Ο μακροχρόνιος θηλασμός προστατεύει τις γυναίκες από τη μελλοντική παχυσαρκία και τα σχετιζόμενα μ? αυτή καρδιο-μεταβολικά νοσήματα, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας Φιλανδών ερευνητών, που δημοσιεύτηκαν στο «Journal of Public Health Nutrition», τον περασμένο Αύγουστο.
Από την αναδρομική έρευνα, που έγινε σ? ένα δείγμα 212 γυναικών μέσης ηλικίας 48 ετών, 16-20 χρόνια μετά την τελευταία εγκυμοσύνη, προέκυψε ότι όσες μητέρες είχαν θηλάσει για λιγότερο από 6 μήνες είχαν μεγαλύτερο ποσοστό λιπώδους μάζας στο σώμα τους, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.
Το 46,5% των γυναικών, που θήλασαν λιγότερο από 6 μήνες, είχαν υψηλό ποσοστό λίπους, σε σύγκριση με το 39% εκείνων που θήλασαν για 6 με 10 μήνες και με το 38% εκείνων που θήλασαν για περισσότερο από 10 μήνες.
Επιπλέον, η υψηλότερη λιπώδης μάζα στο σώμα των γυναικών συσχετίστηκε με σημαντικά υψηλότερη γλυκόζη ορού (προδιάθεση για σακχαρώδη διαβήτη), με αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης (προδιάθεση για σακχαρώδη διαβήτη), με σημαντικά πιο αυξημένη χοληστερίνη (LDL) στο αίμα, όπως και με σημαντικά πιο αυξημένη συστολική και διαστολική πίεση αίματος.
"Το συμπέρασμα, στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές, είναι ότι η μικρή διάρκεια θηλασμού και γαλουχίας, κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας, μπορεί να οδηγεί σε κατακράτηση βάρους και σε συνάθροιση λιπώδους μάζας, που έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο για καρδιο-μεταβολικά νοσήματα, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος και η υπερλιπιδαιμία, στη μετέπειτα μεσήλικο ζωή", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο παιδίατρος-πιστοποιημένος επιμελητής γαλουχίας από τη Θεσσαλονίκη Στέλιος Παπαβέντσης, ο οποίος μετέφρασε την εν λόγω έρευνα στα ελληνικά.
Πηγή: ana-mpa
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου