Πως σκέφτονται αυτοί που είναι ευτυχισμένοι μέσα στην κρίση; Τι είναι υγιής ψυχολογία;



Μπορεί κάποιος να χορέψει με όλο το σύμπαν του νευρικού του συστήματος.
Ο λόγος για τον οποίο μπορεί να σου φαίνεται τόσο ξένη μια υγιής ψυχολογική κατάσταση είναι το γεγονός, ότι όταν την έχεις, συνήθως δεν την συνειδητοποιείς. Είναι μια αίσθηση τόσο απλή και ανεπιτήδευτη, που δεν της δίνεις σημασία. Δεν είναι κάποιο συναίσθημα σαν την έξαψη που περιγράφεται εύκολα. Στην πραγματικότητα η υγιής ψυχολογική κατάσταση είναι ευκολότερο να περιγραφεί όταν απουσιάζει.
Είμαστε η σκέψη μας.
Όταν συντονίζεις τον εαυτό σου αποκλειστικά με το πρόγραμμα της σκέψης σου, όπως κάνουν πολλοί άνθρωποι, αυτοκαταδικάζεσαι σε μια ζωή σύγχυσης και δυστυχίας.
Δεν είναι δυνατόν να κατακτήσεις την ευτυχία με τη σκέψη σου, ούτε με κάποιες σκέψεις που θα κάνεις. Η ευτυχία είναι μια κατάσταση του νου όχι μια σύμπτωση περιστάσεων. Είναι η εσωτερική γαλήνη με την οποία μπορείς να μάθεις να ζεις, όχι κάτι που πρέπει να ψάξεις. Ποτέ δεν μπορείς να βρεις την ευτυχία όταν την ψάχνεις. Επειδή την ίδια στιγμή που προσπαθείς γι αυτό, υπονοείς ότι η ευτυχία βρίσκεται κάπου έξω από τον εαυτό σου. Κι όμως δεν είναι έτσι. Η ευτυχία είναι το αίσθημα της ίδιας της υγιούς λειτουργίας του εαυτού σου. Όταν αποδέχεσαι την ιδέα ότι η υγιής λειτουργία σου είναι ένα σημαντικό μέρος του εαυτού σου, μπορείς να πάψεις να προσπαθείς να είσαι ευτυχισμένος και απλώς να εξασκηθείς στην ευτυχία.



Μπορεί απλώς να ονειρεύεται ότι χορεύει και να μην το τολμήσει ποτέ.
Έχεις λεφτά άρα είσαι ευτυχισμένος;
Η υγιής σου κατάσταση είναι το μέρος του εαυτού σου που σου επιτρέπει να νιώθεις ευτυχισμένος, είτε τα οικονομικά σου είναι όπως θα ήθελες είτε όχι. Είναι ένα μέρος μέσα σου που νιώθει πάντα ικανοποιημένο. Ο υγιής εαυτός σου δεν νοιάζεται για τα γεγονότα. Τον ενδιαφέρει μόνο πως νιώθεις και πως αντιδράς σε αυτά.

Όλα τα γεγονότα, καλά και κακά έρχονται και παρέρχονται. Το μόνο που τα συντηρεί και τους δίνει σημασία είναι η μνήμη σου και η σκέψη σου. Το κλειδί για την κατάκτηση της εσωτερικής σου ευτυχίας είναι η συνειδητοποίηση ότι εσύ είσαι ο δημιουργός των σκέψεων σου. Ο υγιής εαυτός σου είναι το μέρος σου, που γνωρίζει ότι την πραγματική δύναμη στη ζωή την έχει ο σκεπτόμενος-εσύ- και όχι οι ίδιες οι σκέψεις.        

Πως σκέφτονται οι πραγματικά ευτυχισμένοι άνθρωποι;
Αναγνώρισε την υγιή σου λειτουργία και συνέχισε την πορεία σου. Αν αναλύεις υπερβολικά το παρελθόν σου και τα προβλήματα σου, το μόνο που θα καταφέρεις, είναι να πιστέψεις πως έχεις πραγματικούς λόγους να είσαι διαρκώς αναστατωμένος και δυστυχισμένος.

Όταν ένας ποδοσφαιριστής ετοιμάζεται να χτυπήσει πέναλτι κι έχει ένα πλήθος 15.000 φανατικών οπαδών να τον επευφημεί ή να τον αποδοκιμάζει, πρέπει να έχει την προσοχή του στραμμένη στο γκολ που πρέπει να βάλει και να ξεχάσει όλα τα άλλα. Οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές αυτό κάνουν. Η παραμικρή διάσπαση προσοχής μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια χαμένη βολή ή ακόμα κι ένα χαμένο παιχνίδι. Ένας καλός αθλητής, εξασκεί διαρκώς τις αποτελεσματικές τεχνικές του. Δε μένει προσκολλημένος στα λάθη του παρελθόντος. Δεν κάνει σκέψεις αυτοαμφισβήτησης. Αναγνωρίζει τα λάθη του παρελθόντος του και μετά απομακρύνει αυτές τις εικόνες από την συνείδηση του. Με παρόμοιο τρόπο κατακτά κανείς την ψυχική υγεία και την ευτυχία, αυτά τα θέματα είναι πολύ σημαντικότερα.

Αν ρωτήσεις 100 "ευτυχισμένους" ανθρώπους ποιο είναι το μυστικό της ευτυχίας τους, κανείς τους δεν θα σου πει ότι δεν έχει ποτέ αρνητικά συναισθήματα ή ότι δεν κάνει αρνητικές σκέψεις ή ότι το παρελθόν του ήταν τέλειο. Ωστόσο όλοι τους θα σου πουν πάνω κάτω ότι παρόλο που είναι βυθισμένοι στην αρνητικότητα τους, ξέρουν ότι κάτι καλύτερο τους περιμένει, κάτι σημαντικότερο από το απαίσιο αίσθημα που βιώνουν εκείνη τη στιγμή. Η πίστη τους σε αυτό το άλλο κομμάτι του εαυτού τους, είναι η κινητήρια δύναμη της ευτυχίας τους. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι υπάρχει κάτι καλύτερο, ισχυρότερο και σημαντικότερο από τις σκέψεις τους! Ξέρουν το η εντρύφηση στη δυστυχία τους, δεν θα τους οδηγήσει στην ευτυχία..


Αλλά υπάρχει πάντα και αυτός που τολμάει διασκεδάζοντας με τα παιχνίδια της ζωής..
Αποσπάσματα απο το βιβλίο του Ρίτσαρντ Κάρλσον ΜΗΝ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΖΗΣΕ! απο τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More