Επιτυχημένη δοκιμή νέου τύπου εμβολίου κατά του καρκίνου του προστάτη

 
 
Νέα Υόρκη
Ένα νέου είδους πειραματικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του προστάτη, το οποίο χρησιμοποιεί μια γενετική «βιβλιοθήκη DNA», δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ποντίκια και στο μέλλον θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους ανθρώπους, όπως ανακοίνωσαν Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Λιντς, σε συνεργασία με την Κλινική Μάγιο των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Άλαν Μέλτσερ, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο Nature Medicine, βασίστηκαν σε μια «βιβλιοθήκη» γενετικού υλικού, το οποίο έχει ληφθεί από τα όργανα όπου αναπτύσσονται οι καρκινικοί όγκοι. Το εμβόλιο εκμεταλλεύεται την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να καταστρέψει τον όγκο.

Οι πρώτες δοκιμές στα πειραματόζωα έδειξαν ότι οι όγκοι συρρικνώθηκαν. Η μέθοδος, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά και σε άλλες μορφές καρκίνου, όπως του δέρματος και του μαστού. Οι επιστήμονες διευκρίνισαν πάντως ότι το εμβόλιο βρίσκεται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο και θα χρειαστούν μερικά χρόνια μέχρι να αρχίσουν δοκιμές σε ανθρώπους.

Η ανοσοθεραπεία -που αξιοποιεί ως «όπλο» το ανοσοποιητικό σύστημα- είναι μια σχετικά νέα τεχνική κατά του καρκίνου και ήδη έχουν εγκριθεί τα πρώτα φάρμακα. Αντίθετα με τα παραδοσιακά εμβόλια, τα νέου τύπου εμβόλια δεν εμποδίζουν εκ των προτέρων την εκδήλωση της νόσου, αλλά προσπαθούν να την θεραπεύσουν εκ των υστέρων. Τα εμβόλια αυτού του είδους περιέχουν γονίδια που ενεργοποιούν τις δυνάμεις του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να παράγουν ειδικές πρωτεϊνες (αντιγόνα) που θα σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα.

Η παραγωγή εμβολίων για τον καρκίνο συναντά όμως αρκετές δυσκολίες, επειδή κάθε όγκος έχει ξεχωριστές πρωτεϊνες και ο εντοπισμός από τους επιστήμονες των αντίστοιχων αντιγόνων δεν είναι εύκολη δουλειά. Από την άλλη, υπάρχει φόβος ότι αν στο εμβόλιο χρησιμοποιηθούν περισσότερα γονίδια προκειμένου να αυξηθούν τα παραγόμενα αντιγόνα, τότε μπορεί να προκληθεί μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία θα γυρίσει «μπούμερανγκ» στον ίδιο τον οργανισμό.

Η επιτυχία του νέου πειραματικού εμβολίου έγκειται ακριβώς στο ότι οι Βρετανοί και Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο από ένα ιό γενετικά τροποποιημένο έτσι ώστε να περιέχει μια ολόκληρη «βιβλιοθήκη» από DNA, πράγμα που διευκολύνει τη δημιουργία περισσότερων αντιγόνων κατά των καρκινικών κυττάρων.

Η νέα προσέγγιση εξάλλου αποδείχτηκε ότι δεν προκαλεί επιζήμια υπερ-αντίδραση στον οργανισμό, ενώ -πράγμα εξίσου σημαντικό- η γενετική «βιβλιοθήκη» δημιουργήθηκε με τη λήψη γενετικού υλικού από το ίδιο το όργανο που επλήγη από τον καρκίνο. Με τον τρόπο αυτό, ο οργανισμός δεν «επιτίθεται» εναντίον υγιών μερών του σώματος, αλλά μόνο κατά των όγκων.
 
AΠΕ ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More