Αλφαβητικά τα βότανα και η θεραπευτική τους δράση!

ΑΓΡΙΑΔΑ
Δραστικές ουσίες: Περιέχει υδρογονάνθρακες 5%, Τριτικίνη, αιθέριο λάδι με Αγροπυρίνη, Γλυκοβανιλλίνη και ανόργανα άλατα.
Ιδιότητες: Το ποιο φημισμένο διουρητικό. Ο Διοσκουρίδης και ο Culpepper τη συνιστούν για πέτρες στα νεφρά, την ολιγουρία και αρθριτικά. Επειδή περιέχει Αργοπυρίνη, είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό και χρησιμοποιείτε με επιτυχία σε φλογώσεις των ουροποιητικών οδών, όπως η κυστίτιδα.
(Κ. ΜΠΑΖΑΙΟΣ "100 ΒΟΤΑΝΑ 1000 ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ").
Η Αγριάδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ουρικές λοιμώξεις όπως η κυστίτιδα, η ουρηθρίτιδα και η προστατίτιδα. Οι μαλακτικές της ιδιότητες καταπραϋνουν τον ερεθισμό και την φλεγμονή. Είναι ευεργετικό σε περιπτώσεις διόγκωσης του προστάτη."
(ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΑΛΟΥ "ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ").

ΑΛΤΕΑ
Δραστικές ουσίες: Περιέχει Ασπαραγίνη, Αλθείνη, Βεταίνη, σάκχαρα, πηκτίνη.
Ιδιότητες: Ένα μοναδικό βότανο με καταπληκτικές μαλακτικές ιδιότητες. Καταπραϋνει τη λαρυγγίτιδα και γενικά τις φλεγμονές του στόματος και του φάρυγγα, (φαρυγγίτιδα, στοματίτιδα). Είναι αντιβηχική, ιδιαίτερα χρήσιμη σε βρογχίτιδα και κοινό βήχα κρυολογήματος. Με γαργάρες καταπολεμάμε ουλίτιδες και αφθές του στόματος.
("Κ. ΜΠΑΖΑΙΟΣ "100 ΒΟΤΑΝΑ 1000 ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ").

ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ
Δραστικές ιδιότητες: άρωμα (Βορνεόλη, Τερπίνη), Βαλεριανικό οξύ, ένα πτητικό λάδι, ρετσίνι, γόμμα.
Ιδιότητες: Το ποιο γνωστό ηρεμιστικό, καταπραϋντικό των νεύρων. Κατά της αϋπνίας και της υπερδιέγερσης. Ένα φλιτζάνι ζεστό αφέψημα Βαλεριάνας και πασιφλώρας σίγουρα βοηθούν τον οργανισμό να χαλαρώσει και μας βοηθούν το βράδυ να κοιμηθούμε καλύτερα.
(Κ. ΜΠΑΖΑΙΟΣ "100 ΒΟΤΑΝΑ 1000 ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ").
"Η Βαλεριάνα είναι από τα ποιο χρήσιμα χαλαρωτικά και νευροτονωτικά. Τα χαρακτηριστικά της αυτά έχουν αναγνωριστεί από την Ιατρική, γι΄αυτό και περιλαμβάνεται σε πολλούς φαρμακευτικούς κώδικες σαν ηρεμιστικό. Είναι αποτελεσματική σαν βοήθημα για την αϋπνία."
(ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΑΛΟΥ "ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ").



ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ
Δραστικές ουσίες: Το αιθέριο λάδι του, το οποίο περιέχει Ελαιορητίνη, Εστραγόλη, Κινεόλη, Καμφορά, Λινανόλη και Τανίνη.
Ιδιότητες: Βοηθά την αδύνατη μνήμη, την μελαγχολία και τους νευρικούς πονοκεφάλους. Επίσης έχει σπασμολυτικές ιδιότητες, γι΄αυτό και είναι χρήσιμος σε περιπτώσεις άγχους, νευρικής αϋπνίας και ζαλάδας.
(Κ.ΜΠΑΖΑΙΟΣ "100 ΒΟΤΑΝΑ 1000 ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ").
"Είναι τονωτικό, κατά της ζαλάδας και της νευρικής ημικρανίας"
(ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΑΛΟΥ "ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ").

ΓΑΪΔΟΥΡΑΓΚΑΘΑ
Δραστικές ουσίες: Περιέχουν φλαβονικά γλυκοσίδια , Σιλυμαρίνη, Θυραμίνη, Ισταμίνη, Κινικίνη, αιθέριο λάδι, άλατα μηλικού οξέος, Νιτρικό Κάλλιο, Χλωροφύλλη και άλατα μετάλλων.
Ιδιότητες: Χολαγωγικό και χολαιρετικό, που συνίσταται ιδιαίτερα σε κάθε αρρώστια του ήπατος: Ηπατίτιδα, ίκτερο και πέτρες στη χολή. Τονωτικό για τους κουρασμένους.
(Κ. ΜΠΑΖΑΙΟΣ "100 ΒΟΤΑΝΑ 1000 ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ"

ΓΚΙΝΣΕΝΓΚ
Δραστικές ουσίες: Γκινσενγκοσίδια (δηλ.Τριτερπενικά σαπωνοσίδια), Παναξατριόλη, ένας τριεστέρας, αιθέριο λάδι και σαπωνίτες.
Ιδιότητες: Στην Κίνα θεωρείτε προληπτικό, θεραπευτικό αλλά κυρίως τονωτικό. Χρησιμοποιείτε για να προληφθεί η κούραση, ο πονοκέφαλος, η εξάντληση και η αμνησία.
Συμπληρώνει τις θεραπείες σε ασθένειες της καρδιάς, των νεφρών, των νεύρων και του κυκλοφοριακού συστήματος. Θεραπεύει την σεξουλακή ανικανότητα των γερόντων και λύνει τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης.
("Κ. ΜΠΑΖΑΙΟΣ 100 ΒΟΤΑΝΑ 1000 ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ").

ΓΛΥΚΟΡΙΖΑ
Δραστικές ουσίες: Περιέχει γλυκιριζίνη (ένα σαπωνοσίδιο 50 φορές γλυκύτερο από τη ζάχαρη) Τανίνη, Γλυκόζη, Γλυκοριζικό οξύ, άλατα ασβεστίου και μαγνησίου, Ασπαραγίνη.
Ιδιότητες: Η κυριότερη δράση της γλυκόριζας είναι αντιφλεγμονώδης, αντιβηχική, μαλακτική και αποχρεμπτική. Γι΄αυτό δίνεται σε πνευμονίες, βρογχίτιδες, βήχα και άσθμα. Η σύγχρονη θεραπευτική τη χρησιμοποιεί για την θεραπεία γαστρικών έλκων, γιατί επηρεάζει τις γαστρικές εκκρίσεις. Δύο φάρμακα για το έλκος, το Biogastron και το Duogastron, φτιάχνονται με γλυκυριζίνη.
(Κ. ΜΠΑΖΑΙΟΣ "100 ΒΟΤΑΝΑ 1000 ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ").
Επειδή περιέχει Γλυκιριζίνη (ένα σαπωνίδιο 50 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη), χρησιμοποιήστε γλυκόριζα στα ροφήματα αντί για ζάχαρη!!! Είναι ένα θαυμάσιο φυσικό γλυκαντικό.

ΔΙΚΤΑΜΟ
Δραστικές ουσίες: Το αιθέριο λάδι του περιέχει Καρβακρόλη, Καμφορά και Θυμόλη.
Ιδιότητες: Από τα αρχαία χρόνια το Δίκταμο αναφέρεται σαν θεραπευτικό βότανο για πολλές παθήσεις. Οι επουλωτικές και στυπτικές ιδιότητές του, έχουν κάνει το Δίκταμο να θεωρείται φάρμακο για το στομάχι, αλλά και για τα αποστήματα και τα σπυριά σαν κατάπλασμα. Καταπραϋνει τους πόνους του στομαχιού και των εντέρων.
(Κ. ΜΠΑΖΑΙΟΣ "100 ΒΟΤΑΝΑ 1000 ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ").
"Δεν πρέπει να πίνετε συχνά από έγκυες γιατί μπορεί να προκαλέσει διακοπή κύησης", (Κ. ΜΠΑΖΑΙΟΣ).

ΚΡΑΤΑΙΓΟΣ
Δραστικές ουσίες: Περιέχει Φλαβονοειδή, Λευκοανθρακυανίδες και Τριτερπενικά παράγωγα.
Ιδιότητες: Θεωρείται ένα ισχυρό καρδιοτονωτικό, που επιτρέπει μάλιστα την αποκατάσταση κάθε ανωμαλίας της καρδιάς, δηλαδή την υπέρταση αλλά και την υπόταση, την ταχυπαλμία και την αρρυθμία. Διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία γι' αυτό είναι πολύ χρήσιμος στην αρτηριοσκλήρωση.
(Κ. ΜΠΑΖΑΙΟΣ "100 ΒΟΤΑΝΑ 1000 ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ").
" Ο Κράταιγος θεωρείται ένα από τα πλέον πολύτιμα βότανα για την καρδιά και το κυκλοφοριακό σύστημα. Τις ιδιότητές του αυτές επιβεβαιώνουν και επιστημονικές έρευνες, οι οποίες έδειξαν ότι μπορεί να βοηθήσει και στην αρτηριοσκλήρωση".
(ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΑΛΟΥ "ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ").

ΚΡΟΚΟΣ (ΣΑΦΡΑΝ)
Ιδιότητες: Αποτοξινώνει τον οργανισμό και ανανεώνει τα κύτταρα. Καθαρίζει από τις τοξίνες τον εγκέφαλο, γι΄αυτό βοηθάει στους πονοκεφάλους.

ΛΟΥΙΖΑ
Δραστικές ουσίες: Περιέχει Βερνεναλίνη, Βαρβερίνη, αιθέριο λάδι, βλέννα και μια παράξενη Τανίνη.
Ιδιότητες: Είναι τονωτικό, σπασμολυτικό, κάνει καλό στις ξινίλες και στις στομαχικές ανωμαλίες. Διώχνει τα αέρια και κάνει ποιο αποτελεσματικές τις δίαιτες αδυνατίσματος. Καταπολεμά την αϋπνία και οι διουρητικές της ικανότητες την κάνουν πολύ χρήσιμη σε όσους έχουν πέτρες στα νεφρά.
(Κ. ΜΠΑΖΑΙΟΣ "100 ΒΟΤΑΝΑ 1000 ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ").

ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ
Δραστικές ουσίες: Περιέχει αιθέριο λάδι, Λινανόλη Τανίνη, Γερανιόλη, αλδεύδες, Κιτρινελλάλη, Κιτράλη, Κάμφορα και Γλυκόνη.
Ιδιότητες: Διεγερτικό σωματικό και πνευματικό (στοιχείο μακροζωίας). Είναι τονωτικό για την καρδιά, βοηθά στην αναιμία, καταπραϋντικό και σπασμολυτικό, ιδιαίτερα χρήσιμο σε νευρικές κρίσεις και ζαλάδες. Αντιφυσιτικό, (ανακουφίζει τον τυμπανισμό της κοιλιάς), χωνευτικό, ανθελμινικό (χρήσιμο σε αμοιβάδες).
(Κ ΜΠΑΖΑΙΟΣ "100 ΒΟΤΑΝΑ 1000 ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ").
(ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΑΛΟΥ "ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ").

ΜΟΛΟΧΑ
Δραστικές ουσίες: Περιέχει Βλέννες, ίχνη Βιταμινών A, B1, B2 και C, Μαλδαβόλη, Γλυκόζη, Οξαλικό ασβέστιο, ρητίνες.
Ιδιότητες: Μαλακτική, ανακουφίζει από προβλήματα στο στήθος και στο λαιμό, βρογχικά, βήχα, λαρυγγίτιδα. Κάνει καλό σε εντερικά, γαστρίτιδα, κυστίτιδα και σε κολικούς. Διώχνει τις τοξίνες από τον οργανισμό μας και με καταπλάσματα καταπολεμάμε σπυριά, "καλογήρους" εξανθήματα και εγκαύματα.
(Κ.ΜΠΑΖΑΙΟΣ "100 ΒΟΤΑΝΑ 1000 ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ").
"Έχει μαλακτικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες, βοηθά στην αντιμετώπιση γαστρίτιδας, έλκων στομάχου και λαρυγγίτιδας. Σαν κατάπλασμα όλη τη νύχτα μαλακώνει τους κάλους"
(ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΑΛΟΥ "ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ").

ΠΑΣΙΦΛΩΡΑ
Δραστικές ουσίες: Πασιφλωρίνη, Αρμίνη, Αρμόλη και Φλαβονικά παράγωγα.
Ιδιότητες: Σπασμολυτικό, καταπραϋντικό των νεύρων και βοηθά αποτελεσματικά το άγχος, την υστερία και κάθε είδους νευρασθένεια. Ηρεμιστικό και τονωτικό σε υπερκόπωση.
(Κ ΜΠΑΖΑΙΟΣ "100 ΒΟΤΑΝΑ 1000 ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ").

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ
Ιδιότητες: Θεωρείτε ότι ανανεώνει τα κύτταρα, είναι αποτοξινωτικό, πολύ καλό για το στομάχι και τη χοληστερίνη. Το συνιστούν για ρόφημα όλο και περισσότερες ενώσεις οικολόγων, γιατί εκτός από τις θαυματουργές του ιδιότητες είναι και πολύ ποιο ελαφρύ σαν ρόφημα από το μαύρο τσάι. Είναι τονωτικό και σε ξεκουράζει μετά από μια δύσκολη και κουραστική ημέρα.

ΣΑΛΕΠΙ
Ιδιότητες:  Ένα απίθανο ρόφημα για το βήχα, αποχρεμπτικό, αναζωογονεί τα πνευμόνια!

ΣΑΛΕΠΙ ΘΑΛΑΣΣΗΣ
Ιδιότητες: Πρόκειται για ένα είδος φυκιών Ισλανδίας. ένα καταπληκτικό βότανο, θαυματουργό για τους πνεύμονες, για τα βρογχικά και για περιπτώσεις άσθματος. Λόγω του ιωδίου που περιέχει αποτοξινώνει τον οργανισμό από τη νικοτίνη! Προσοχή μόνο σε αυτούς που έχουν θυρεοειδή!!!

ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ
Ιδιότητες: Ένα απίθανο βότανο που περιέχει περισσότερες βιταμίνες από οποιοδήποτε άλλο! Περιέχει Βιταμίνες A, B, B12, C και Q10. Ενισχύει τον οργανισμό, τον δυναμώνει, τον αποτοξινώνει και ανανεώνει τα κύτταρα. Δεν είναι τυχαίο που η NASA το καλλιεργεί για να το δίνει στους αστροναύτες. Χρησιμοποιήστε λίγο Σπιρουλίνα σε κάθε ρόφημά σας, για να πάρετε όλες αυτές τις βιταμίνες. Δυναμώστε τον οργανισμό σας!

ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ
Δραστικές ουσίες: Περιέχει Γαλλικό οξύ, Μυρμηκικό οξύ, Τανίνη, Πυρίτιο, Χλωροφύλλη, Προβιταμίνη Α, Μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία.
Ιδιότητες: Ένα λαϊκό φάρμακο με απίθανες ιδιότητες. Αντιδιαβητικό, διουρητικό, διαλύει το ουρικό οξύ, πολύτιμο σε νεφρίτιδα, κυστίτιδα, πέτρες στη χολή. Αιμοστατικό, αντιαναιμικό για αναιμία, ραχιτισμό και γενικά σε ατονία του σώματος. Στυπτικό κατά των αιμορροϊδων, αντιρευματικό κατά αρθριτικών, ισχιαλγίας και ρευματισμών. Αντιδιαρροϊκό για διάρροιες και εντερίτιδα. Αφροδισιακό, θεωρείτε ότι είναι διεγερτικό για τις γυναίκες.
(Κ. ΜΠΑΖΑΙΟΣ "100 ΒΟΤΑΝΑ 1000 ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ").
"Η τσουκνίδα αποτελεί ένα ισχυρό τονωτικό για τον οργανισμό μας, λόγω της υψηλής διατροφικής της αξίας. Βοηθά στην αναιμία και ανακουφίζει από τα συμπτώματα αιμορραγίας γιατί είναι πλούσια σε βιταμίνη C και εξασφαλίζει την απορρόφηση σιδήρου.
(ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΑΛΟΥ "ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ").

ΕΧΙΝΑΚΙΑ
Ένα καταπληκτικό βότανο που αποδεδειγμένα ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Βοηθάει το σώμα να απαλλαγεί από μικροβιακές λοιμώξεις. Ιδιαίτερα χρήσιμο για λοιμώξεις αναπνευστικού, (λαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, των πνευμόνων και καταρροϊκές καταστάσεις της μύτης.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΑΛΟΥ "ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ").

ΚΟΛΗΤΣΙΔΑ
Περιέχει τανίνη, άλατα καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου, καθώς και ένα αντιβιοτικό στοιχείο σαν την πενικιλίνη και την ινσουλίνη. Με εξωτερική χρήση είναι ένα άριστο φάρμακο κατά των δερματοπαθειών. Για ακμή, λειχήνες, εκζέματα και έρπη. Σαν ρόφημα είναι διουρητικό, μειώνει το ουρικό οξύ και βοηθάει να μην μεταβληθεί σε πέτρα στο νεφρό.
(Κ. ΜΠΑΖΑΙΟΣ "100 ΒΟΤΑΝΑ 1000 ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ").

ΙΠΠΟΦΑΕΣ
Το ιπποφαές είναι ένα φυτό το οποίο περιέχει 190 πολύτιμες ουσίες οι περισσότερες από τις οποίες έχουν αντιο-ξειδωτική δράση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δρουν και προληπτικά κατά της γήρανσης, κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων και κατά του καρκίνου. Περιέχει βιταμίνη C σε μεγάλη περιεκτικότητα, πολύ περισσότερη από πολλά άλλα φρούτα όπως φράουλα, πορτοκάλι, κτλ. Επίσης περιέχει βιταμίνη E και βιταμίνες A, B, D και K, καθώς και πολλά μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Επίσης είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα όπως Ω-3 (λινολενικό οξύ),  Ω-6 (λινελαϊκό οξύ), Ω-7 (παλμιτελαϊκό οξύ) και Ω-9 (ελαϊκό οξύ).
Εκτός από βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία περιέχει και τις ουσίες β-σιτοστερόλης και φλαβονοειδής ουσίες. Η ουσία β-σιτοστερόλη έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ενώ οι φλαβονοειδής ουσίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Είναι ένα ισχυρό τονωτικό που δίνει ενέργεια στον ανθρώπινο οργανισμό. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα λόγω των πολλών βιταμινών που περιέχει και βοηθάει στην πρόληψη κατά του καρκίνου. Ρυθμίζει τον μεταβολισμό, δημιουργεί ευεξία και μειώνει το άγχος. Βοηθά στην αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη, των παθήσεων στο συκώτι και στα γαστρεντερικά προβλήματα. Μειώνει την κακή χοληστερίνη στο αίμα, προστατεύει τα αγγεία και μειώνει τους κινδύνους καρδιαγγειακών προβλημάτων. Επίσης βοηθάει στην αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων όπως ακμή, έκζεμα, έγκαυμα, κτλ.
Σημείωση: Τα βότανα δεν αποτελούν φάρμακα. Είναι ένα δώρο της φύσης που έρχεται να μας βοηθήσει στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας μας, δρώντας υποστηρικτικά. Αν τα βότανα κάνουν καλό στην υγεία μας, δεν σημαίνει ότι διαγράφουμε τα φάρμακα ούτε και το αντίθετο. Όμως με τίποτε δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την αποδεδειγμένη σπουδαιότητα τους. Εγώ αντιμετωπίζοντας τον διαβήτη μου βοηθήθηκα πάρα πολύ και γι αυτό τα συστήνω και σε εσάς. Αυτό που έκανα πάντα είναι να ερευνώ να ψάχνω και να ενημερώνω τον γιατρό μου. Αν λοιπόν ταλαιπωρείστε από ένα θέμα υγείας μην τα αγνοήσετε. Αν θέλετε να προλάβετε κάτι υιοθετήστε τα ως συνήθεια. Με σύνεση και σωστή πληροφόρηση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More