Μια απλή ένεση ρίχνει την "κακή" χοληστερίνη


Αμερικανοί γιατροί έκαναν με επιτυχία σε ανθρώπους τις πρώτες δοκιμές μιας νέας μεθόδου, που υπόσχεται να ρίξει δραστικά την λεγόμενη ''κακή'' χοληστερίνη (LDL) μόνο με μια απλή ένεση.

Τα πειράματα έδειξαν ότι η νέα θεραπεία μείωσε στους ασθενείς κατά 65% κατά μέσο όρο, δηλαδή κατά τα δύο τρίτα, το επίπεδο της δυνητικά επικίνδυνης χοληστερόλης, σε σχέση με το εικονικό φάρμακο (''πλασέμπο'').

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κλάπτον Ντίας, παρουσίασαν τα κλινικά ευρήματά τους σε συνέδριο του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου. Οι πρώτες δοκιμές έγιναν σε 54 εθελοντές άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 έως 45 ετών.

Η ''κακή'' χοληστερόλη, δηλαδή η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη, μπορεί να φράξει τις αρτηρίες και να προκαλέσει έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Η νέα ένεση περιέχει ένα κατασκευασμένο στο εργαστήριο αντίσωμα προερχόμενο από μία ανθρώπινη πρωτεΐνη και το οποίο ''δουλεύει'' απενεργοποιώντας μια άλλη πρωτεΐνη, η οποία εμποδίζει το ήπαρ να φιλτράρει από το αίμα και να αποβάλει από τον οργανισμό την περίσσια ''κακή'' χοληστερίνη, που έχει συσσωρευτεί με το πέρασμα του χρόνου.

Όμως θα περάσουν ακόμα αρκετά χρόνια μέχρι η ένεση να είναι διαθέσιμη για όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη, στο μέλλον όμως θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική μέθοδο θεραπείας, ιδίως για όσους ασθενείς δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες, όπως οι στατίνες (σε μερικούς προκαλούν μυϊκούς πόνους), οι οποίες πάντως θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή της θεραπείας της υψηλής χοληστερόλης.

Αν μετά από τις σχεδιαζόμενες νέες μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές η νέα θεραπεία αποδειχθεί όντως ασφαλής και αποτελεσματική, τότε αναμένεται να αξιοποιηθεί παράλληλα με τις άλλες θεραπευτικές μεθόδους και όχι να τις αντικαταστήσει.

Σύμφωνα με τον Ντίας, η υψηλότερη δόση έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα για ένα περίπου μήνα, μετά τον οποίο η χοληστερόλη αρχίζει να επιστρέφει πάλι στο προηγούμενο επίπεδό της. Σε μικρότερες δόσεις, η χοληστερόλη έπεσε πιο λίγο και για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Η πρώτη κλινική δοκιμή σε υγιή άτομα έγινε από την φαρμακευτική εταιρία Amgen, η οποία θα κάνει στη συνέχεια περαιτέρω δοκιμές σε ασθενείς που λαμβάνουν στατίνες για να θέσουν υπό έλεγχο την υψηλή χοληστερόλη τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More