Παιδιά: Πρόληψη και αντιμετώπιση των αλλεργιών.


Αλλεργίες του δέρματος.
Οι δερματικές αλλεργίες προκαλούνται από τσιμπήματα εντόμων, από την επαφή του σώματος με διάφορες ουσίες, από τις τροφές με συντηρητικά, το άγχος, αλλά και από την επαφή με λουλούδια ή την επαφή με ένα ροδάκινο ή ακτινίδιο (τα οποία είναι φρούτα,) που θεωρούνται ισχυροί αλλεργιολογικοί παράγοντες.
Συγκεκριμένα η ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια υποτροπιάζουσα δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από κνησμό και εξάνθημα. Εκδηλώνεται σε ποσοστό 60% το πρώτο χρόνο της ζωής και σε 85% πριν από το πέμπτο χρόνο. Η διατήρηση ενυδατωμένου δέρματος αποτελεί τη κυριότερη φροντίδα. Η συστηματική θεραπεία περιλαμβάνει χορήγηση αντισταμινικών φαρμάκων,  φωτοχημειοθεραπεία και τροποποίηση της δίαιτας με την προσθήκη απαραίτητων λιπαρών οξέων. Επίσης έχουν προταθεί και εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας, όπως η χορήγηση ή η τοπική εφαρμογή παραδοσιακών κινέζικων βοτάνων και χορταρικών.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.

Ως μέσω πρόληψης όλων των εποχιακών αλλεργιών συνιστάται η αποφυγή του αλλεργικού φορέα. Αν είναι δέντρο είναι προτιμότερο να φύγετε από το δάσος, αν είναι μελίσσι φυσικά να αποφύγετε τη περιοχή κ.ο.κ. Επίσης πρέπει να έρθετε αμέσως σε επαφή με το παιδίατρο σας όπου θα σας συστήσει, ανάλογα με τη περίπτωση, τη κατάλληλη φαρμακευτική αντιμετώπιση για τη περίπτωση. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης θα δοθούν αντισταμινικά σιροπάκια, είτε χάπι, σταγόνες ή ένεση και σε δυσκολότερες περιπτώσεις θα προταθεί κορτιζονούχο φάρμακο. Τη σοβαρότητα της κατάστασης όμως και τη θεραπεία είναι προτιμότερο να την κρίνει ο γιατρός σας και όχι οι γονείς μόνοι τους.

ΦΤΑΙΕΙ Η ΑΝΟΙΞΗ ΓΙΑΤΡΕ;
Η Άνοιξη πλέον στις μέρες μας , περισσότερο συνδυάζεται με τις αλλεργίες παρά με τα χελιδόνια. Θεωρείται υπεύθυνη για την εκδήλωση της αλλεργικής νόσου πολλών παιδιών, πράγμα που δε θεωρείται και απόλυτα σωστό. Στη πραγματικότητα η Άνοιξη δε φέρει καμία ευθύνη για την αλλεργία ενός παιδιού, αλλά η κληρονομικότητα. Αν το μικρούλη μας είναι αλλεργικό, ευθύνονται τα γονίδια που κληρονόμησε από εμάς τους γονείς του, είτε από το παππού ή τη γιαγιά. Αν το παιδί μας εκδηλώσει αλλεργία το πρώτο που πρέπει να σκεφτούμε είναι ποιος άλλος ακόμη είχε μέσα στην οικογένεια μας. Ακόμη και η αλλεργία στο τρύπημα αυτιών που πιθανόν να εκδηλώνει η μητέρα, θεωρείται γονιδιακή καταβολή. Δεν θα εκδηλωθεί βέβαια με τον ίδιο τρόπο. Στο παιδί μπορεί να πάρει την εικόνα του βρογχικού άσθματος ή της δερματίτιδας. Αλλά αυτό για τους γιατρούς δεν έχει καμία σημασία. Το θέμα είναι ότι εσείς εκδηλώσατε αλλεργία έστω και για μια φορά στη ζωή σας, γεγονός που σχετίζεται με τη κληρονομικότητα που του παραδώσατε. Αν λοιπόν η κληρονομικότητα θεωρείται υπαίτια για την εκδήλωση της νόσου, η Άνοιξη είναι απλώς η αφορμή. Επομένως δε φταίνε τα λουλούδια που ανθίζουν αλλά τα γονίδια μας.


Γιατρέ μου, μήπως μπορεί να με απαλλάξει από τη παρουσία της και να με τιμήσει με την απουσία της;

Παιδί αλλεργικό δε σημαίνει απαραίτητα και ενήλικας αλλεργικός. Συνήθως οι αλλεργίες που εκδηλώνονται σε ένα παιδί και ειδικά αυτές του αναπνευστικού συστήματος χάνουν τη δύναμη τους, με το πέρασμα των χρόνων. Τρανταχτό παράδειγμα αυτής της περίπτωσης είναι το βρογχικό άσθμα που ταλαιπωρεί σε μεγάλη συχνότητα τα παιδάκια. Συνήθως σε ένα ποσοστό 95% των παιδιών αυτών όμως, όταν αυτά φτάσουν στην ηλικία των επτά ετών, το βρογχικό άσθμα εξαφανίζεται! Αυτό συμβαίνει γιατί, στη νηπιακή ηλικία το αμυντικό ανοσοποιητικό σύστημα δεν βρίσκεται και στη καλύτερη του φόρμα. Ακόμη «παλεύει» για να προσαρμοστεί στις ανάγκες του περιβάλλοντος. Ενδυναμώνετε όμως στην ηλικία των οχτώ και μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει αλλεργικές καταστάσεις, να τα βγάλει πέρα και να τις νικήσει!


Υπεύθυνοι γιατροί: Χρύσανθος Χρυσανθόπουλος αλλεργιολόγος. Κωνσταντίνος Γκλαβόπουλος παιδίατρος.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More