ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

Το να έχεις στην λίστα σου όλες τις τροφές που σε προστατεύουν από τον καρκίνο, ειδικά όταν έχεις ιστορικό στην οικογένεια, μπορεί να είναι η αρχή για να αλλάξεις το διατροφικό σου σύμπαν ή έστω να το εμπλουτίσεις με τις σούπερ τροφές φάρμακο!

Κορυφαίοι Αμερικανοί ερευνητές του USDA δημιούργησαν την κλίμακα ORAC. Πρόκειται για μια λίστα φυτικών τροφών που έχουν την ικανότητα να απορροφούν το οξυγόνο από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι υπεύθυνες για τον καρκίνο. Κυρίως η κλίμακα αυτή είναι ένας πλήρης οδηγός, που μας δείχνει ποιες από τις τροφές που γνωρίζουμε, έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν την κυτταρική βλάβη. Στον πίνακα που ακολουθεί, οι τιμές αντιστοιχούν σε μερίδες των 100 γραμμαρίων.

ΤΡΟΦΕΣ.                   ΤΙΜΕΣ.
Δαμάσκηνα ξερά                   5.770
Σταφίδες                                2.830
Μύρτιλα                                 2.400
Μαύρα βατόμουρα                 2.036
Λάχανο                                   1.770
Φράουλες                               1540
Σπανάκι                                  1.260
Σμέουρα                                 1.220
Λαχανάκια Βρυξελλών              980
Δαμάσκηνα φρέσκα                   949
Φύτρα μηδικής                           930
Ανθοί μπρόκολου                      890
Παντζάρια                                  840
Πορτοκάλια                                750
Κόκκινα σταφύλια                      739
Κόκκινες πιπεριές                       710
Κεράσια                                      670
Κρεμμύδια                                  450
Καλαμπόκι                                  400
 


Τροφές που δεν συμπεριλαμβάνει η κλίμακα.

ΤΟΜΑΤΕΣ.
Οι τομάτες, είναι τροφές πλούσιες σε λυκοπένιο. Πρόκειται για μια πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που ανήκει στα καροτενοειδή. Οι ερευνητές στο Χάρβαρντ συστήνουν στους άντρες να καταναλώνουν δύο μερίδες τομάτες ή τα παράγωγα τους, την εβδομάδα. Μειώνουν έτσι στο 1/3 τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη. Περισσότερη τομάτα σημαίνει περισσότερη προστασία. Το λυκοπένιο της τομάτας προλαμβάνει επίσης τον καρκίνο του στόματος, του οισοφάγου, του στομάχου, του ορθού και του κόλου εντέρου.
Το λυκοπένιο βρίσκεται παντού όπου υπάρχει τομάτα. Μάλιστα η βρασμένη σάλτσα, απελευθερώνει περισσότερο λυκοπένιο από την ωμή. Το συναντάμε επίσης στις κονσέρβες, στο κέτσαπ, στην πίτσα. Η ευεργετική δράση της πίτσας στην καρκινική προστασία είναι άλλωστε πασίγνωστη εδώ και χρόνια αρκεί βέβαια να αποφεύγονται τα πολλά λιπαρά.

ΌΣΠΡΙΑ.
Όλα τα όσπρια ανακουφίζουν από τις εξάψεις τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Με προεξέχουσα και μάλιστα με διαφορά την σόγια. Αυτό βέβαια δεν μειώνει την αξία των υπόλοιπων οσπρίων. Κυρίως όμως τα όσπρια, προλαμβάνουν, τη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων, τα οποία τροφοδοτούν την ανάπτυξη όγκων.

ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΑ ΚΑΡΥΔΙΑ.
Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι 200μg σεληνίου, δηλαδή μόλις 3 βραζιλιάνικα καρύδια, είναι αποτελεσματικό όπλο κατά του καρκίνου. Το σελήνιο είναι  ένα απαραίτητο και δομικό στοιχείο, που δεν το παράγει μόνος του ο οργανισμός μας, αλλά το λαμβάνει από τις τροφές. Τα βραζιλιάνικα καρύδια που παράγονται στο δάσος του Αμαζονίου, θεωρούνται ο αυτοκράτορας του σεληνίου.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More