Υπερκινητικό παιδί.




Πριν γεννήσω ήθελα ένα υπερκινητικό παιδί σα και μένα. Δραστήριο, ομιλητικότατο, εύστροφο στα μαθήματα που αγαπά τη δράση. Πίστευα ότι αδικήθηκα από τους γονείς μου εξ’ αιτίας όλων αυτών των ιδιαιτεροτήτων μου και τώρα πια θα χειριζόμουν εγώ σωστά το δικό μου παιδί. Τώρα 4 χρόνια μετά τη γέννηση της κόρης μου απορώ με την αυτοπεποίθηση που είχα τότε. Το παιδί μου με αιφνιδιάζει συνέχεια. Δε κοιμάται καλά, παίζει χωρίς σταματημό, ζητά συνέχεια να είναι απασχολημένο και μετά βαριέται και τέλος το απίθανο, φωνάζει για να με βάλει σε τάξη. Τα νεύρα μου είναι σε δοκιμασία. Γελάω τόσο πολύ με το πάθημα μου! Τώρα καταλαβαίνω τους γονείς μου.
Κατερίνα.Μ. Θεσσαλονίκη.


Με ένα υπερκινητικό παιδί η ζωή καταντά ένα διαρκές σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Η μέρα σας φορτίζεται από διαρκείς αντιφάσεις. Εκεί που θέλετε να ουρλιάξετε γιατί δεν αντέχετε άλλο με το μικρό ταραχοποιό σας, εντελώς απρόσμενα αποκαθηλώνει το θυμό σας τρελαίνοντας σας στις τσαχπινιές. Κουράγιο. Ποιος σας είπε ότι η σχέση σας με το παιδί σας δεν είναι ένας έρωτας υπό λανθάνουσα μορφή; Το παιδί σας, η αιτία της ευτυχίας σας και της ολοκλήρωσης σας γίνεται ενίοτε ο μικρός σας τύραννος. Κι όχι άδικα. Όταν έρθει κάποιος σ’ επαφή με υπερκινητικό παιδί, έχει την αίσθηση ότι είναι ακούραστο. Ανεξάντλητο χωρίς ιδιαίτερες ανάγκες ύπνου, ξεκούρασης ακόμη και … φαγητού. Το τέλος της ημέρας σας αφήνει με την απορία στο μάτι καθώς αναλογίζεστε τα πεπραγμένα της ημέρας. Συνειδητοποιείτε ότι κατασπαταλά την ενέργειά του αφού δύσκολα ολοκληρώνει ότι αρχίζει, δε συγκεντρώνεται εύκολα κι εγκαταλείπει γρήγορα κάθε προσπάθεια για να αρχίσει άλλη με τον ίδιο παθιασμένο ενθουσιασμό. Εσείς στο μεταξύ εξουθενώνεστε τρέχοντας συνεχώς από πίσω του προσπαθώντας ταυτόχρονα επίμονα, να μη καταπατήσετε μέσα σε μια ημέρα όλους τους κανόνες της ψυχανάλυσης σχετικά με την διαπαιδαγώγηση των τέκνων σας. Η ψυχολόγος Γεωργία Μπαλογιάννη συστήνει: Καταρχήν, πρέπει να αποδεχθούν οι γονείς, ότι το παιδί τους, είναι διαφορετική προσωπικότητα από τους ίδιους. Δεύτερον καλό θα ήταν να το βοηθήσουν  να εκτονωθεί χωρίς να φορτίζονται και να εξαντλούνται οι ίδιοι Το υπερκινητικό παιδί χρειάζεται πολύ περισσότερο σταθερό πρόγραμμα με διεξόδους εκτόνωσης. Άφθονες βόλτες, ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες καθώς και συγκεκριμένες ώρες ύπνου και διατροφής.». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βοηθά το παιδί ώστε ν’ αντιληφθεί, πως όλα τα πράγματα έχουν τα όρια τους. Γι’ αυτό το λόγο καλό θα ήταν να μη παραιτείστε όταν βλέπετε ότι αγνοεί τις απαιτήσεις σας. Το ίδιο έχει ανάγκη να σας νιώθει σταθερή στις απόψεις σας ώστε να νιώθει ασφαλές. Όταν αντίθετα βλέπει ότι κουράζεστε εύκολα από τη προσπάθεια σας να το οργανώστε και να το αποτρέψετε από πιθανούς κινδύνους, αισθάνεται εκτεθειμένο. Ουσιαστικά με την ερευνητική συμπεριφορά του και τη στάση του ανακαλύπτει τη θέση του στο κόσμο και τα όρια που αυτός του επιβάλει. Εκφραστής του κόσμου του βέβαια είστε κυρίως εσείς.
Γι αυτό η ειδικός επιμένει ότι «καλό θα είναι να ξεναγείται το παιδί σας στις βόλτες σας, σχολιάζοντας και περιγράφοντας όλα όσα βλέπετε προκαλώντας του το ενδιαφέρον του για παρατήρηση και προσοχή. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της μελέτης, καλό θα είναι οι γονείς να προσπαθήσουν να γίνουν ευρηματικοί στους τρόπους παρουσίασης της ύλης. Η διδασκαλία να γίνεται μέσα από παραδείγματα ή παιχνίδια που ερεθίζουν το μυαλό και τη φαντασία του. Κάντε συχνά μικρά διαλείμματα για να «ξεμουδιάσει» και εν ανάγκη, αναθέστε  το διάβασμά του σε μια δασκάλα προκειμένου να αποφύγετε τις εντάσεις»
Κουράγιο καλοί μου γονείς υπρκινητικών και δραστήριων παιδιών. Η ευτυχία σας, είναι ότι έχετε ένα παιδί υψηλών απαιτήσεων. Είναι τώρα η ευκαιρία σας να προσαρμόσετε τις δικές σας απαιτήσεις, στην υπέροχη προσωπικότητα που ξεδιπλώνεται χρόνο το χρόνο μπροστά σας και για την οποία είστε και σεις υπεύθυνοι. Συγχαρητήρια!
   
Επιμέλεια ρεπορτάζ Ζωή Κυροπούλου δημοσίευση:Sunday

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More