Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια: Σώστε την όραση σας με φασόλια και μύρτιλο!




Ο γιατρός Jubah Folkman, M.D. έγινε διάσημος από τις μελέτες του γύρω από την παρεμπόδιση του σχηματισμού των αιμοφόρων αγγείων που τρέφουν τους καρκινικούς όγκους. Ανέφερε ότι υπάρχει μια ουσία, η γενιστείνη, που δείχνει πως εμποδίζει την ανάπτυξη αυτών των αγγείων. H γενιστείνη βέβαια υπάρχει άφθονη σε όλα τα φασόλια. Κι ενώ παλιά μας έλεγαν όλους εμάς τους διαβητικούς ότι απαγορεύονται τα όσπρια, τώρα επιβάλλονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πιο χαμηλά σε γλυκαιμικό δείκτη είναι οι φακές και κυρίως οι γίγαντες. Όμως όλα τα σχεδόν βρώσιμα φασόλια περιέχουν την θαυματουργή εκλεκτή ουσία. Άρα, αν θέλουμε να ελέγξουμε την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια τα φασόλια μπορούν να μας βοηθήσουν αποτελεσματικά.

Εκτός απο τα φασόλια όμως, υπάρχει και το πεντανόστιμο μύρτιλο που μπορεί να προλαμβάνει και να θεραπεύει την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Ερευνητές, συγκέντρωσαν 31 άτομα με αμφιβληστροειδοπάθεια εκ των οποίων, τα είκοσι, είχαν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Οι συμμετέχοντες, έπαιρναν 400 mg εκχυλίσματος μύρτιλου κάθε μέρα και όλοι έδειξαν μείωση της αιμορραγίας, των αιμοφόρων αγγείων του αμφιβληστροειδούς.

Εγώ παίρνω τακτικά καρπούς μύρτιλου απο τα είδη βοτανικής. Σύμφωνα με τις οδηγίες, ένα κουταλάκι του γλυκού αρκεί. Οι μικροί καρποί διασκορπίζονται υπέροχα στο γιαούρτι και του προσθέτουν σε γεύση. Μπορείτε όμως να τα καταναλώσετε και το πρωί πριν φάτε οτιδήποτε. Επiσης αν θέλετε να αποφύγετε τον κόπο των καρπών, υπάρχει και εκχύλισμα μύρτιλου στα ειδικά καταστήματα βοτάνων αρκεί να ακολουθήσετε τις αναγραφόμενες οδηγίες. Επίσης πολύ καλά φρούτα σχεδόν ισάξια με το μύρτιλο, είναι τα εξής σκουρόχρωμα που περιέχουν ανθοκυανοσίδες: μύρτιλλα, βατόμουρα,σμέουρα, δαμάσκηνα φρέσκα ή ξερά, σταφύλια και σταφίδες. Όχι βέβαια σε ποσότητες αλλά στην ενδεδειγμένη ποσότητα για εμάς.

Ρούσκο και φαγόπυρο.
Έχω ξαναγράψει για τις μαγικές ιδιότητες του φαγόπυρου. Όμως μια ακόμη υπενθύμιση δεν κάνει κακό. Επίσης αποτελεσματικό βέβαια είναι και το ρούσκο. Και τα δύο προλαμβάνουν την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Σε έρευνα, 60 άτομα με διαβήτη τύπου 2 και αμφιβληστροειδοπάθεια υπεβλήθησαν σε εξέταση των ματιών. Μετά τους έδωσαν ή εκχύλισμα ρούσκου (2 ταμπλέτες την ημέρα) ή φαγόπυρο (6 ταμπλέτες την ημέρα). Μετά απο τρεις μήνες, το 23% εκείνων που έπαιρναν ρούσκο έδειξαν αντιστροφή της πορείας της πάθησης. Ανάμεσα σε αυτούς που έπαιρναν φαγόπυρο το ποσοστό ήταν 27%. Το συμπέρασμα είναι ότι και τα δύο αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και αυξάνουν σημαντικά την τοπική κυκλοφορία στο μάτι.

Το ρούσκο μπορείτε να το βρείτε σε σκεύασμα σε βοτανοπωλείο και κατάστημα υγιεινής διατροφής. Το φαγόπυρο ως αλεύρι μπορείτε πάλι να το βρείτε σε ενημερωμένα καταστήματα. Εγώ προμηθεύομαι αλεύρι αλλά τώρα τελευταία επειδή καταναλώνω πολύ γιατί το απολαμβάνω και κατάντησε να μου στοιχίζει πολύ μέσα στην εβδομάδα (θα το βρείτε στην τιμή των 3,20) το ανακατεύω με αλεύρι σίκαλης χωρίς γλουτένη. Γίνεται εξαιρετικό. Εγώ το ψωμί που φτιάχνω πλέον επειδή το φτιάχνω χρόνια το έχω υπεραπλουστεύσει. Δηλαδή βάζω το αλεύρι, όσο νερό χρειάζεται το ανακατεύω με το πιρούνι και voila! Δεν βάζω πλέον ούτε μαγιά. Προσθέτω όμως οπωσδήποτε λάδι κατά την ώρα της ζύμης και επίσης απλώνω ελαιόλαδο πάνω στο ταψί (με μέτρο) και πάνω στα ψωμάκια τα οποία σαν ζύμη μοιάζουν με πηχτό-στέρεο χυλό. Εσείς μπορείτε να τα ανακατέψετε με ότι αλεύρι θέλετε αρκεί να βρείτε την σωστή δοσολογία για εσάς. Στ εξωτερικό τρώνε πάρα πολύ το αλεύρι φαγόπυρου, μαγειρεμένο ως κρέπα. Εγώ δεν το μαγείρεψα ποτέ έτσι αλλά ξέρω ότι οι ξένοι το λατρεύουν. Καλή επιτυχία και γευσιγνωστική εμπειρία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More