Κινέζικα βότανα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη

 
 
 
 
Σαν Φρανσίσκο
Ένα μείγμα οκτώ κινέζικων βοτάνων αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Η χρήση του σε δοκιμές οδήγησε σε πτώση των επιπέδων ενός αντιγόνου που οι γιατροί χρησιμοποιούν ως δείκτη της κατάστασης του ασθενούς.

Το μείγμα διατίθεται εδώ και αρκετό καιρό στην αμερικανική αγορά ως διατροφικό συμπλήρωμα με την ονομασία Pc-spes. To Pc είναι συντομογραφία του prostate cancer, δηλαδή καρκίνος του προστάτη, ενώ spes σημαίνει ελπίδα στα λατινικά.
Ο δρ. Έρικ Σμολ και οι συνεργάτες του χορήγησαν το μείγμα σε δύο ομάδες ασθενών, που αντιστοιχούν στις δύο μορφές καρκίνου του προστάτη: την εξαρτώμενη από την τεστοστερόνη, που σχετίζεται με υψηλά επίπεδα της ορμόνης, και τη μη εξαρτώμενη μορφή.
Το Pc-spes αποδείχθηκε αποτελεσματικό και στις δύο μορφές, καθώς οδήγησε σε πτώση κατά 80% περίπου του ειδικού για τον προστάτη αντιγόνου PSA (Prostate Specific Antigen). Το αντιγόνο αυτό χρησιμοποιείται ως δείκτης της προόδου της ασθένειας, καθώς τα επίπεδά του αυξάνονται με την ανάπτυξη του όγκου.
Στο 97% των περιπτώσεων αναφέρθηκε απότομη πτώση των επιπέδων της τεστοστερόνης, ενώ σε ορισμένους από τους άνδρες που συμμετείχαν στις δοκιμές παρατηρήθηκε και μείωση του μεγέθους του όγκου.
Σύμφωνα με τον δρ. Σμολ, η δράση του μείγματος είναι όμοια με αυτή των οιστρογόνων, που χρησιμοποιούνται συχνά στη φαρμακευτική αγωγή κατά της νόσου.
Η ομάδα του δρ. Σμολ σχεδιάζει νέα σειρά δοκιμών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Καρκίνου Ντέινα Φάρμπερ, προκειμένου να συγκριθεί η αποτελεσματικότητα του Pc-spes με αυτή των οιστρογόνων και να εξακριβωθεί εάν η χορήγηση του μείγματος αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης.

Newsroom ΔΟΛ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More