Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα δεν προκαλούν από μόνα τους διαβητικές επιπλοκές. Εισάγουν όμως στο αίμα υψηλά επίπεδα των καταστρεπτικών ιόντων οξυγόνου που αποκαλούνται ελεύθερες ρίζες. Ευτυχώς, ένα μεγάλο ποσοστό των ζημιών που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί με αντιοξειδωτικά-μεταξύ άλλων βιταμίνες C και Ε, το σελήνιο και τα καροτονενοειδή (συμπεριλαμβανομένου του β-καροτένιου).
Από που μπορείτε να πάρετε αντιοξειδωτικά; Από τις ίδιες φυτικές τροφές που βοηθούν και στον έλεγχο του διαβήτη: τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τους ολόκληρους σπόρους. Ορισμένα βότανα παρέχουν γενναιόδωρες ποσότητες από αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Μερικές από τις καλύτερες πηγές είναι η πιπεριά τσίλι, οι σπόροι των σταφυλιών, το πράσινο τσάι, η γλυκόριζα, ο κουρκουμάς και οι μίνθες: δηλαδή η ρίγανη, η μέντα, το δενδρολίβανο, ο δυόσμος και το θυμάρι.
Εκτός από αυτά, θεωρώ πως οι πάσχοντες από διαβήτη καλά θα κάνουν να παίρνουν αντιοξειδωτικά συμπληρώματα. Η προτεινόμενη δόση όπως την δίνει η C. Leigh Broadhurst Ph.D. στο βιβλίο της Διαβήτης: Πρόληψη και θεραπεία είναι η εξής:
- Β-καροτένιο:20.000IU (διεθνείς μονάδες)
- Σελήνιο:100-200 μικρογραμμάρια
- Βιταμίνη C: 1.000 μικρογραμμάρια με βιοφλαβονοειδή (τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα)
- Βιταμίνη Ε:800 IU
- Ψευδάργυρος: 20mg
Απόσπασμα από το βιβλίο: Φυσική Αντιγήρανση του Dr James A Duke
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου