Σεξ και εφηβεία. Ευκαιρία να γνωρίσετε το παιδί σας!



Μαρτυρία.

Ο γιος μου είναι 16 χρονών. Συνειδητοποιώ ότι η συμπεριφορά του έχει αλλάξει. Τα ενδιαφέροντά του είναι πλέον διαφορετικά και δυσκολεύομαι να προσαρμοστώ σ’ αυτή την αλλαγή. Με ανησυχεί πολύ η σεξουαλική του συμπεριφορά. Ίσως γιατί ο ίδιος μοιάζει να προβληματίζεται γι’ αυτά τα θέματα. Πως θα μπορούσα να τον βοηθήσω;

Γεωργία Μ. Θεσσαλονίκη.
Πάει ο καιρός που η συμπεριφορά της μελισσούλας με τη γύρη ήταν το αντιπροσωπευτικότερο παράδειγμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Παρήλθαν πλέον οι χρόνοι εκείνοι όπου η κορούλα ή ο γιόκα σας συγκινούνταν από το πρότυπο της μάγια μέλισσας. Ο πρίγκιπας αντικαταστάθηκε στη συνείδηση της μικρούλας σας κι έχει ήδη πάρει τη μορφή του Μπράντ Πητ άντε και του Σάκη Ρουβά. Ο κανακάρης σας από την άλλη, δείχνει σαφή προτίμηση στα θέλγητρα της Αντζελίνα Αντζολί. Και να θέλατε άλλωστε να το αγνοήσετε, δυσκολεύεστε έτσι όπως φιγουράρει η εν λόγω κυρία στις τοιχοκολλημένες αφίσες, στο άβατο του δωματίου του.

 Όπως λέει και ο υπεύθυνος του παιδοψυχιατρικού τμήματος του Ιατρικού Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Βάιος Νταφούλης, «τα παιδιά όσο γίνονται έφηβοι, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στη πληροφόρηση σχετικά με το σεξ. Καλύτερο θα είναι οι πηγές αυτές να προέρχονται από την οικογένεια και όχι όπως συνήθως συμβαίνει από τρίτους. Δηλαδή τους  φίλους, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα βιβλία και τα περιοδικά ποικίλης ύλης.»

Ένας υγιής σεξουαλικά έφηβος πρέπει να είναι ένας ώριμος έφηβος. Δηλαδή υπεύθυνος, ν’ αγαπά τη συνεργασία, τη συζήτηση ως μέσω επίλυσης διαφορών και να σέβεται τα δικαιώματα τα δικά του και των άλλων. Όταν βέβαια μιλάμε για ωριμότητα στην εφηβεία δεν εννοούμε το μοντέλο του καταπιεσμένου μεσήλικα. Οι δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντα μπορούν να παραπέμπουν στην ηλικία του. Επιβάλλεται μάλιστα. Η διαφορά έγκειται στο τρόπο όμως που αντιμετωπίζει τα θέματα τα οποία τον απασχολούν. Πρέπει να αντικατοπτρίζει έναν εσωτερικό τύπο σκέψης με ρυθμό κι ακολουθία ενηλίκου.

 Τι εννοούμε με αυτό; Ότι η εκπαίδευση σχετικά με το σεξ πρέπει ν’ αφορά και άλλα θέματα πλην του σεξ. Φαινομενικά άσχετα, όμως στη πραγματικότητα καίρια και κύρια ώστε να στηρίξουν μια δυαδική σχέση. Τα θέματα αυτά είναι: Η αξία της φιλίας, η υπεύθυνη συμπεριφορά, η αγαπητική σχέση με το σώμα του, η συζήτηση σχετικά με τις συναισθηματικές προσδοκίες της έφηβης ή του έφηβου, ο προσωπικός του τρόπος να πλησιάζει άτομα του αντίθετου φύλου, η σημασία της ερωτικής σχέσης στην ολοκλήρωση μιας υγιούς προσωπικότητας, η σημασία μιας σοβαρής ερωτικής σχέσης, οι επιπτώσεις μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης για τα κορίτσι και το αγόρι αντίστοιχα,. η δυνατότητα του ανθρώπου να πει όχι, καθώς και οι τρόποι ασφάλειας που παρέχονται για την εξασφάλιση ενός  υγιούς και ολοκληρωμένου σεξ

Για να είμαστε σίγουροι ότι όλα τα παραπάνω έχουν συγκινήσει το έφηβο παιδί σας, πρέπει φυσικά να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις. Αυτές όπως μας λέει ο ειδικός είναι α) η αξιόπιστη και σωστή ενημέρωση του εφήβου, β) η διάθεση του να σκέφτεται για τους άλλους, γ) να αναγνωρίζει τα δικαιώματα και τις ευθύνες του και δ) να είναι αρκετά ώριμος, ώστε να θεωρεί τη πραγματική αγάπη ως το επίκεντρο μιας σχέσης αλλά και να γνωρίζει πότε είναι έτοιμος για μια σχέση, όχι μόνο βέβαια βιολογικά αλλά και συναισθηματικά.

Και ακολουθεί το βασανιστικό ερώτημα. Σε ποιού τις πλάτες πέφτει τελικά η ευθύνη για τη σεξουαλική ξενάγηση στο δρόμο που χάραξαν, οι έμπειροι, σοβαροί και κατασταλαγμένοι ενήλικες; Μα φυσικά στο γονιό εκείνον που βιώνει τη καλύτερη και πλέον εμπιστευτική σχέση με τον έφηβο. Καθόσον τα σχετικά με τη σεξουαλική σχέση προκαλούν πολύ συχνά ντροπή, θυμό, συστολή, άγχος ενοχές, σύγχυση ή και αμηχανία επισημαίνει ο κύριος Βάιος Νταφούλης.

Επιπλέον μη προσπαθήσετε να εκβιάσετε τη προσοχή ή την εμπιστοσύνη του έφηβου παιδιού σας. Αφήστε του το χώρο και το χρόνο να σας μιλήσει. Δείξτε του απλώς ότι είστε πάντα ανοιχτοί και έτοιμοι να συζητήσετε ότι το αφορά. Θα το κάνει αβίαστα, εφ’ όσον εσείς οικοδομείται μια σχέση ανταλλαγής συναισθημάτων εδώ και καιρό. Αν δεν το έχετε κάνει μέχρι τώρα μη περιμένετε άλλο. Αρχίστε από τώρα. Ποτέ δεν είναι αργά για υγιείς οικογενειακούς δεσμούς. Άλλωστε αποτελούν το προθάλαμο της υγιούς σεξουαλικής συμπεριφοράς όλων μας.


Ρεπορτάζ-επιμέλεια Ζωή Κυροπούλου απο δημοσίευση του περιοδικού "Sunday"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More