Τέλος στην κατάθλιψη επειδή έχεις κατάθλιψη. Αν την χρειάζεσαι τόσο πολύ έχετην μέχρι να σου τελειώσει!




Αν περνάς από φάσεις κατάθλιψης θα έχεις ακούσει άπειρες φορές την συμβουλή- επιταγή: Σκέψου πιο θετικά!
Ίσως θα ήταν εύκολότερο να καταλάβαιναν κάποτε αυτοί οι Άλλοι, ότι αυτό που συστήνουν σε έναν καταθλιπτικό είναι κατά βάση τόσο ανέφικτο, όσο να αποκτήσει η Ελλάδα  Σουηδό πρωθυπουργό και Νορβηγικό πολίτευμα. Δηλαδή απίθανο!

Αν περνάς κατάθλιψη, μην υποχρεώνεις τον εαυτό σου να σκεφτεί θετικά. Εξάλλου οι οπαδοί της θετικής σκέψης με κάθε κόστος, βρέξει χιονίσει δεν είναι σε καλύτερη μοίρα από τους καταθλιπτικούς. Είναι στο έλεος των ίδιων τους των σκέψεων όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους οπαδούς των αρνητικών....

Ας σκεφτούμε τώρα το εξής ενδεχόμενο: Αν πιστεύεις ότι πρέπει να σκέφτεσαι συνέχεια θετικά, ή προσπαθείς να σκεφτείς θετικά γιατί έτσι επιμένουν οι άλλοι (λες κι εκείνοι σκέφτονται πάντα θετικά!) τι θα συμβεί όταν μια αρνητική σκέψη εισβάλει στο μυαλό σου; Θα μπορέσεις να την αντιμετωπίσεις; Η θα σαστίσεις τελικά μέσα μια καινούργια ζούγκλα σκέψεων; Τι στα αλήθεια πρέπει να κάνεις και να είσαι;

Τέλος η κατάθλιψη γιατί έχεις κατάθλιψη! Δεν πάσχεις απο τροπική ανίατη ασθένεια. Εδώ όλα διορθώνονται!
Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε την κατάθλιψη μας ως κάτι φυσικό. Ως κάτι που έρχεται και φεύγει. Έτσι ο θετικός τρόπος σκέψης θα έρθει φυσικά αβίαστα,χωρίς εξαντλητική προσπάθεια που σε κάνει μάλιστα να αισθάνεσαι ενοχές γιατί απέτυχες να σκεφτείς θετικά. Λες και στο τέλος σε περιμένει κάποιο έπαθλο επίδοσης! Όλα αλλάζουν σιγά σιγά καθώς απελευθερωνόμαστε απο την κατάθλιψη. Σκέφτεσαι αρνητικά; Άστο να πάει. Άσε το μυαλό σου να παράγει ότι σκέψεις γουστάρει. Αρκεί πάντα να θυμάσαι ότι οι σκέψεις δεν μπορούν να σε βλάψουν!

Το ζητούμενο είναι, να αποκτήσεις ένα διαφορετικό είδος σχέσης με την σκέψη σου. Ένα είδος που θα σου επιτρέπει να κάνεις όποιες σκέψεις θέλεις, χωρίς να τις παίρνεις πολύ στα σοβαρά. Μην ανησυχείς με ποιόν τρόπο θα έρθουν τελικά οι ενθαρρυντικές σκέψεις. Και ειδικά τώρα που βλέπεις τη ζωή σου με απάθεια και περιγράφεις τον εαυτό σου, κάθε λεπτό και καθημερινά, ώς ΄'αθλιο κακόμοιρο πλάσμα". Αυτός είναι ο καταθλιπτικός εαυτός σου. Σε αδικεί όλη τη μέρα. Παράτα τον. Μην σε ανησυχεί. Ευτυχώς δεν είσαι μόνο αυτός ο άνθρωπος. Γενικά το είδος μας, είναι προγγραματισμένο μέσω DNA να ζεί όλες τις συγκινήσεις. Και τις χαρούμενες και τις θλιβερές. Τώρα είναι η στιγμή αν περνάς καταθλιπτική φάση, να εκτιμήσεις λίγο τον εαυτό σου και στα δύσκολα.

Αν μπορούσες να τρυπώσεις στο μυαλό ενός αληθινά ευτυχισμένου ανθρώπου, θα διαπίστωνες, ότι δεν κάνει απαραίτητα θετικές σκέψεις. Στην πραγματικότητα μάλιστα δεν κάνει σκέψεις. Είναι αφοσιωμένος στο ΤΩΡΑ. Σε αυτό πάνω στο οποίο επιδίδεται. Σε αυτό δηλαδή που κάνει κάθε στιγμή. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι  εμβαπτισμένοι στην διαδικασία της ζωής. Είναι τόσο απορροφημένοι στις δραστηριότητες του παρόντος, που σπάνια ασχολούνται με την ανάλυση των πράξεων τους. Αυτός ο πανέμορφος πρωτογονισμός ο οποίος και κρύβει μέσα του εξαιρετική σοφία, ακολουθεί τα παιδιά! Ο λόγος που τα παιδιά προσχολική ηλικίας περνούν τόσο καλά είναι ότι όλη τους η ενέργεια διοχετεύεται στην διασκέδαση. Απορροφώνται σε οτιδήποτε κάνουν την ίδια στιγμή. Αφοσιώνονται με όλη τους την καρδιά. Αθώα πρωτόγονα και  τελικά ιδανικά!

Ξέρω. Έχεις έτοιμη την δικαιολογία μέσα σου για να παραμείνεις καταθλιπτικός-η. Το επιχείρημα είναι: Μα τι προβλήματα έχουν τα παιδιά; 

Ας μην απαξιώνουμε μέσα μας τα προβλήματα των άλλων. Και ειδικά των παιδιών. Στην πραγματικότητα μάλιστα, είναι σχεδόν τρομακτικό να είσαι το κοντύτερο ανθρωπάκι μέσα σε ένα κόσμο μεγάλων ο οποίος μάλιστα αδυνατεί να κατανοήσει τον σαστισμένο σου κόσμο. Αυτή η βαθιά έκπληξη που κρύβει ένα παιδί μέσα του απέναντι σε ότι καινούργιο βλέπει ή του συμβαίνει, δεν είναι εύκολη κατάσταση. Είναι όμως ρυθμισμένη η σκέψη του να περνάει απο το μυαλό και να αποσύρεται αυτόματα! Μαγική δυνατότητα μέσα σε έναν δύσκολο και αυστηρό γεμάτο περιορισμούς κόσμο!

Μπορείς σιγά σιγά να ξεκολλήσεις απο τον μεγαλειώδη εαυτό σου. Να μην τον παίρνεις τόσο σοβαρά.! Ότι σου συμβαίνει, συμβαίνει την ίδια στιγμή και σε εκατομμύρια άλλους ανθρώπους. Μην τον ερωτεύεσαι μέσα απο την δυστυχία σου. Μην αισθάνεσαι σημαντικός για ότι παθαίνεις, αλλά για αυτό που Είσαι!
Ποιος είσαι; Είσαι όλα αυτά απο τα οποία κρύβεσαι. Ο φόβος, η ντροπή, οι ενοχές είναι υπέροχα συναισθήματα που σπρώχνουν τον άνθρωπο μπροστά στη ζωή του. Όλοι τα νιώθουμε. Το τέλειο απροβλημάτιστο άτομο δεν έχει γεννηθεί ακόμη! Επίσης είσαι και άλλα τόσα θετικά! Πράγματα που σου αρέσουν και τα εκτιμάς πάνω σου. Δεν γίνεται να μην έχεις ούτε απο αυτά. Όλοι έχουμε. Αλλιώς δεν θα ήμασταν άνθρωποι αλλά καρτούν!

Μην γκρινιάζεις μέσα σου ότι κανείς δεν καταλαβαίνει την μοναδικότητα σου και την δυστυχία σου. Μην αισθάνεσαι δικαιωμένος μέσα σου ως ύπαρξη και άξιος να αγαπηθείς, μόνο εάν πονάς. Πολλές φορές η κατάθλιψη, κρύβει κι ένα αυτοκαταστροφικό ναρκισσισμό.
Λέει σε σένα και στους γύρω σου-Κοίτα πόσο μοναδικός πόσο ξεχωριστός είμαι! Πονάω και πρέπει να με προσέξετε να με ντατέψετε.
Αυτό πολύ συχνά το αίσθημα προκύπτει σε ενήλικες που έχουν κακοποιηθεί σαν παιδιά. Αφού έμαθαν να γίνονται αντικείμενο προσοχής μόνο μέσα απο αρνητικές καταστάσεις, συνεχίζουν την αυτοκαστροφική τους στάση ζωής για να γίνονται πρωταγωνιστές έστω και μέσω του πόνου. Έστω και μόνο στα δικά τους μάτια.

Θέλεις λοιπόν ντάντεμα; Θέλεις προσοχή; Ντάντεψε τον εαυτό σου. Μόνος σου! Γίνε ο μπαμπάς και η μαμά του εαυτού σου! Δεν το συστήνει άδικα τόσα χρόνια ο Γιάλομ στους ασθενείς του!

Αν συνεχώς αναλύεις ή βαθμολογείς συνεχώς την ζωή σου πάντα θα βρίσκεις σφάλματα σε οτιδήποτε κάνεις. Η πραγματική ευτυχία έρχεται όταν ηρεμείς το αναλυτικό μυαλό σου, όταν το αφήνεις να ξεκουραστεί.

Από τη στιγμή μάλιστα που θα συνειδητοποιήσεις ότι απλώς και μόνο η σκέψη σου είναι που δημιουργεί--αυτό το ατέλειωτο νήμα αυτοκριτικής και απαξίωσης προς τον εαυτό σου, τότε  η ανάλυση της ζωής σου θα πάψει πάψει να σε γοητεύει! Θα την θεωρείς απλώς χάσιμο χρόνου. Άρχισε απο τωρα! Ή απο αύριο αν θες να αποχαιρετήσεις την κατάθλιψη ρομαντικά και θεατρικά. Μην ξεχνάς όμως ότι η πραγματική ζωή φτιάχνει τα καλύτερα σενάρια. Το μεδούλι της χορταίνει και την ισχυρότερη πείνα! Και συ πεινάς για αγάπη...

Ζωή Κυροπούλου.

Σημείωση: .
Μην περιμένεις η θεραπεία απο την κατάθλιψη να σε βαρέσει μέσα σε ένα λεπτό σαν σφυρί στο κεφάλι και ειδικά μην τιμωρείς τον εαυτό σου. Δέξου ήρεμα την κατάσταση και η αλλαγή δεν θα ρθει σαν πυροτέχνημα, αλλά σαν ρυάκι που σιγά σιγά θα σε βγάλει στον χείμαρρο που επιθυμείς να γίνεις!

Το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου καταγράφει δικές μου απόψεις και εμπειρίες καθώς Υπήρξα κι Εγώ Καταθλιπτική! Επίσης, παρέθεσα μικρά διάσπαρτα αποσπάσματα, απο το βιβλίο του Ρίτσαρντ Κάρλσον  "Μην το σκέφτεσαι Ζήσε" των Εκδόσεων Καστανιώτη.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπεροχο αρθρο...παιζει να ναι και η μονη λυση

Ανώνυμος είπε...

Υπεροχο αρθρο...παιζει να ναι και η μονη λυση

Unknown είπε...

Perfect 👌

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More