Παιδιά: Πόσες είναι οι αλλεργίες και ποιές είναι οι εποχιακές;

ΜΑΡΤΥΡΙΑ.
Κι όμως ακόμη και τα φάρμακα μπορεί να είναι η αιτία!

Η μικρή μου δίχρονη κόρη έπαθε βρογχιολίτιδα σε ηλικία 8 μηνών. Τα συμπτώματα άρχισαν ως βήχας και η πρώτη μας αντίδραση μαζί με το σύζυγο μου ήταν να πάμε στη παιδίατρο της. Μας έδωσε τη συνηθισμένη αντιβίωση –την οποία μας την είχε προτείνει τρεις φορές στο παρελθόν- και μας έστειλε σε συγκεκριμένο φαρμακείο. Είχα παρατηρήσει πως οποιοδήποτε περιστατικό κι αν έμπαινε στο γραφείο της, τελικά έβγαινε με τη συγκεκριμένη συνταγή και με σημείο αποστολής το ίδιο πάντα φαρμακείο.  Το επόμενο βράδυ, το παιδί εμφάνισε το πρώτο αλλεργικό σοκ. Βήχα, δύσπνοια,  και αίσθημα πνιγμού σε απίστευτο και τρομακτικό βαθμό. Το παιδί ηρεμούσε μόνο στο μπαλκόνι, σε σημείο που όλη η γειτονιά να ανησυχεί για το πρόβλημα του ακόμα και στις 4 τα ξημερώματα.. Η ίδια συμπεριφορά ακολουθούσε κάθε φορά που προηγούνταν το συγκεκριμένο φάρμακο. Ανέφερα το γεγονός στη παιδίατρο και με έστειλε για εξετάσεις  μήπως έχει καταπιεί κάτι, μήπως έχει πνευμονία ή κάτι άλλο ανεξερεύνητο ακόμα. Πήγα το μωρό μου για ακτίνες, καθώς και αιματολογικές εξετάσεις, αλλά η παιδίατρος δε μπορούσε να βγάλει συμπέρασμα. Τελικά άλλαξα γιατρό και διαπιστώθηκε ότι το παιδί μου έπασχε από αλλεργία που επιδεινώθηκε επικίνδυνα από τη χορήγηγηση του συγκεκριμένου, ακατάλληλου για τη περίπτωση του αντιβιοτικό. Ο θυμός μου απέναντι στη προηγούμενη παιδίατρο αλλά και η ταυτόχρονη ανακούφιση μου για τη λύση ενός τρομερού αινίγματος για μένα, ήρθαν ταυτόχρονα ως συναισθήματα ...  
Ναταλία Ζ.μητέρα δύο παιδιών.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ;
 Το συμπέρασμα τελικά είναι ότι η λογική χρήση των φαρμάκων και ιδιαίτερα των αντιβιοτικών και των παυσίπονων αλλά και ένας σωστός και ευσυνείδητος παιδίατρος, ελαττώνουν το κίνδυνο της παιδικής αλλεργίας. Τα πρώτα φάρμακα  σε επικινδυνότητα, (αφού αποδεδειγμένα προκαλούν τις περισσότερες αλλεργίες) είναι όσα περιέχουν πενικιλίνη και κεφαλοσπορίνες, ιδιαίτερα πρώτης γενιάς. Δυστυχώς δεν υπάρχουν τεστ ακριβείας δέρματος ή αίματος για να διαγνωστεί η  αλλεργία στα φάρμακα, παρά μόνο για τις πενικιλίνες και λιγότερο για τις κεφαλοσπορίνες.
Η φαρμακευτική αλλεργία, τις περισσότερες φορές εμφανίζεται με εξανθήματα, κνίδωση, πρηξίματα ή συμπτώματα αλλεργικού σοκ, ιδιαίτερα από τη πενικιλίνη.  


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΑ..
Αλλεργία είναι  η υπερβολική ευαισθησία ενός ατόμου σε συνθήκες και περιβάλλοντα που όμως είναι ανεκτά και ακίνδυνα για τους υπόλοιπους ανθρώπους. Ο ανοσοποιητικός μηχανισμός του αλλεργικού ατόμου διαφέρει από των υπολοίπων και δεν έχει τις άμυνες να αντιμετωπίσει ουσίες που βρίσκονται σε ένα περιβάλλον, με αποτέλεσμα αυτή η αδυναμία, τελικά να προκαλεί ασθένεια. Το ίδιο άτομο μπορεί να πάσχει από μία ή από ένα συνδυασμό αλλεργιών. Αυτό εξαρτάται από την ηλικία, τη χρονιότητα της νόσου, το περιβάλλον του κ.α.




ΠΟΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΟΧΙΑΚΕΣ;

Α) Οι αλλεργίες του αναπνευστικού συστήματος (Ρινίτιδα, Άσθμα)
Β)Οι αλλεργίες των ματιών (επιπεφυκήτιδες)
Γ) Οι αλλεργίες του Δέρματος (Ατοπική Δερματίτιδα- Έκζεμα, Κνίδωση / Αγγειοοίδημα, κ.α.)
Δ)Οι φαρμακευτικές αλλεργίες που εκδηλώνονται από διάφορα φάρμακα μέσω του αναπνευστικού ή του δέρματος. Μπορούν να προκαλέσουν έως και αλλεργικό σοκ.
Ε)Οι τροφικές Αλλεργίες Εκδηλώνονται από διάφορα όργανα του οργανισμού και σε ορισμένες οριακές περιπτώσεις προκαλούν αλλεργικό σοκ.
ΣΤ) Και τέλος οι αλλεργίες σε σφήκα ή μέλισσα, κ.α. Προκαλούνται από τσιμπήματα εντόμων, εμφανίζουν  μεγάλη τοπική αντίδραση μέχρι, και αλλεργικό σοκ.

Από αυτές τις αλλεργίες, εποχιακές χαρακτηρίζονται: οι αλλεργίες του αναπνευστικού συστήματος, οι οφθαλμικές αλλεργίες, οι αλλεργίες του δέρματος και φυσικά οι αλλεργίες που σχετίζονται με τα έντομα. Τα συμπτώματα όλων αυτών των αλλεργιών διαφέρουν κατά περίπτωση.

 Το βρογχικό άσθμα για παράδειγμα, εκδηλώνεται με παράταση εκπνοής, βήχα ή δύσπνοια. Προκαλείται από τα ακάρρεα της σκόνης και κυρίως από τα περιττώματα τους, τη γύρη την αλλαγή της θερμοκρασία ή του καιρού, και από τα δέντρα, όπως την ελιά, το πλάτανο, τη λεύκα, το κυπαρίσσι και το πεύκο. Αντιμετωπίζεται με αντισταμινικό φάρμακο ή κορτιζονούχο σε δυσκολότερη μορφή.


 Η αλλεργική ρινίτιδα εκδηλώνεται με φτέρνισμα, μπούκωμα, καταρροή της μύτης, φαγούρα στη μύτη, πόνο στο λαιμό και σφύριγμα της αναπνοής. Ισχύουν οι ίδιοι αλλεργικοί παράγοντες όπως και στο άσθμα.

Οι αλλεργίες των ματιών, ή αλλιώς επιπεφυκήτιδες,  εκδηλώνονται με έντονη φαγούρα και κοκκίνισμα ή σε βαρύτερες καταστάσεις με φωτοφοβία. Το έντονο τρίψιμο επιτείνει τη φωτοφοβία επειδή ερεθίζετε  ο κερατοειδής. Το αποτέλεσμα είναι τα παιδιά να δυσκολεύονται να ανοίξουν τα μάτια τους και να αναζητούν κλειστούς και σκοτεινούς χώρους. Ταυτόχρονα, εμφανίζονται εκκρίσεις που τρέχουν σαν λεπτές άσπρες κλωστές και επιδεινώνουν τη κατάσταση. Το συνεχόμενο τρίψιμο των ματιών, δημιουργεί φαύλο κύκλο στο πρόβλημα. Ενοχοποιούνται: η σκόνη, η γύρη, τα δέντρα και το φως του ήλιου.


ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ.
ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΡΟΤΟΥ ΔΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥΣ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ.

Πρώτα θα πρέπει να πείσουν το παιδί να μη τρίβει τα μάτια του κάτι πράγματι δύσκολο.

Να μειώνουν το αίσθημα της φαγούρας με δροσερό νερό ή κομπρέσες.

Να του φορούν καπελάκι όταν είναι έξω από το σπίτι και να αποφεύγουν τη βόλτα ή τη θάλασσα το καλοκαίρι, κατά τις ώρες που παρουσιάζεται έντονη ηλιοφάνεια.

Τα παιδιά που υποφέρουν από χρόνιες επιπεφυκίτιδες επιβάλλεται να φορούν γυαλιά ηλίου.




Υπεύθυνοι γιατροί: Χρύσανθος Χρυσανθόπουλος αλλεργιολόγος. Κωνσταντίνος Γκλαβόπουλος παιδίατρος.






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More