Αλλεργία στα ζώα και θηλασμός. Τρόποι αντιμετώπισης.

ΟΙ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ

Έχει αποδειχθεί ότι αν πάρετε το νεογέννητο μωρό σας μεταφέροντας το μετά το νοσοκομείο στο σπίτι και το αφήσετε κοντά στο σκύλο σας το Περικλή, ο Περικλής δε θα μπορέσει να του προκαλέσει καμία αλλεργία ακόμη κι αν το επιδιώκει (λέμε τώρα!) Όμως αν το παιδί σας μεγαλώσει στο σπίτι του χωρίς τη παρουσία ζώου και μετά του κάνετε δωράκι ένα σκυλάκι ράτσας, διόλου απίθανο να εκδηλώσει αλλεργία! Ίσως αυτό το γεγονός να έχει κάποια σχέση με τη τελευταία πληροφορία που απασχόλησε σοβαρά τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.  Της έχει προκαλέσει εντύπωση αυτό που έλεγε η γιαγιά μας, η οποία αγνοούσε τους ιατρικούς κανόνες απέναντι στις αλλεργίες θεωρώντας τους αμελητέα ποσότης μπροστά στη πείρα της. Η γιαγιά μας λοιπόν έλεγε, ότι όσο πιο πολύ προσέχεις, τόσο πιο πολύ κινδυνεύεις. Μήπως πρέπει να επανεξετάσουμε τους λόγους για τους οποίους ήταν τόσο πεπεισμένη σ’ αυτό το αξίωμα; Άφησε άναυδη λοιπόν τη διεθνή επιστημονική αλλεργιολογική κοινότητα, η μικρή συχνότητα των αλλεργικών νοσημάτων σε υποανάπτυκτες χώρες, όπου οι συνθήκες υγιεινής είναι σχεδόν ανύπαρκτες! Έκπληξη προκάλεσε και η διαπίστωση πως στη Ανατολική Γερμανία μια οικονομικά στερημένη περιοχή, η συχνότητα των αλλεργικών καταστάσεων ήταν μικρή όταν ζούσαν κάτω από όχι ευνοϊκές συνθήκες. Η συχνότητα τους όμως αυξήθηκε και εξισώθηκε με τους κατοίκους της Δυτικής Γερμανίας, όταν το βιοτικό τους επίπεδο βελτιώθηκε μετά την ένωση των δύο Γερμανιών. Οι παραπάνω παρατηρήσεις εγείρουν πολλά ερωτηματικά αν καθαριότητα, σημαίνει λιγότερο αλλεργία.

Η αλλεργία της μέλισσας.
Θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες αλλεργίες. Προκαλεί αλλεργικό σοκ που συνοδεύεται από πτώση της πίεσης. Το μη αλλεργικό άτομο, όταν το τσιμπάει μέλισσα ή σφήγκα, δεν έχει να αντιμετωπίσει κάποια επακόλουθα πέρα από τον αναμενόμενο πόνο και τον ήπιο ερεθισμό του δέρματος. Στο αλλεργικό άτομο όμως δε συμβαίνει το ίδιο. Το ανοσοποιητικό του σύστημα , μετά το τσίμπημα, παράγει την Ανοσοσφαιρίνη Ε που είναι το αλλεργικό αντίσωμα στο τσίμπημα. Το αποτέλεσμα είναι το άτομο να βρίσκεται  αντιμέτωπο με σοβαρό κίνδυνο καθώς μπορεί ακόμη και να χάσει και τη ζωή του αν δε του χορηγηθεί άμεσα ένεση αδρεναλίνης. Βέβαια την εκτίμηση ότι ένα άτομο είναι αλλεργικό στη μέλισσα, πρέπει να τη κάνει ένας ειδικός αλλεργιολόγος και όχι εμείς οι ίδιοι. Ο γιατρός θα εξετάσει εάν το παιδάκι αμέσως μετά το τσίμπημα, έχει κοκκινίλες στο σώμα του, κνησμό (ειδικά στις παλάμες και τις πατούσες) αν αντιμετωπίζει δυσκολία στην αναπνοή, αν εκδηλώνει βήχα και τέλος αν έχει απότομη πτώση πίεσης που σημαίνει ότι έπαθε αλλεργικό σοκ. Και για να μη πανικοβαλλόμαστε αδίκως, ας μάθουμε τώρα, τι δεν είναι αλλεργία στα έντομα: δεν είναι αλλεργία έπ’ ουδενί το πρήξιμο τοπικά ή και η επέκταση στις γύρω περιοχές. Άλλωστε, ποτέ με το πρώτο τσίμπημα δε παρουσιάζεται η αλλεργία. Μπορεί να εκδηλωθεί από το δεύτερο τσίμπημα η ακόμη και από το χιλιοστό!
                                                                                                                   
ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΝΑ ΕΚΔΗΛΩΣΟΥΝ ΑΛΛΕΡΓΙΑ;
Η απάντηση είναι ναι μπορούν. Φανερώνεται σαν έκζεμα, ως βουλώματα στη μύτη, ως βήχας, με εμετούς και διάρροια. Αυτό  βέβαια αυτονόητα δεν σημαίνει ότι όποιο νεογέννητο παρουσιάσει ένα από αυτά τα συμπτώματα έχει αμέσως και αλλεργία.
 Όμως ένα ισχυρό όπλο για να την αποφύγετε κι ένα καλό μυστικό ισχυρής και αποτελεσματικής πρόληψης που λίγες μητέρες γνωρίζουν, είναι η χορήγηση της γλυκόζης στο νεογέννητο μωρό τους, πριν απολαύσει για πρώτη φορά στη ζωή του το μητρικό γάλα. Καλό θα ήταν η μητέρες, να απαιτήσουν από το νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής όπου μόλις γέννησαν, να χορηγηθεί στο βρέφος τους τις πρώτες ώρες της ζωής του, αντί για αγελαδινό γάλα κάποιας εταιρείας, γλυκόζη 5% έως ότου εκείνες  μπορέσουν να αποκτήσουν το δικό τους γάλα το οποίο ως γνωστόν καθυστερεί να έρθει κάποια εικοσιτετράωρα. Η γλυκόζη 5%  θεωρείται από τους γιατρούς ως η καλύτερη προστατευτική ασπίδα απέναντι στις αλλεργίες  όχι μόνο για τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός μωρού αλλά και για τη μετέπειτα ζωή του.



Ο ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΩΖΕΙ.
Ένα από τα καλύτερα προστατευτικά μέτρα κατά των αλλεργιών είναι το μητρικό γάλα. Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις εκείνες που το παιδί μπορεί να ευαισθητοποιηθεί σε ουσίες που τρώει η μητέρα. Έτσι ολόθερμα συστήνεται ο μητρικός θηλασμός ιδιαίτερα δε σε οικογένειες, όπου τα αλλεργικά νοσήματα έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους. Οπωσδήποτε συστήνεται ο μητρικός θηλασμός Στα μωρά που  έχουν εκδηλώσει δερματική αλλεργία. Συνιστάται να συνεχίζεται τουλάχιστον 4 έως και 6 μήνες αποκλειστικώς. Η απόκτηση αλλεργίας μέσω του θηλασμού είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Αξίζει να σημειωθεί ότι θεωρείται πλέον από τους ειδικούς γιατρούς 100% βέβαιο, πως το παιδί που θηλάζει, δε θα αποκτήσει αργότερα αλλεργία στη γύρη, στα ακάρεα, ούτε στους μύκητες ούτε στα επιθήλια των οικιακών ζώων. Όμως σπανιότατα  μπορεί να αποκτήσει τροφική αλλεργία, ( σε γάλα, ξηρούς καρπούς, θαλασσινά).



 ΜΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ; 

Μια αλλεργική κατάσταση μπορεί να αλλάξει «πρόσωπο», η να δημιουργήσει επιπλοκές  Π.χ. Ένα παιδάκι που ως νήπιο εμφάνιζε ατοπική δερματίτιδα ή αλλιώς έκζεμα, μπορεί σε μεγαλύτερη ηλικία να εμφανίσει βρογχικό άσθμα. Από την άλλη, μια αλλεργική ρινίτιδα, στις μικρές ηλικίες, μπορεί να προκαλέσει μέση ωτίτιδα που αν δεν θεραπευτεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε ελάττωση της ακοής η οποία θα επιδράσει το μικρούλη αρνητικά και στη κοινωνικότητα του, μια και συνήθως συνοδεύεται από έλλειψη προσοχής και άλλα συμπτώματα. Εκτός βέβαια αν ο καλός σας παιδίατρος διαγνώσει σωστά το πρόβλημα και το αντιμετωπίσει έγκαιρα. Όμως και μια ανεπαρκής φαρμακευτική αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να επιφέρει προβλήματα εφ’ όσον αυτά δεν προβλεφθούν. Η θεραπεία του βρογχικού άσθματος λόγου χάρη αν δεν γίνει σωστά, με τα σύγχρονα αντιφλεγμωνόδη φάρμακα (εισπνεόμενη κορτιζόνη) μπορεί να ελαττώσει με τα χρόνια τη δύναμη των πνευμόνων.

Υπεύθυνοι γιατροί: Χρύσανθος Χρυσανθόπουλος αλλεργιολόγος. Κωνσταντίνος Γκλαβόπουλος παιδίατρος.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More