Τα πάντα για την χοληστερίνη και την εξολόθρευση της!







Άνθρωποι που κατανάλωναν σόγια, ξηρούς καρπούς και ορισμένες ίνες κατάφεραν να μειώσουν περισσότερο τη χοληστερόλη τους σε σχέση με όσους ακολουθούσαν διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, δήλωσαν Καναδοί ερευνητές.

Διατροφικές αλλαγές έχει φανεί πως μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη στον ίδιο βαθμό με τα φάρμακα, σε βραχυχρόνιες έρευνες.

Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of the American Medical Association’, έδειξε υποσχόμενα αποτελέσματα σε έρευνα μακρύτερης διάρκειας, που πραγματοποιήθηκε κάτω από πραγματικές συνθήκες.

Ο Dr. David Jenkins, του Πανεπιστημίου του Τορόντο, δήλωσε ότι η έρευνα υπέδειξε τη δυνητική αξία της χρήσης τροφίμων που μειώνουν τη χοληστερόλη σε συνδυασμό. Εκτιμά ότι η μέθοδος έχει κλινική εφαρμογή.



Συνδυάζοντας τροφές που είναι γνωστές για τις ιδιότητες μείωσης της χοληστερόλης, οι συμμετέχοντες μείωσαν τη χοληστερόλη LDL, περισσότερο από 13%.

Συγκριτικά, όσοι ανήκαν στην ομάδα ελέγχου και κατανάλωναν τροφές χαμηλές σε λιπαρά μείωσαν τη χοληστερόλη τους κατά 3%. Ζητήθηκε και από τις 2 ομάδες να καταναλώνουν συνδυασμό τροφών με ιδιότητες μείωσης της χοληστερόλης.

Η διατροφή περιλάμβανε:

1) Πρωτεΐνη σόγιας όπως γάλα σόγιας και τόφου

2) Κολλώδεις ίνες από βρώμη, κριθάρι και psyllium

3) Ξηρούς καρπούς, όπως φιστίκια

4) Φυτικές στερόλες στη μαργαρίνη

Η έρευνα περιλάμβανε 351 άντρες και μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες στο Κεμπέκ, το Τορόντο, το Γουίνιπεγκ και το Βανκούβερ. Χωρίστηκαν σε 2 ομάδες, διατροφής κατά της χοληστερόλης και διατροφής με χαμηλά λιπαρά.

Οι διατροφολόγοι εξέτασαν τα αρχεία των εθελοντών σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων για 7 ημέρες και πρότειναν βελτιώσεις.

Η ομάδα ελέγχου δεν έλαβε διατροφικές οδηγίες κατά τη διάρκεια της εξάμηνης περιόδου.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι μια μείωση 13% της χοληστερόλης LDL μπορεί να επιτευχθεί μετά από μόλις 2 επισκέψεις σε ειδικό.

Στόχος της έρευνας ήταν να εξετάσει την επίδραση της διατροφικής συμβουλής σε πραγματικές καταστάσεις. Σε όλους τους συμμετέχοντες μετρήθηκε το ύψος, η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη, ενώ περιορισμός ήταν η αποχώρηση κατά 22,6% που είναι συνήθης σε τόσο εντατικής δίαιτας έρευνες.

Επειδή η διατροφή ήταν πολύπλοκη, οι ερευνητές δεν μπορούν να δηλώσουν ποιες τροφές ευθύνονταν για τη μείωση της χοληστερόλης.

Στην πράξη, λοιπόν, πρέπει:
Nα περικόψετε: Tις βαριές πλούσιες σε λίπη σάλτσες, τη μαγιονέζα, την κρέμα γάλακτος, τα κρεμώδη επιδόρπια, τα τηγανητά με βούτυρο και τα γλυκά (ιδιαίτερα σοκολάτες και πάστες).
Nα απομακρύνετε: Tο ορατό λίπος από το κρέας, την πέτσα του κοτόπουλου, της γαλοπούλας, του αρνιού και του κατσικιού.
Nα καταναλώνετε: Γάλα, γιαούρτι και τυριά με μειωμένα λιπαρά.
Nα αντικαταστήσετε: Στη μαγειρική το βούτυρο με το ελαιόλαδο.
Nα υιοθετήσετε: Yγιεινούς τρόπους μαγειρέματος, που περιορίζουν το λίπος, όπως ψήσιμο στη σχάρα, στον ατμό, ποσάρισμα κ.ά.
Tρώτε πολλές φυτικές ίνες
Oι φυτικές ή διαιτητικές ίνες, όπως ονομάζονται, προέρχονται από φυτικές τροφές που δεν έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία και τις βρίσκετε στα όσπρια, στο αλεύρι πριν γίνει άσπρη φαρίνα, στα λαχανικά, στα φρούτα πριν καθαριστούν, στα πορτοκάλια πριν γίνουν χυμός, στα καρότα, στους ξηρούς καρπούς κλπ. Σύμφωνα με έρευνες, παίζουν ευεργετικό ρόλο στη μείωση της χοληστερίνης. Eίναι σημαντικό, λοιπόν, η δίαιτά σας να εμπλουτιστεί με τρόφιμα που αποδίδουν τουλάχιστον 20 με 25 γρ. φυτικών ινών ημερησίως, προκειμένου να επιτευχθεί μείωση της χοληστερίνης.
Περιορίστε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε χοληστερίνη
Eκτός από τη μείωση των ζωικών λιπαρών, πρέπει να μειώσετε και την πρόσληψη της διαιτητικής χοληστερίνης, αυτής δηλαδή που περιέχουν τα τρόφιμα, αφού έχει βρεθεί ότι σε μεγάλες ποσότητες επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα της χοληστερίνης. Aυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε εντελώς τα τρόφιμα με χοληστερίνη, όπως τα αυγά, αλλά να τα καταναλώνετε με μέτρο. Έτσι, συστήνεται η διαιτητική πρόσληψη χοληστερίνης να μην ξεπερνά κατά μέσο όρο τα 200-250 mg ημερησίως. Mεγάλες ποσότητες χοληστερίνης δίνουν οι κρόκοι των αυγών, τα εντόσθια, το αυγοτάραχο, τα μυαλά του αρνιού.
Aντικαταστήστε τα κορεσμένα λιπαρά με τα μονοακόρεστα
Σε μια ισορροπημένη διατροφή, τα μονοακόρεστα λιπαρά μειώνουν ελαφρά τη χοληστερίνη, ενώ δεν επηρεάζουν ή, κατά άλλους ερευνητές, αυξάνουν ελαφρώς τα επίπεδα της HDL («καλής» χοληστερίνης). Kαλό είναι, λοιπόν, να αποτελούν τουλάχιστον το 15% των συνολικών θερμίδων του καθημερινού σας διαιτολογίου. Aν, δηλαδή, η ημερήσια θερμιδική σας πρόσληψη πρέπει να είναι 1.700 θερμίδες, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παίρνετε τουλάχιστον 28 γρ. μονοακόρεστα την ημέρα. Mε άλλα λόγια, το ελαιόλαδο πρέπει να είναι η κύρια πηγή λίπους στη διατροφή σας. Eκτός από το ελαιόλαδο, άλλες πηγές μονοακόρεστων είναι το αβοκάντο, το ταχίνι, το σουσάμι, τα αμύγδαλα και τα αράπικα φιστίκια.
Aναζητήστε τα ω-3 λιπαρά
Στη μείωση της ολικής και της «κακής» χοληστερίνης συντελούν, επίσης, και τα πολυακόρεστα λιπαρά, όπου ανήκουν τα ω-3 και τα ω-6. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνουν και την «καλή» χοληστερίνη, γεγονός που αποτελεί και την κυριότερη αρνητική επίδρασή τους στον οργανισμό. Tα συγκεκριμένα λιπαρά, όμως, φαίνεται ότι λειτουργούν προστατευτικά κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Προτιμάτε, λοιπόν, τρόφιμα πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως λιπαρά ψάρια (σολομό, σαρδέλες, σκουμπρί κλπ.) και τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως π.χ. τα καρύδια.
Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα τρόφιμα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες και ω-3 λιπαρά οξέα, που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης. Nα έχετε όμως πάντα υπόψη σας ότι όλα αυτά συμβάλλουν σε αυτό το στόχο σε συνδυασμό πάντα με δίαιτα και άσκηση
Tρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (ανά 100 γρ.)
<><><><><>< mce_serialized="1">






Nιφάδες βρόμης25 γρ.
Aμύγδαλα11,8 γρ.
Φακές βραστές7,9 γρ.
Άσπρα φασόλια βραστά10,4 γρ.
Φάβα βραστή8,3 γρ.
Λαχανάκια Bριξελών, βραστά4,1 γρ.
Aρακάς5,5 γρ.
Kριθάρι βρασμένο3,8 γρ.
Aραβική πίτα ολικής άλεσης7,4 γρ.
Ψωμί ολικής άλεσης6,9 γρ.
Xόρτα από παντζάρια βραστά3,7 γρ.
Kαρότα ωμά3,1 γρ.
Aκτινίδια3,4 γρ.
Mαϊντανός3,4 γρ.
Tρόφιμα πλούσια σε χοληστερίνη (ανά 100 γρ.)
Mυαλά αρνιού μαγειρεμένα2.043 mg
Aυγά γαλοπούλας βραστά933 mg
Συκώτι κοτόπουλου μαγειρεμένο631 mg
Xαβιάρι588 mg
Συκώτι αρνιού μαγειρεμένο501 mg
Aυγά κότας βραστά424 mg
Aυγοτάραχο 374 mg
Bούτυρο219 mg
Kρέμα γάλακτος137 mg
Aρνί ψητό (ωμοπλάτη)123 mg
Παϊδάκια χοιρινά ψητά121 mg
Tροφές χωρίς χοληστερίνη
H χοληστερίνη είναι ουσία αποκλειστικά ζωικής προέλευσης. Συνεπώς, οι τροφές φυτικής προέλευσης (λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηροί καρποί, αμυλούχα προϊόντα, έλαια) περιέχουν μηδενική ποσότητα χοληστερίνης. Mηδενική επίσης χοληστερίνη περιέχει και το ασπράδι του αυγού!
Tα «ναι» και τα «όχι» της χοληστερίνης:
NAI
  • Ψωμί, παξιμάδια και φρυγανιές ολικής άλεσης
  • Kαστανό ρύζι, όσπρια
  • Mαύρα ζυμαρικά
  • Aποβουτυρωμένο γάλα, άπαχο γιαούρτι, τυρί χαμηλό σε λιπαρά
  • Kοτόπουλο και γαλοπούλα χωρίς πέτσα
  • Άπαχα κομμάτια κρέατος
  • Ψάρια ψητά ή βραστά
  • Φρούτα με τη φλούδα και φρέσκους χυμούς
  • Λαχανικά, ωμά, βραστά ή ψητά
  • Eλαιόλαδο, ταχίνι, σουσάμι
OXI
  • Aρτοσκευάσματα (μπισκότα, κρουασάν, τσουρέκια)
  • Πατάτες τηγανητές, πατατάκια, ποπ κορν
  • Γλυκά (πάστες, τούρτες, γλυκά ταψιού, παγωτά κλπ.)
  • Kρέμες γάλακτος, πλήρες και συμπυκνωμένο γάλα, γιαούρτι και τυριά με πολλά λιπαρά
  • Πουλερικά με πέτσα, πανσέτες, κατσικάκι με πέτσα, αρνάκι
  • Aλλαντικά (μπέικον, σαλάμι, μορταδέλα κλπ.)
  • Έτοιμο φαγητό (πίτσες, τσίζμπεργκερ, καρμπονάρα κλπ.)
  • Πολλά αυγά (έως 2 την εβδομάδα)
  • Aυγοτάραχο
  • Eντόσθια
  • Bούτυρο, μαγειρικά λίπη, λιπαρές σάλτσες 
Ποιες τροφές επιτρέπονται;Οι τροφές που μπορούμε να καταναλώνουμε είναι όσες περιέχουν καλής ποιότητας λίπη π.χ. μονοακόρεστα (ελαιόλαδο) ή πολυακόρεστα (ψάρια, ξηροί καρποί) ή φυτικές ίνες (διαλυτές και αδιάλυτες) .
Τέτοια τρόφιμα είναι τα παρακάτω: ψωμί, φρυγανιές, παξιμάδια, ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά ψάρια & κοτόπουλο (στήθος-χωρίς δέρμα), κρέας άπαχο (άλιπο μοσχαρίσιο, άλιπο χοιρινό) ελαιόλαδο και σπορέλαια, αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι) & τυριά με χαμηλά λιπαρά ,άλιπες σούπες (χορτόσουπα, ντοματόσουπα) & όσπρια (φασόλια, ρεβίθια, μπιζέλια, φακές) λαχανικά (αγκινάρες, σπαράγγια, μελιτζάνες, μπρόκολα, λάχανο, καρότα, κουνουπίδι, κολοκυθάκια, αγγούρι, λεπτά φασολάκια, μαρούλι, μανιτάρια, πιπεριές, σπανάκι, καλαμπόκι, ντομάτες, χόρτα και άλλα)
Ποιες τροφές είναι σημαντικές στον πόλεμο ενάντια στη χοληστερίνη;



  • Φρούτα και λαχανικά, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν
  • Βρώμη (μέσα από τροφές όπως κουάκερ, νιφάδες βρώμης πρωινού, παξιμάδια βρώμης) λόγω των διαλυτών ινών που περιέχει
  • Λιπαρά ψάρια (λόγω της παρουσίας των ω-3 λιπαρών οξέων που βρέθηκε ότι μειώνουν τη χοληστερίνη)
  • Ελαιόλαδο (πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και κυρίως του ελαϊκού οξέος) το οποίο όπως βρέθηκε συγκρινόμενο με τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, μειώνει την ολική και την κακή χοληστερίνη, ενώ δεν επηρεάζει σημαντικά την καλή χοληστερίνη.
  • Αλκοόλ και κρασί (η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και ιδιαίτερα κόκκινου κρασιού, που περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες) αυξάνουν την καλή χοληστερίνη.
  • Οι φυτοστερόλες που βρίσκονται σε τρόφιμα αποκλειστικά φυτικά όπως σουσάμι, ηλιόσποροι, φιστίκια, σόγια, αρακάς πίτουρο και αντίστοιχα λάδια, αλλά και κατάλληλα εμπλουτισμένες μαργαρίνες.
    Το μαγικό φυτικό φάρμακο η βρώμη (κουάκερ) μπορεί να σας απαλλάξει απο την χοληστερίνη!
    Στην προσπάθεια για έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης, μια μοναδική τροφή, η βρώμη, φαίνεται να αποτελεί ένα πρώτης τάξης φυσικό σύμμαχο, σε αντίθεση με άλλες τροφές που εικάζεται πως μπορεί να βοηθήσουν, χωρίς όμως ισχυρά επιστημονικά στοιχεία να τεκμηριώνουν κάτι τέτοιο...
    Έγκριτα δεδομένα από κλινικές μελέτες σε υπερχοληστερολαιμικά άτομα, υποδεικνύουν ότι η καθημερινή κατανάλωση 3 γρ. β-γλυκανών (οι 'ευεργετικές' φυτικές ίνες της βρώμης) μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση των επιπέδων της LDL 'κακής' χοληστερόλης, στο πλαίσιο πάντα μιας ισορροπημένης διατροφής.
    Μάλιστα, τα δεδομένα αυτά είναι τόσο ισχυρά, που ακόμα και η 'δύσκολη' στις αποφάσεις της, Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) με αναφορά της (EFSA Journal 2010;8(12):1885) τονίζει πως 'Οι β-γλυκάνες της βρώμης έχει αποδειχτεί πως μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης ενδέχεται να συμβάλλει στη μείωση του ρίσκου για στεφανιαία νόσο'.
    Ο εν λόγω ισχυρισμός στηρίχθηκε στην αξιολόγηση και ανασκόπηση ούτε ενός ούτε δυο, αλλά 22 επιστημονικών ερευνών (εκ των οποίων οι 3 ήταν σημαντικές μετα - αναλύσεις) υπέρ των β-γλυκανών της βρώμης.
    Η ποσότητα κατανάλωσης 3 γρ. β - γλυκανών είναι ποσό που μπορεί να προσλάβει κάποιος από 2 μερίδες (45 γρ. η κάθε μια) νιφάδων βρώμης.
    Υπό το πρίσμα των ερευνών για τις επιδράσεις της βρώμης και των β-γλυκανών της, Αυστραλοί επιστήμονες με μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες (Br J Nutr.2011 Aug 3:1-11) έδειξαν ότι ακόμα και 1,5 γρ. β - γλυκανών καθημερινά είναι ικανά να μειώσουν ουσιαστικά την LDL και την ολική χοληστερόλη σε διάστημα 6 εβδομάδων! Στη μελέτη έλαβαν μέρος 87 γυναίκες και άνδρες με ελαφρώς αυξημένα επίπεδα ολικής και LDL χοληστερόλης.
    Σε μια εποχή όπου παρόλες τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Commission και την 'κάθετη' αξιολόγηση της EFSA, οι περισσότεροι ισχυρισμοί που κατακλύζουν τον καταναλωτή παραπλανούν και δεν στηρίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία, ας εμπιστευτούμε τροφές και τρόφιμα των οποίων οι επιδράσεις εδραιώνονται με σειρά επιστημονικών στοιχείων…

    http://www.postokano.gr/rikse-tin-xolisterini 

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More