Το μυαλό πιο γρήγορο από την όραση!





Έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of vision  υποδηλώνει ότι  «βλέπουμε» πρώτα με το μυαλό και μετά με την όραση. Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα,  το μυαλό είναι σε θέση  να προβλέψει  αυτό που θα  δουν  τα μάτια προτού εκείνα δουν πραγματικά τη νέα εικόνα. Αυτό γίνεται γιατί όσα αντικείμενα βρίσκονται στο οπτικό μας πεδίο, αλλάζουν απότομα θέση στον κερατοειδή χιτώνα όμως αυτό το μυαλό δεν το "καταλαβαίνει". Συνεχίζει να αντιλαμβάνεται την εικόνα που βλέπει ως αμετακίνητη και σταθερή.


 Πιο γρήγορη η αντίληψη της εικόνας από την όραση
Στη σχετική έρευνα  οι συμμετέχοντες  παρακολούθησαν ένα ρολόι εκκρεμές με  γρήγορη κίνηση  και κλήθηκαν να  διαβάζουν  την ώρα που το εκκρεμές πήγαινε από τη μια πλευρά στην άλλη. Οι περισσότεροι  ανέφεραν ότι το χρονικό διάστημα της μετατόπισης του εκκρεμούς  ήταν 39 milliseconds λιγότερο από τον πραγματικό χρόνο μετατόπισης του.
«Το εύρημα αυτό μας υπενθυμίζει ότι κάθε πτυχή της εμπειρίας μας  είναι δομημένη από το μυαλό μας» επισημαίνει  η Amelia Hunt,  καθηγήτρια  στην Σχολή Ψυχολογίας του University of Aberdeen.   Η σχετική έρευνα προσπαθώντας να μας κάνει κατανοητή την εξήγηση αυτού του μυστηρίου διασαφηνίζει ότι:  η  ικανότητα πρόβλεψης της εικόνας που έχει το μυαλό μας είναι αποτέλεσμα  των νεύρων που συμμετέχουν στην όραση. Ενεργοποιούνται ή πέφτουν σε καταστολή ανάλογα με τις συνθήκες. Αυτή η διαδικασία γίνεται για να διατηρήσουμε σταθερή την προσλαμβάνουσα εικόνα, παρ" όλο που τα αντικείμενα  κινούνται διαρκώς πάνω στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού μας.

Πως γίνεται η πρόβλεψη της όρασης

«Αυτός ο ανασχεδιασμός  επιτρέπει να διατηρηθούν πάνω στα μάτια τα είδωλα της τωρινής και της αναμενόμενης τοποθεσίας των ορατών αντικειμένων διευκολύνοντας έτσι την οπτική μετάβαση από τη μία  θέση στην άλλη» εξηγεί η δρ. Hunt.
Η μελέτη αυτή σύμφωνα με τη δρ. Hunt θα οδηγήσει στην εξιχνίαση της ικανότητας του μυαλού  να προβλέπει. Θα βοηθήσει επίσης, να κατανοήσουμε τον ρόλο του εγκεφάλου στη αντίληψη  και θα διαφωτίσει και τον συσχετισμό  ανάμεσα στην εμπειρία και την νοητική δραστηριότητα. Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται αυτή η πρόβλεψη  και σε πιο βαθμό επηρεάζει  την αντίληψη μας

Πηγή:healthview.gr Επιμέλεια Ζωή Κυροπούλου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More