνερο
5 σταγόνες άρωμα λεμόνι
3 σταγόνες βάμμα μύρου (προαιρετικά)
10 σταγόνες βάμμα αλόης

Παρασκευή: βάζουμε τα πρώτα 5 υλικά σε ένα ποτήρι των 250 κ.εκ. και τα ζεσατίνουμε στο υδρόλουτρο. Συγχρόνως βάζουμε το ροδόνερο και το μέλι να ζεσταθεί στους 60 C. Βγάζουμε τα δύο ποτήρια από το υδρόλουτρο, τα βάζουμε στο μίξερ και προσθέτουμε την υδατική στη λιπαρή φάση ανακατεύοντας.
Βάζουμε το ποτήρι με το μαζί στη λεκάνη με το κρύο νερό μέχρι να κρυώσει η κρέμα. Την αφήνουμε 5 ώρες απείραχτη. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα βάμματα και το άρωμα, την ανακατεύουμε μ' ένα ξύλινο κουταλι μέχρι να γίνει ομοιόμορφη και τέλος τη βάζουμε σε βαζάκια.
Χρήση: η κρέμα περιέχει διαφορετικά έλαια με πολλές ιδιότητες. Το σιτέλαιο είναι γνωστό για τη μεγάλη του περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε. Το λάδι βερίκοκου ή αβοκάντο είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β, D, E, H, K λεκιθίνη και χλωροφύλλη. Το σπαθόλαδο έχει πλούσιες και τονωτικές ικανότητες. Μαζί με το ευεργετικό μέλι και το ροδόνερο έχετε παρασκευάσει μια πολύ δραστική και αναπλαστική κρέμα.

Λάδι μασάζ σώματοςΥλικά:170 γραμ. αραχιδέλαιο (φυστικέλαιο)50 γραμ. ελαιόλαδο
50 γραμ. ροδόνερο
10 γραμ. λανολίνη

Παρασκευή: διαλύουμε σε 20-30 γραμ. αραχιδέλαιου ή φυστικέλαιου, 10 γραμ. λανολίνης μέσα σε ένα ποτήρι των 250 κ.εκ. Βάζουμε το μίγμα σ' ένα μπουκάλι των 300 κ.εκ. προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και νακινούμε το μπουκάλι καλά.
Χρήση: τα υλικά διαχωρίζονται μετά από λίγη ώρα γι' αυτό πριν τη χρήση του λαδιού πρέπει κάθε φορά να το ανακινούμε καλά.
Το λάδι αυτό απορροφάται πολύ εύκολα και τονώνει το δέρμα αφήνοντας μια υπέροχη ευωδιά.

Καλή επιτυχία!

Συγγραφείς: Ι.Κρυστάλλη-Ελ.Καταλακίδου
Κατηγορία: Εναλλακτικές Θεραπείες
Σελίδες: 192
Σχήμα: 17x24cm
ISBN: 960-7118-00-6


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More