Χάστε βάρος τρώγοντας!

δαμάσκηνα τα ευργετικά
Φρέσκα ή αποξηραμένα, αποτελούν μία από τις πιο ευεργετικές τροφές που μας προσφέρει η φύση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του USDA (United States Department of Agriculture) των ΗΠΑ, κυρίως τα αποξηραμένα σημειώνουν και το υψηλότερο αντιοξειδωτικό σκορ. Η ανάλυση που έκαναν πρόσφατα έδειξε ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα έχουν περίπου εξαπλάσια αντιοξειδωτική ικανότητα από τα φρέσκα. Προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες από την οξείδωση, ασκούν αντικαρκινική δράση, ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και συμβάλλουν στην ομαλή εγκεφαλική μικροκυκλοφορία. Κύρια αντιοξειδωτική πηγή τους αποτελούν οι φαινόλες, που ανευρίσκονται με μέση συγκέντρωση 1.840 mg/kg. Οι φαινολικές ενώσεις ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση, καθώς αποτρέπουν την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) στο αίμα. Επιπλέον, το αποξηραμένο δαμάσκηνο περιέχει αξιόλογα ποσά καλίου, ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου και μαγνησίου, στοιχεία απαραίτητα για τη διατήρηση της καλής μας υγείας. Συμπερασματικά, τα ξερά δαμάσκηνα κατέχουν εξέχουσα θέση στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών και κατά συνέπεια στη μείωση του οξειδωτικού στρες. Συνεπώς, μπορούμε να τα εντάξουμε στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής και να τα καταναλώνουμε συχνά, μιας και δύο με τρία αποξηραμένα δαμάσκηνα ισοδυναμούν με ένα μέτριο φρούτο.
  Ρόδι: Το φρούτο φαρμακείο
Μολονότι σπάνια είναι μέρος της καθημερινής μας διατροφής, έχει αμέτρητες θεραπευτικές ιδιότητες. Έχει αποδειχτεί ότι είναι μία από τις πιο ισχυρές πηγές αντιοξειδωτικών που συμβάλλει στην καταπολέμηση της γήρανσης και στην πρόληψη των ασθενειών, ενώ παράλληλα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Η συγκέντρωση, μάλιστα, των ευεργετικών αντιοξειδωτικών ουσιών του είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από ό,τι στο πράσινο τσάι και στο κόκκινο κρασί, με αποτέλεσμα να εμποδίζει την αρτηριοσκλήρωση, να μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και την υψηλή πίεση του αίματος. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, Ε, σίδηρο και κάλιο και περιέχει εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες του αντικαρκινικού φαινολικού κηκιδικού οξέος, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού και αντικαρκινικού φυτοχημικού. Μελέτες, μάλιστα, έχουν αποδείξει πως το λάδι των σπόρων του αναχαιτίζει τον πολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων του μαστού σε ποσοστό πάνω από 90%, ενώ το εκχύλισμά του έχει τόσες αντικαρκινικές ιδιότητες που αποδεικνύεται ευεργετικό στην καταπολέμηση πολλών μορφών καρκίνου όπως του εντέρου, του δέρματος και του προστάτη. Ο χυμός του ροδιού είναι ιδιαίτερα ευεργετικός, καθώς συμβάλλει στην αντιμετώπιση των νευρώσεων του στομάχου, των καρδιοπαθειών, των παθήσεων του ήπατος και της χολής, διευκολύνει την πέψη, είναι διουρητικός, μειώνει τον κίνδυνο για εντερικές παθήσεις, άσθμα, στηθάγχη, αρτηριοσκλήρωση και αναιμίες.
 Φράουλα: Ένα δώρο της φύσης!Περιλαμβάνει ουσίες όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και το ιώδιο. Μεταξύ άλλων καταπολεμά την εξάντληση, τονώνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού και σκοτώνει τα βακτήρια. Δυστυχώς, όμως, οι περισσότερες φράουλες που διατίθενται στην αγορά είναι εμποτισμένες με φυτοφάρμακα που μειώνουν σημαντικά την ευεργετική τους δράση. Δύο λύσεις υπάρχουν: Να επιλέξουμε φράουλες από βιολογικές καλλιέργειες ή να φυτέψουμε τις δικές μας σε λίγα μέτρα γης ή σε μια πλατιά γλάστρα.
Μέλι: Δεν παχαίνει, χαρίζει υγείαΚάποιοι πιστεύουν πως το μέλι συμβάλλει στην αύξηση του βάρους εξαιτίας των θερμίδων που περιέχει. Ωστόσο, αν καταναλώνεται με μέτρο, κάνει μόνο καλό. Μία κουταλιά της σούπας μέλι προσδίδει περίπου 60 θερμίδες, όσες δηλαδή και ένα φρούτο. Επιπλέον, δεν έχει καθόλου λίπος ενώ αντίθετα περιέχει 15 γραμμάρια υδατανθράκων, η πρόσληψη των οποίων είναι απαραίτητη καθημερινά, αφού από αυτούς πρέπει να καλύπτεται το 50% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Ακόμη το μέλι είναι πλούσιο σε απλά σάκχαρα (γλυκόζη), που αποτελούν το βασικό καύσιμο του εγκεφάλου και δρα προστατευτικά συμβάλλοντας σημαντικά στη διατήρηση της καλής μας υγείας:
Μεταβολισμός: Το μέλι συνιστάται κατά της παχυσαρκίας που οφείλεται στον μειωμένο μεταβολισμό, την υπερινσουλιναιμία (αυξημένη ινσουλίνη στο αίμα) και στην κατακράτηση νερού στους ιστούς.
Καρδιά - κυκλοφορικό: Τα σάκχαρά του, κυρίως η γλυκόζη, είναι απαραίτητα για τις συστολές του καρδιακού μυ και αποτελούν πηγή ενέργειας για την καρδιά. Ακόμη το μέλι με τη βοήθεια των σακχάρων και της ακετυλοχολίνης διαστέλλει τα αγγεία και μειώνει την υπέρταση. Έτσι η αυξημένη κατανάλωσή του από άτομα που πάσχουν από καρδιακές διαταραχές μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασής τους. Αναιμία: Η κατανάλωση μελιού μπορεί να αυξήσει το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης, κυρίως σε παιδιά, κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς του σε σίδηρο και χαλκό. Στομαχοεντερικές παθήσεις: Το μέλι περιέχει μεταλλικά άλατα που βοηθούν στη μείωση της οξύτητας του στομάχου. Αποδεικνύεται, επίσης, πολύτιμος σύμμαχος κατά των ελκών του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου, ενώ θεωρείται κι ένα από τα καλύτερα φυσικά ελαφρά καθαρτικά. Επιπλέον, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, αντιμικροβιακή δράση και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα.
 Χαρουπόμελο: Το καλύτερο γλυκαντικόΤο σιρόπι αυτό προέρχεται από το χαρούπι ή ξυλοκέρατο - χοντρός, δερματώδης καρπός, γεμάτος από μια πυκνή αλευρώδη σάρκα με γλυκιά γεύση χρώματος κίτρινου ωχρού. Είναι εξαιρετικά θρεπτική τροφή, πλουσιότερο σε ασβέστιο ακόμα και από το γάλα (350mg ανά 100γρ), ενώ περιέχει φώσφορο, υδατάνθρακες, βιταμίνες Α και Β, πρωτεΐνες και πολλά μεταλλικά στοιχεία. Έχει την ιδιότητα να καταπραΰνει το στομάχι, βοηθά στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία σε διάφορα παρασκευάσματα (δημητριακά, γλυκά και ροφήματα). Το χαρουπόμελο αποτελεί πλούσια πηγή σιδήρου, μαγνησίου, καλίου και ριβοφλαβίνης και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
 Ταχίνι: Κατά της χοληστερόληςΤο ταχίνι παράγεται από την πολτοποίηση των σπόρων του σουσαμιού και είναι το κύριο συστατικό του χαλβά. Περιέχει σημαντικά ποσά Ω-6 λιπαρών οξέων, που μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα, της χοληστερόλης δηλαδή που ευθύνεται για τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα αγγεία. Σε συνδυασμό μάλιστα με τη σουσαμίνη, μια ουσία με την εκπληκτική ιδιότητα να περιορίζει τη σύνθεση και απορρόφηση της χοληστερόλης από τον οργανισμό, αποτελεί την ιδανική τροφή για τα άτομα που επιδιώκουν μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Το ταχίνι αποτελεί ακόμα σημαντική πηγή πρωτεΐνης (περιεκτικότητα 20%) και βιταμινών. Η βιταμίνη Ε που περιέχει ενεργεί ως ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας και συμβάλλει στην πρόληψη των θρομβώσεων, δράση που ενισχύεται ακόμα περισσότερο από τις λιγνάνες του ταχινιού. Επιπλέον, περιέχει σημαντικά ποσά θειαμίνης (απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος), σίδηρο (συμβάλλει στη βέλτιστη σωματική και πνευματική ενέργεια), φώσφορο και ασβέστιο (απαραίτητα για γερά οστά και δόντια). Μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα σουπερμάρκετ και από καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.
 Καρύδι: Ενάντια στη χοληστερόλη Πρόκειται για μια πλούσια πηγή Ω-6 λιπαρών οξέων, που μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης. Επίσης, αποτελεί ένα τρόφιμο με υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης (24%) και περιέχει φώσφορο και μαγνήσιο, απαραίτητα για την καλή υγεία των οστών.
 Αμύγδαλο: Πλούσιο σε ασβέστιοΜία εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, πρωτεΐνης και βιταμίνης Ε. Μάλιστα, η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε ξεπερνά ακόμα και αυτή του ελαιολάδου. Το αμύγδαλο περιέχει πλήθος βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ενώ το ασβέστιό του αγγίζει το 25% της ημερήσιας συστηνόμενης πρόσληψης σε κατανάλωση 100γρ.
 Μπανάνα: Η εξωτική Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε κάλιο, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των μυών και του νευρικού μας συστήματος αλλά και μοναδικό για την καταπολέμηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Παράλληλα η μπανάνα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πολύτιμες βιταμίνες όπως Α, Β, C και D, ασβέστιο και φώσφορο. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, μάλιστα, ενδέχεται να προφυλάσσει και από τη λευχαιμία, αφού έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που μέχρι τα δύο τους χρόνια καταναλώνουν μπανάνες τέσσερις-έξι φορές την εβδομάδα έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από αυτήν. Το φρούτο αυτό το απολαμβάνουμε συνήθως ωμό αλλά και τηγανητό, ψητό ή αποξηραμένο, ενώ συχνά «συμμετέχει» στη δημιουργία γλυκών, κέικ, παγωτών, milkshake και ψωμιού.
Τρία πράγματα πρέπει να ξέρετε…
• Η μπανάνα επιδρά στο νευρικό μας σύστημα χαρίζοντάς μας καλύτερη διάθεση.
• Ενισχύει τη μνήμη και βοηθά στην αφομοίωση των γνώσεων.
• Ανακουφίζει από τις καούρες.
 Βρώμη: Super λειτουργική!Πλούσια σε φυτικές ίνες, η βρώμη έχει τόσα οφέλη για την υγεία μας όσα δεν θα περιμέναμε ποτέ από ένα δημητριακό. Η βρώμη (avena sativa) μπορεί να χαρακτηριστεί και «λειτουργικό» τρόφιμο, αφού το πίτουρό της περιέχει β-γλυκάνες (δομικοί πολυσακχαρίτες που τους συναντάμε στα κυτταρικά τοιχώματα των δημητριακών σπόρων) σε ποσοστό 2.2-7.8%. Πολλές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς κατέληξαν πως οι φυτικές ίνες βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ, ενώ συμβάλλουν και στην καλύτερη ρύθμιση της μεταγευματικής γλυκόζης του αίματος. Η μελέτη των Brown et al, μάλιστα, έδειξε ότι η αύξηση της πρόσληψης διαλυτών φυτικών ινών κατά 1γρ. την ημέρα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ολικής και της LDL «κακής» χοληστερόλης κατά 1.73 mg/dl και 2.2 mg/dl αντίστοιχα. Η μελέτη CARDIA, με τη σειρά της, επιβεβαίωσε τις ευεργετικές ιδιότητες των φυτικών ινών καθώς παρατηρήθηκαν βελτιωμένα επίπεδα ινσουλίνης, μείωση του σωματικού βάρους, της αρτηριακής πίεσης, των τριγλυκεριδίων, της LDL χοληστερόλης και βελτίωση της πηκτικότητας του αίματος. Οι μηχανισμοί με τους οποίους οι διαλυτές β-γλυκάνες δρουν στα λιπίδια του αίματος είναι οι εξής:
-Δημιουργούν μέσα στο έντερο ένα είδος ζελατίνης που δεσμεύει τη χοληστερόλη και δεν επιτρέπουν την απορρόφησή της από το έντερο.
-Δεσμεύουν τα χολικά οξέα στο λεπτό έντερο, με αποτέλεσμα τη μείωση της χοληστερόλης στον ορό.
-Αναστέλλουν τη σύνθεση της χοληστερόλης μέσω της ζύμωσης από τα βακτήρια του παχέος εντέρου.

πηγή: http://www.must.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More