Αν σκέφτεστε να πάτε διακοπές στα Κουφονήσια, αφήστε κατά μέρος τα γκάλοπ και τις ερωτήσεις. Βάλτε σε ένα σακίδιο τα απολύτως απαραίτητα και μπείτε στο πρώτο πλοίο που θα σας αποβιβάσει στον... παράδεισο
Στην περίπτωση Κουφονήσι οι απόψεις διίστανται και οι ερωτήσεις μόνο να σας μπερδέψουν μπορούν: όσοι το γνώρισαν τις περασμένες δεκαετίες, όταν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια μετρούνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού και οι άνθρωποι γίνονταν όλοι μια παρέα στα λιγοστά ταβερνάκια, πληγώνονται με τη σημερινή του εικόνα και θα σας παροτρύνουν να μην το επισκεφτείτε.
Οσοι, όμως, βρέθηκαν για πρώτη φορά εκεί τα τελευταία χρόνια, έχουν να πουν τα καλύτερα και διόλου δεν ενοχλούνται από την τουριστική λαίλαπα που μοιάζει να έχει κατακλύσει κάθε γωνιά της μικρής νησίδας.
Οπως και να έχει, τα Κουφονήσια έχουν πλεονεκτήματα που δεν αμφισβητούνται από κανέναν. Η μοναδική ενέργειά τους μοιάζει να κρατά πολύ μακριά το άγχος του έξω κόσμου, η παρεΐστικη ατμόσφαιρα διατηρείται φέρνοντας κοντά τους ανθρώπους, οι παραλίες και τα νερά παραμένουν μαγευτικά και το φαγητό εξαιρετικό!
Το Πάνω Κουφονήσι μοιάζει να παραδόθηκε άνευ όρων στον τουρισμό, δεν παύει όμως να διατηρεί τα στοιχεία εκείνα που το έκαναν διάσημο: τη θετική ενέργεια και τη δυνατότητα για αξέχαστες βουτιές σε απάνεμες ακρογιαλιές με χρυσαφένια άμμο και λαμπερά γαλαζοπράσινα νερά, σε μικρές φυσικές πισίνες, σε θαλασσινές σπηλιές, σε θαυμαστούς βυθούς.
Το... Πάνω νήσι ψηφίζει τουρισμό
Το Πάνω Κουφονήσι ή απλώς Κουφονήσι είναι το μικρότερο, αλλά ταυτόχρονα το πιο πυκνοκατοικημένο νησί των Κυκλάδων. Οπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, τα περισσότερα σπίτια χτίστηκαν όπως-όπως, προς εξυπηρέτηση του τουρισμού και μόνο. Ομως, για να μην το αδικούμε, ο μικρός οικισμός του, η Χώρα, που απλώνεται δίπλα και πίσω από το λιμάνι, είναι στην ουσία ένα ψαροχώρι με μικρά δρομάκια, φρεσκοασβεστωμένα σπίτια και τον χαρακτηριστικό λευκό ανεμόμυλο στα αριστερά της προκυμαίας.
Επίσης, θα πρέπει να προσθέσουμε και ένα ενδιαφέρον στοιχείο: από τους 366 κατοίκους, οι 110 είναι νεαρής ηλικίας, αναλογία μοναδική για τα ελληνικά αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ο τουρισμός μπορεί να πλήγωσε ανεπανόρθωτα το μικρό νησί, παράλληλα όμως κράτησε τους ανθρώπους στον τόπο τους και έφερε πίσω τους νέους. Στο χωριό υπάρχουν αρκετές ταβέρνες που φημίζονται για τα ψάρια τους (το νησί εντυπωσιάζει και με την αναλογία κατοίκων-ψαροκάικων!), όπως επίσης και ένα ή δύο μπαράκια για νυχτερινή διασκέδαση.
Το Πάνω Κουφονήσι έχει έδαφος ομαλό, χωρίς ασφαλτοστρωμένους δρόμους και περπατιέται ολόκληρο μέσα σε τρεις ώρες. Ο χωμάτινος δρόμος, που ξεκινά ανατολικά του λιμανιού, έχει μήκος μόλις λίγα χιλιόμετρα, καταλήγει στην παραλία του Φοίνικα και φιλοξενεί τα περισσότερα καταλύματα του νησιού. Στον Φοίνικα λειτουργεί και κάμπινγκ.
Παραλίες σαν πισίνες
Η παραλία του οικισμού έχει ρηχά νερά και συνήθως πηγαίνουν εκεί οι ντόπιοι. Οι νοτιοανατολικές ακτές φιλοξενούν τις πιο πολυσύχναστες παραλίες: τον Φοίνικα, με πράσινα νερά, ταβέρνα και ενοικιαζόμενα δωμάτια, τον Φανό με φοβερά νερά και ένα beach bar με καλή μουσική, την Πλατιά Πούντα ή Ιταλίδα που παλιά είχε μόνο γυμνιστές. Στη συνέχεια βρίσκονται οι "πισίνες", οι μικροί κόλποι ανάμεσα στα βράχια όπου το κολύμπι γίνεται ιδιωτική υπόθεση, και τέλος στη βορειοανατολικότερη άκρη βρίσκεται το Πορί, που για πολλούς είναι η ομορφότερη παραλία του νησιού, με άμμο λεπτή και λευκή και απίστευτα νερά.
Με σκάφος
Το Κουφονήσι είναι ιδανικό για εξερευνήσεις με δικό σας σκάφος, λόγω των γύρω νησίδων και των εντυπωσιακών κούφιων βράχων που ευθύνονται και για την ονομασία του.
Αξίζει να κάνετε τον γύρο του νησιού, γιατί εκτός από τις εντυπωσιακές εικόνες που σας επιφυλάσσει η ακτογραμμή, μπορείτε να δέσετε αρόδο και να απολαύσετε τις βουτιές σας στα κρυστάλλινα νερά μακριά από την πολυκοσμία των παραλιών.
Εάν ψάχνετε καταφύγιο από τους ανέμους, δυτικά από το λιμάνι που δένουν τα πλοία της γραμμής υπάρχει λιμάνι-τουριστικό αγκυροβόλιο προστατευμένο απ' όλους τους καιρούς, που λειτουργεί από το 2009. Μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 30 σκάφη, με αμμώδη βυθό και καλό κράτημα.
Στην παραλία μπροστά από το χωριό, αλλά και στον Φοίνικα και στην Ιταλίδα, που βρίσκονται ανατολικότερα, μπορείτε να αγκυροβολήσετε αρόδο, σε αμμώδη βυθό με καλό κράτημα. Είναι προφυλαγμένοι από το μελτέμι, όχι όμως και από την έντονη ρεστία που δημιουργείται με Β-ΒΑ ανέμους.
Στο ΒΑ άκρο του νησιού, στον όρμο Πορί μπορείτε να αγκυροβολήσετε αρόδο σε βάθη περίπου 5 μ. με αμμώδη βυθό και καλό κράτημα, προστατευμένοι από Β, ΒΔ και ΝΔ ανέμους.
Το Κάτω Κουφονήσι
Το Κάτω νησί είναι ένα πραγματικό ησυχαστήριο, που διατηρείται ερημικό ακόμα και τον Αύγουστο. Λίγοι κάτοικοι, ελάχιστα σπίτια, μια καλή ταβέρνα με ιστορία γλεντιών και υπέροχες παραλίες. Εδώ το κράτος προνόησε και σταμάτησε την απειλητική δόμηση πριν καταπιεί το νησάκι, καθώς το 1992 το ενέταξε, μαζί με την Κέρο, στη ζώνη απόλυτης προστασίας του Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Αξιοθέατό του θεωρείται το μικρό εκκλησάκι της Παναγίας στον μόλο, που είναι χτισμένο πάνω σε αρχαία ερείπια, ωστόσο στο Κάτω νησί οι άνθρωποι έρχονται για να απολαύσουν, μακριά από τον τουρισμό, το ελεύθερο κάμπινγκ, τα κρυστάλλινα νερά στις παραλίες Νερό, Πεζούλια και Φύκιο και την πεζοπορία στη γεμάτη ενέργεια γη του. Οι υπόλοιποι έρχονται με τα σκάφη τους ή τα καΐκια από το Πάνω Κουφονήσι για μια γρήγορη βουτιά, ένα γλέντι στην ταβέρνα του Γιάννη Βενετσάνου και το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου.
Αν έχετε μικρό ταχύπλοο ή φουσκωτό, μπορείτε να δέσετε στον μικρό μόλο κάτω από τη ταβέρνα. Με μεγαλύτερο, όμως, σκάφος η αγκυροβολία είναι επισφαλής, γιατί ο όρμος είναι μικρός και ο βυθός γεμάτος πέτρες χωρίς καλό κράτημα.
Κέρος: Μικρή, όμορφη και διάσημη
Λίγοι γνωρίζουν ότι η μικρούλα Κέρος, που σήμερα είναι ακατοίκητη και χρησιμοποιείται μόνο ως βοσκότοπος, υπήρξε κάποτε τόσο σημαντική όσο η Δήλος.
Ο λόγος ήταν το λευκό λεπτόκοκκο μάρμαρό της, σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για την εποχή του κυκλαδικού πολιτισμού.
Η αρχαία πόλη της ήταν χτισμένη στο κομμάτι που την ένωνε με τη γειτονική νησίδα Δασκαλειό, που σήμερα είναι βυθισμένη στη θάλασσα.
Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ευρήματα εξαιρετικής σημασίας που περιλαμβάνουν πάνω από 100 μαρμάρινα ειδώλια, μεταξύ των οποίων τα αγαλματίδια - σύμβολα του Αρπιστή και του Αυλητή, που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, και το εντυπωσιακό σε μέγεθος ειδώλιο της Μεγάλης Μητέρας, ύψους 1,40 μ.
Τον Μεσαίωνα υπήρξε ορμητήριο πειρατών, ενώ αργότερα πέρασε στην ιδιοκτησία της Μονής της Παναγίας Χοζοβιώτισσας της Αμοργού. Οι ντόπιοι θαλασσινοί λένε ότι η ακτογραμμή της Κέρου είναι τέτοια που θυμίζει γυναίκα ξαπλωμένη στη θάλασσα.
Με σκάφος
Οι ακτές της Κέρου και της διπλανής νησίδας Αντικέρου είναι απότομες και αλίμενες και διαθέτουν μόνο δύο σημεία που προσφέρονται για προσωρινή αγκυροβολία. Το ένα είναι ένας ορμίσκος που βρίσκεται περίπου στη μέση των νότιων ακτών της Κέρου.
Εχει βάθη μικρότερα από 6 μέτρα και βυθό αμμώδη με σκόρπια βράχια, που απαιτεί προσοχή γιατί δεν είναι αρκετά στέρεος. Τα μελτέμια, όμως, δημιουργούν εκεί δυνατές σπηλιάδες, γι' αυτό και δεν είναι ασφαλής όταν φυσούν βόρειοι άνεμοι.
Το άλλο σημείο βρίσκεται στις νοτιοδυτικές ακτές της Αντικέρου, εκεί που σχηματίζεται το θαλάσσιο στενό που τη χωρίζει από την απέναντι νησίδα Δρίμα. Εδώ τα βάθη είναι μικρότερα από 4 μέτρα και το σημείο προσφέρει σχετική προστασία από τα μελτέμια.
Μεγάλη προσοχή, ιδιαίτερα τη νύχτα, απαιτούν οι βραχονησίδες που βρίσκονται ανάμεσα στις ΝΑ ακτές της Κέρου και τις Β της Αντικέρου, όπως επίσης και ανοιχτά των Ν ακτών της Κέρου.
FAST INFO
Θαλάσσιες δραστηριότητες
Ιστιοπλοΐα/Yachting: για θαλάσσιες εκδρομές: Κώστας Πράσινος, Τηλ.: 22850 71438, 22850 74176, 6945042548
Windsurfing: Τα Κουφονήσια προσφέρονται για θαλάσσια αθλήματα, όπως το wind surfing. Το Πορί προτιμάται από τους surfers για προπόνηση. Για τους φίλους του αθλήματος ιδανική είναι και η παραλία Πορί και Πλατιά Πούντα.
Καταδύσεις: Οι βραχώδεις ακτές στο Πάνω αλλά και στο Κάτω Κουφονήσι είναι ιδανικές για καταδύσεις.
Ψάρεμα: Οι βραχώδεις σπηλιές στις βόρειες ακτές του Κουφονησιού και στο Κάτω Κουφονήσι είναι ιδανικοί ψαρότοποι και θα ενθουσιάσουν τους ερασιτέχνες ψαράδες.
Ενα όνομα, δύο εκδοχές
Κατά μία εκδοχή, το όνομα Κουφονήσια οφείλεται στο ήρεμο λιμάνι που σχηματίζει ο κόλπος μεταξύ των δύο νησιών και του Γλαρονησιού ("κουφός λιμήν": απάνεμο λιμάνι). Η δεύτερη εκδοχή αποδίδει την ονομασία Κουφονήσια στις πολλές σπηλιές που υπάρχουν στις ακτές τους, καθώς το κύμα υποσκάπτει, "κουφώνει" τα νησιά (Κουφονήσια: "κούφια" νησιά).
Στα γύρω νησάκια
Από τη Χώρα υπάρχουν καΐκια που εκτελούν τακτικά δρομολόγια για τις πιο μακρινές παραλίες του νησιού και για τα κοντινά νησάκια, με λογικό κόστος ναύλωσης. Οι νησίδες Πρασούρα, Γλαρονήσι, Βούλγαρη, Τσουλούφι, Λάζαρος, Μεγάλη Πλάκα έχουν καταπληκτικές γαλαζοπράσινες παραλίες και έχουν κηρυχθεί περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Πεζοπορίες
Στα Κουφονήσια δεν χρειάζεται να πάρετε μεταφορικό μέσο. Ενταγμένα στο δίκτυο Natura 2000, τα δύο νησιά θεωρούνται ιδανικοί προορισμοί για περπάτημα. Δεν υπάρχουν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι, αλλά όλες οι αποστάσεις μπορούν άνετα να καλυφθούν με τα πόδια. Εναλλακτικά, οι ίδιες διαδρομές μπορούν να γίνουν με ποδήλατο, που θα νοικιάσετε στο νησί. Προτεινόμενες διαδρομές είναι:
1. Χώρα - Λουτρό - Παριανός - Λιμενάρι - Ξυλοπάτης - Πορί - Πλατιά Πούντα (Ιταλίδα) - Φανός - Φοίνικας - Χαρακόπου - Γιαλός. Η πιο κλασική διαδρομή που κάνει τον γύρο του νησιού. Στο Λουτρό δείτε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και τον παλιό ανεμόμυλο πάνω από το καρνάγιο. Στον κόλπο του Παριανού θα θαυμάσετε τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην Ελλάδα! Στον Ξυλοπάτη βρίσκεται μια περίφημη θαλασσινή σπηλιά όπου φωλιάζουν αγριοπερίστερα. Μετά την Πλατιά Πούντα θα συναντήσετε και τις διάσημες "πισίνες", μικρούς κλειστούς κόλπους και ανοίγματα πάνω στα βράχια, όπου το κολύμπι γίνεται μια ξεχωριστή εμπειρία.
2. Χώρα - Προφήτης Ηλίας - Πάνω Μεριά. Διαδρομή στα εσωτερικά μονοπάτια του νησιού, που οδηγεί στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Κουφονήσι (22850 74067, http://www.hotelkoufonisia.gr/). Από τα πιο παλιά καταλύματα, με κήπο, πισίνα, καφέ, εστιατόριο.
Αίολος (22850 74206, http://www.aeoloshotel.com/). Ευρύχωρα και διακοσμημένα απλά δωμάτια σε κυκλαδίτικου στυλ κτίριο με καμάρες και πισίνα.
Η γειτονιά της Ειρήνης (22850 71674, http://www.koufonisia-diakopes.gr/). Πολύ συμπαθητικό κυκλαδίτικο σπίτι, με κήπο.
Κέρος (22850 71601, http://www.keroshotel.gr/). Θέα στη θάλασσα, πισίνα με μπαρ.
Paradise Resort (22850 71691, http://www.paradisekoufonisi.gr/). Ομορφο ξενοδοχείο, με πισίνα και elegant διακόσμηση.
ΦΑΓΗΤΟ
Στα Κουφονήσια θα απολαύσετε πάνω απ' όλα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Δοκιμάστε, επίσης, ντόπιο αγριοκάτσικο, ξινομυζήθρα, παστέλι και ξεροτήγανα.
Αταίριαστοι (22850 71834). Απλώς εξαιρετικό, από τα καλύτερα μεζεδοπωλεία του Αιγαίου.
Ρεμέτζο (22850 74203). Πολύ όμορφη θέα, ένα μπαλκόνι πάνω από τη θάλασσα και καλή κουζίνα.
Καπετάν Νικόλας (22850 71690). Πέρυσι είχε ακριβύνει αρκετά, αλλά φέτος, λόγω κρίσης, μάλλον θα έχει επανέλθει σε λογικά πλαίσια. Εξαιρετική, πάντως, η κουζίνα του και πολύ καλά τα ψάρια του.
Στο Κάτω Κουφονήσι, μία είναι η επιλογή: Γιάννης Βενετσάνος. Για κακαβιά, μαγειρευτά και καλή ρακή. Τα γλέντια του αξέχαστα.
Κείμενο: Νέλλη Καψή - Φωτογραφίες: Κλαίρη Μουσταφέλλου
Πηγή:www.ethnos.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου