Η εμμηνόπαυση «δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου»

Το νέο είναι πολύ ευχάριστο για εμάς τις γυναίκες. Τόσα χρόνια πιστεύαμε ότι μαζί με την εμηνόπαυση έρχονται και οι καρδιοπάθειες και κάθε είδους ασθένειες. Ένας τρομερός μύθος απλώθηκε γύρω απο αυτήν την μαγική στιγμή της γυναίκας. Πολλές έχουν την τύχη να βλέπουν την εμμηνόπαυση σαν απελευθέρωση. Σαν το τέλειο αντισυληπτικό που τις κάνει ακόμη πιο δραστήριες ενώ άλλες με το δίκιο τους ταλαιπωρούνται απο οργανικά αίτια. Ελπίζουμε να είμαστε απο τις τυχερές όσες πλησιάζουμε σε αυτήν την κομβική περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας. Ενω για όσες ταλαιπωρούνται αυτή τη στιγμή, ευχόμαστε να περάσουν αυτήν την αλλαγή όσο πιο δυναμικά γίνεται. Μπόρα είναι θα περάσει..
ΤΟ ΘΕΜΑ:
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο - Η κρατούσα άποψη για τα καρδιαγγειακά επεισόδια στις γυναίκες δεν φαίνεται να ισχύει, υποστηρίζουν ερευνητές στο British Medical Journal: ο κίνδυνος δεν αυξάνεται απότομα μετά την εμμηνόπαυση, αλλά αντίθετα ακολουθεί μια σταθερή ανοδική πορεία με την πάροδο των χρόνων, όπως ακριβώς συμβαίνει και στους άνδρες.
«Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι δεν υπάρχει απότομη αύξηση του ρυθμού θανατηφόρων καρδιακών επεισοδίων μετά την εμμηνόπαυση» λέει ο Ντανανζέι Βάιντια, επικεφαλής της μελέτης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.
«Αυτό που πιστεύουμε ότι συμβαίνει είναι ότι τα κύτταρα της καρδιάς και των αρτηριών γερνούν όπως οποιοσδήποτε άλλος ιστός του οργανισμού [...] Η γήρανση είναι από μόνη της μια επαρκής εξήγηση και η άφιξη της εμμηνόπαυσης με τις ορμονικές της επιδράσεις δεν φαίνεται να παίζει ρόλο» εξηγεί.
Η μελέτη έδειξε ότι η καμπύλη του κινδύνου θανάτου ακολουθεί μια σταθερά ανοδική πορεία, όπως συμβαίνει και στους άνδρες: και στα δύο φύλα, ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακό επεισόδιο αυξάνεται κατά περίπου 5% το χρόνο.
Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα για ανθρώπους που γεννήθηκαν από το 1916 έως το 1945 σε Αγγλία, Ουαλία και ΗΠΑ. Η ανάλυση έδειξε ότι ο κίνδυνος θανάτου μετά την εμμηνόπαυση δεν αυξάνεται πάνω και πέρα από τη σταθερή καμπύλη που θα προβλεπόταν με βάση τη γήρανση ως αποκλειστικό παράγοντα κινδύνου.
Πάντως η εμμηνόπαυση φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο άλλων ασθενειών, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού, για παράδειγμα, φαίνεται να υποχωρεί όταν σταματά η παραγωγή οιστρογόνων, ορμονών που επιταχύνουν την ανάπτυξη ορισμένων όγκων.



Η μόνη έκπληξη ήρθε από τη μελέτη των ανδρών του δείγματος, για τους οποίους ο κίνδυνος είναι δυσανάλογα μεγάλος στις μικρές ηλικίες: Για τους άνδρες κάτω των 45 ετών, η πιθανότητα καρδιαγγειακού επεισοδίου αυξάνεται κατά 30% ανά έτος. Μετά την ηλικία αυτή, όμως, η αύξηση υποχωρεί στο 5% το χρόνο.
Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι κάποιος βιολογικός παράγοντας επιβαρύνει τις καρδιές των νεαρών ανδρών.
Ο παράγοντας αυτός παραμένει άγνωστος, ωστόσο οι ερευνητές εικάζουν ότι θα μπορούσε να σχετίζεται με τα τελομερή, δομές που υπάρχουν στα άκρα των χρωμοσωμάτων και τα προστατεύουν από την εμφάνιση βλαβών.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα τελομερή έχουν ίδιο μήκος σε αγόρια και κορίτσια κατά τη γέννηση. Λίγα χρόνια αργότερα, όμως, τα τελομερή έχουν κοντύνει στους άνδρες περισσότερο από τις γυναίκες, μια διαφορά που ίσως επιδεινώνει την καρδιαγγειακή υγεία των νεαρών ανδρών.
Σε μεγαλύτερες ηλικίες, πάντως, τα τελομερή κονταίνουν με τον ίδιο ρυθμό σε άνδρες και γυναίκες, διαπίστωση που ίσως εξηγεί τον συγκρίσιμο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων σε άνδρες και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

http://news.pathfinder.gr/health/733440.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More