Ακούτε φωνές; Iσως πίνετε πολύ καφέ!

 

Η υπερκατανάλωση προκαλεί μικρές ηχητικές παραισθήσεις, λένε οι επιστήμονες
Ακούτε φωνές; Iσως πίνετε πολύ καφέ!
 
Μελβούρνη 

Μικρές ηχητικές παραισθήσεις ενδέχεται να δημιουργεί η υπερκατανάλωση καφέ. Οπως προειδοποιούν ερευνητές του πανεπιστημίου της Μελβούρνης Λα Τρομπ στην Αυστραλία, πέντε ή και περισσότερα φλιτζάνια αρκούν για να κάνουν τα αυτιά σας να σας παίζουν παράξενα παιχνίδια.
Στο πείραμα που διεξήγε ο καθηγητής Σάιμον Κρόου, οι εθελοντές που είχαν προσλάβει σημαντικές ποσότητες καφεΐνης νόμισαν πως άκουσαν μουσική εκεί που δεν υπήρχε. Οι αυστραλοί επιστήμονες ζήτησαν από 92 άτομα να ακούσουν έναν συνεχή ασαφή θόρυβο, γνωστό ως λευκό θόρυβο.
«Τους είπαμε επίσης ότι μέσα στον λευκό θόρυβο ίσως να ακούγονταν τμήματα ενός τραγουδιού του Μπινγκ Κρόσμπι και του ζητήσαμε να πατήσουν ένα κουμπί εάν το ακούσουν.», λέει ο δόκτωρ Κρόου.
«Δεν συμπεριλάβαμε τελικά το τραγούδι στον ήχο που δώσαμε στους συμμετέχοντας στην έρευνα να ακούσουν, όμως ανακαλύψαμε ότι πολλοί από όσους ήταν πολύ αγχωμένοι και είχαν καταναλώσει υψηλές ποσότητες καφεΐνης νόμιζαν πως είχαν ακούσει το τραγούδι. Ο συνδυασμός καφεΐνης και στρες επηρεάζει την πιθανότητα να βιώσει ένα άτομο ένα σύμπτωμα που, αν και δεν είναι, μοιάζει με ψυχωσικό», εξηγεί.
Σύμφωνα με τους ερευνητές ο καφές αποδεικνύεται «το πιο κοινό ψυχοδιεγερτικό ναρκωτικό», και όπως προειδοποιούν «η κατανάλωση αυτού του θεωρητικά ασφαλούς ναρκωτικού πρέπει να γίνεται με προσοχή».

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=405274&h1=true

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More