Το "Αttenberg" διεκδικεί το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου





Το "Αttenberg" της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη κατάφερε να περάσει στην τελική τριάδα για τo βραβείο Lux που απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ταινία θα προβληθεί στο φεστιβάλ της Βενετίας που ξεκινά στις 31 Αυγούστου (κατά σύμπτωση ήταν πάλι στο Φεστιβάλ Βενετίας πέρυσι όπου έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της και έφυγε με το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας).
Η ταινία της Αθηνάς Τσαγγάρη, που έχει ήδη εξασφαλίσει διανομή σε περισσότερες από 20 χώρες, κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε ταινίες όπως το «Άλογο του Τορίνο» του Μπέλα Ταρ και το «Ηavre» του Άκι Καουρισμάκι. Την τριάδα συμπληρώνουν οι ταινίες «Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο» του Ρ. Γκεντιγκιάν από τη Γαλλία και το «Play» του Ρούμπεν Οστλουντ, συμπαραγωγής Γαλλίας, Δανίας και Σουηδίας.
Οι ταινίες επιλέχθηκαν από την ειδική επιτροπή με βάση το γεγονός ότι πραγματεύονται ευαίσθητα ευρωπαϊκά ζητήματα με πρωτοτυπία και ευαισθησία και θίγουν θέματα όπως η κοινωνική ένταξη και οι νέοι, η οικονομική κρίση και η αλληλεγγύη, οι οικογενειακές και πολιτισμικές σχέσεις, οι κανόνες σύμφωνα με τους οποίους ζούμε και οι επιθυμίες της καρδιάς μας.
Τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο θα ψηφίσουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ποια ταινία από τις τρεις επιθυμούν να βραβευτεί και στις 16 Νοεμβρίου θα απονεμηθεί το βραβείο στο Στρασβούργο. Η ταινία που θα κερδίσει θα εξασφαλίσει επιχορήγηση για τον υποτιτλισμό της στις 23 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για τον ελληνικό κινηματογράφο είναι η δεύτερη κατά σειρά είσοδος στην τελική τριάδα για το βραβείο Lux, αφού και πέρυσι προκρίθηκε στην τελική τριάδα η «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More