Αφιέρωμα στο τσάι. Η ιστορία του και τα μυστικά του.

 



Πως άρχισε η ιστορία του τσαγιού; Μια θεραπευτική εμπειρία ενός αυτοκράτορα.

Φύλλα τσαγιού πέφτουν τυχαία σ’ ένα δοχείο με βραστό νερό, στον κήπο του Κινέζου αυτοκράτορα Shen Nong. Ο αυτοκράτορας είχε σοβαρά προβλήματα υγείας που λύθηκαν αμέσως.. Κάπως έτσι ξεκίνησε η μακρά πορεία και εξέλιξη του αφεψήματος. Κατά τον 8ο αιώνα, το τσάι από φάρμακο γίνεται ρόφημα και περνά στη σφαίρα της ποίησης και της διασκέδασης. Η συνέχεια θέλει βουδιστές μοναχούς να μεταφέρουν το φυτό στην Ιαπωνία, όπου τον 15ο αιώνα το τσάι ανυψώνεται σε θρησκεία αισθητισμού, τον τεϊσμό. Δίνεται σημασία στην τελετουργία, στη λεπτομέρεια. Στην Ανατολή, η ιστορία του τσαγιού και οι μύθοι που το συνοδεύουν συμβολίζουν την απόλαυση του παρόντος, όλοι έχουν πρόσβαση στην ευχαρίστηση που προσφέρει το ρόφημα και γίνονται αριστοκράτες της γεύσης.
Οι χριστιανοί ιεραπόστολοι, με την έλευσή τους, μετατρέπουν το φυτό σε εμπόρευμα και το ανυψώνουν σε σύμβολο εξουσίας. Αυτό ειδικά το σύμβολο εξουσίας πέταξαν στο λιμάνι της Βοστόνης οι άποικοι της Αμερικής, στα τέλη του 18ου αιώνα, για να διατρανώσουν την ανεξαρτησία τους από την Αγγλία. Στη Δύση, ως σύμβολο εξουσίας, το τσάι πρέπει να είναι ακριβό. Έτσι, στο Λονδίνο των αρχών του 18ου αιώνα, ένα κιλό τσάι κοστίζει όσο το μισό βδομαδιάτικο ενός ειδικευμένου εργάτη.


ΑΠΟΙΚΙΑΚΟ ΠΡΟΪΟΝ
Το εμπόρευμα τσάι ανήκει στην κατηγορία «αποικιακό προϊόν», είτε αναφερόμαστε στην περίοδο της βρετανικής αυτοκρατορίας είτε στο σήμερα, στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία των εταιρειών. Στο μακρύ του ταξίδι, οι πιο επικερδείς σταθμοί ανήκουν, βέβαια, στα χέρια των πολυεθνικών, ενώ οι παραγωγοί, όπως πάντα, είναι αυτοί που κερδίζουν το ελάχιστο.
Οι τιμές καθορίζονται σε δημόσιους πλειστηριασμούς –με κυριότερο το χρηματιστήριο του τσαγιού του Λονδίνου– και επηρεάζονται από την ποιότητα, την προσφορά και τη ζήτηση του προϊόντος. Οι πλειστηριασμοί αυτοί μονοπωλούνται από τρεις-τέσσερις μεγάλες πολυεθνικές, οι οποίες διαθέτουν και τις επικερδείς μονάδες επεξεργασίας για τη δημιουργία χαρμανιών και τη συσκευασία, διαδικασίες οι οποίες επιβαρύνουν την τελική τιμή του προϊόντος κατά περίπου 50%.

Όταν οι ιστορικοί του μέλλοντος,  θα μιλάνε για μας, θα υπερτονίσουν την ανάγκη μας να επιστρέψουμε σε έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής, όπου η απόλαυση βρίσκετε πολύ κοντά στους καρπούς και τα δώρα της φύσης. Ένα από αυτά τα δώρα είναι και το τσάι. Υπάρχουν ακόμη βέβαια οι παθιασμένοι θιασώτες του καφέ που θεωρούν το τσάι ξενέρωτο. Πρώτα και κύρια γιατί το τσάι δε μπορεί να συνοδευτεί με καπνό. Το τσιγάρο δεν αγαπάει το τσάι. Αλλά και το τσάι γεμάτο υπεροψία και φινέτσα αρνείται τον ρυπαρό καπνό δε λέει όμως όχι σε αμαρτωλά συνοδευτικά γλυκά που θυμίζουν αγγλική αριστοκρατία εποχής. Το τσάι αγαπάει το πιο sloou life style.  Κάθε τσάι με το ιδιόμορφο φύλλωμα του, προσφέρει τις εξαγνιστικές καθαριστικές και κυρίως αντιοξειδωτικές του ιδιότητες σε συνδυασμό. Βέβαια δε πρέπει να είμαστε κάθετοι. Γιατί οι πολέμιοι του πιο σπινταριστού ροφήματος, του καφέ, αλλά και αυτοί που αντιμάχονται το τσάι κάνουν το ίδιο λάθος. Ξεχνούν ότι και τα δύο ροφήματα ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Τα βότανα!

ΤΟ ΤΣΑΙ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.
Στα φιλμ της δεκαετίας του 60 όπου κυριαρχούσε το σύνθημα σεξ εντ ντραγκς εντ ροκ ενρολ οι λαχανιασμένοι μεσήλικες που έτρεχαν να προλάβουν την εποχή τους γύρισαν τη πλάτη στα ζεστά αφεψήματα που τους έστελναν σπίτι. Γνήσιος εκπρόσωπος τους, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας στις ελληνικές ταινίες, που στο τσάι έβλεπε το επερχόμενο γήρας. Ενώ αυτός ήθελε να χορέψει στους μοντέρνους ρυθμούς πίνοντας ουίσκι και ανακαλύπτοντας το φραπέ, οι συνομήλικοι συνετοί του φίλοι τον προέτρεπαν να ρίξει καμιά κουβέρτα στα κουρασμένα του πόδια και να πιει ένα ζεστό τίλιο. Σήμερα η Αντζελίνα Αντζολί μπορεί κάλλιστα να παριστάνει μια οικολόγα δολοφόνο που ανάμεσα στις επικίνδυνες αποστολές της, ξεκουράζεται με λίγο πράσινο τσάι. 

ΕΧΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΧΑΡΗ.

Κι αν ο καφές έγινε διεθνής λέξη από τους Βραζιλιάνους, το τσάι, μας έγινε γνωστό από τους Κινέζους. Επειδή όμως απέκτησε παθιασμένους οπαδούς σε όλο τον κόσμο,η λέξη ' tea ' (τσάι) έχει υποστεί όλες τις παγκόσμιες παραλλαγές στην ορθογραφία της και την προφορά της. Πως ταξίδεψε όμως από την Κίνα ως την Ευρώπη; Για αρκετό καιρό οι Ευρωπαίοι του γυρνούσαν τη πλάτη απολαμβάνοντας τον καφέ τους που είχε εντονότερη και πιο «φλύαρη» γεύση και αντιμετώπιζαν το τσάι σα φτωχό συγγενή. Οι Ρώσοι όμως δε βρέθηκαν αντιμέτωποι με κανένα δίλημμα. Σαν κεραυνοβολημένοι εραστές, ήξεραν από την αρχή τι επιθυμούσαν: μόνο τσάι! Χιλιάδες καμήλες, φορτωμένες με το πολύτιμο φυτικό ζωμό, περνούσαν κουρασμένες και νωχελικές τα Κινεζικά σύνορα με προορισμό τη Ρωσία. Ήταν χωρισμένες σε «ομάδες»
 Διακοσίων και τριακοσίων τη φορά. Όλα αυτά, συνέβαιναν μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα. Τίποτε δε σταματούσε το πάθος των Ρώσων για το τσάι παρά μόνο το ίδιο τους το πάθος.

Πρώτοι που εισήγαγαν το Κινέζικο τσάι στην Ευρώπη. Οι Πορτογάλοι το φόρτωναν από το λιμάνι Μακάο της Κίνας, ενώ οι Ολλανδοί το έφερναν στην Ευρώπη μέσω Ινδονησίας .

Βρισκόμαστε κάπου στα μέσα του 17ου αιώνα σε ένα μελαγχολικό πρωινό της Αγγλίας. Η αγγλική αριστοκρατία, ψάχνει για κάτι νεωτεριστικό μια ιδέα διαφορετικότητας που θα τονίζει την ανωτερότητα της από τις μάζες. Ξαφνικά ανοίγει η πόρτα του δικαστηρίου και όλοι σηκώνονται όρθιοι. Είναι η νέα και όμορφη  Πορτογαλίδα πριγκίπισσα Catherine Braganza που προσφάτως παντρεύτηκε τον Άγγλο Βασιλιά Κάρολο δεύτερο και έγινε η Βασίλισσα της χώρας. Πίσω της, μια συνοδεία υπηρετών, φέρνει μαζί της με θρησκευτική προσήλωση, μια συνοδεία ποικιλιών τσαγιού και σκευών φτιαγμένα από διαφανή κινέζικα κύπελλα και δοχεία. Η καινούργια βασιλική σύζυγος ήταν φανατική του τσαγιού και ήρθε με το πορτογαλικό της αέρα να ταράξει τα νερά της κομψότητας στους αυλικούς του παλατιού. Εκείνη τη μέρα στο δικαστήριο, η επίδειξη μιας τέτοιας ιεροτελεστίας έπεισε ξαφνικά την αγγλική αριστοκρατία ότι βρήκε επιτέλους  τη στιλιστική αποκλειστικότητα που έψαχνε. Το τσάι δεν ήταν πλέον μόνο πολυτελές αλλά και πολύ μοντέρνο. Επάνω του επενδύθηκε όλος ο στόμφος και το ύφος της αριστοκρατίας. Από εκείνη τη μέρα, η ζήτηση του τσαγιού εκτοξεύτηκε στα ύψη!  Τώρα πια, τίποτε δε μπορούσε να νικήσει την χαι σοσάιτι αποκλειστικότητα του!

ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΟΠΩΣ Ο ΛΙΘΟΣ.
Το τσάι ήταν ανέκαθεν πολύτιμο ακόμη και της εποχή της πλήρους απαξίωσης του τότε που δε μπορούσε με τίποτε να συγκριθεί με τον καφέ. Στα τέλη του 18ου αιώνα η τιμή του μάλιστα ισοδυναμούσε ανά κιλό, όσο ο μισός, εβδομαδιαίος μισθός ενός ειδικευμένου εργάτη! Η πολυτιμότητα του δεν υπογραμμιζόταν μόνο από τη τιμή του ή την ιδιαιτερότητα του αλλά και  από τον τρόπο εισαγωγής του στην Ευρώπη. Ερχόταν ανάμεσα σε φορτία μεταξιού και μπαχαρικών. Αυτό πια δεν ήταν εισαγωγή προϊόντων, αλλά καραβάνι αισθήσεων και παραισθήσεων!



ΠΡΟΟΡΙΣΜΕΝΟ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ.
Το τσάι πρόσφερε μεγάλη ανακούφιση στους υποστηρικτές του. Δεν ήταν μόνο ότι ήρθε να καλύψει ένα κλασάτο κενό που ικανοποιούσε το αίσθημα της κοινωνικής επίδειξης και επιβολής αλλά ήταν και θέμα υγείας. Τότε το νερό επειδή ήταν ακάθαρτο, μετέφερε πολλές και σοβαρές ασθένειες. Έτσι λοιπόν οι περισσότεροι αφηνόντουσαν στη μονοτονία μιας κούπας βραστού νερού για να ξεδιψάσουν ή παρηγορούνταν με μπύρα, της οποίας τα συστατικά σκότωναν τα επικίνδυνα βακτηρίδια. Οι Άγγλοι είχαν την συνήθεια να πίνουν κάθε απόγευμα τη μπύρα τους για κοινωνικές συναναστροφές και ξεκούραση. Όμως το τσάι ήταν πολύ διαφορετικό είχε ηρεμιστικές αλλά και δυναμωτικές ιδιότητες είχε γεμάτη , ήταν ασφαλές και έφερνε έναν νεωτερισμό που η κοινωνία είχε ανάγκη. Έτσι πολύ γρήγορα η απογευματινή μπύρα αντικαταστάθηκε από το απογευματινό αγγλικό τσάι. Όμως το ακολούθησε και μια ιεροτελεστία που το έκανε ακόμη πιο δημοφιλές. Στα πλούσια σπίτια η κατανάλωση του αποθεωνόταν! Τα πολύτιμα φύλλα του φυλάσσονταν στο αποκλειστικό τους κουτί (caddy), για το οποίο υπήρχε πάντα μόνο ένα κλειδί.Το είχε αποκλειστικά στη διάθεση της η κυρία του σπιτιού που το άνοιγε μία ή δύο φορές την εβδομάδα για να το σερβίρει στις οικογενειακές συναθροίσεις ή για να κεράσει εντυπωσιάζοντας κάποιον εξίσου εντυπωσιακό φιλοξενούμενο. Ο τύπος της φίνας πορσελάνης όπου σερβίριζαν το τσάι, διαφήμιζε την αξιοζήλευτη κοινωνική θέση του δικαιούχου και το αισθητικό κριτήριο της οικογένειας.
Η όλη διαδικασία θύμιζε τελετή και ήταν επενδυμένη με κάθε είδους θεατρικότητα. Η αριστοκρατικότητα της πορσελάνινης φόρμας προοριζόταν για να αναδείξει τον ευγενή λεπτεπίλεπτο και κατάλευκο καρπό της κυρίας που ερχόταν σε πλήρη αρμονία με τα κατάλευκα σκεύη τσαγιού. Μπορεί σήμερα να φαίνεται αστείο, αλλά τότε αυτή ήταν η ευκαιρία για μια κυρία να αναδείξει την σικάτη προσωπικότητα της και το ποιοτικό της χαρακτήρα. Έπρεπε να το τονιστεί η αγνότητα της φύσης της και δεν υπήρχε καταλληλότερος και πιο θεατρικός τρόπος από αυτόν.


ΤΣΑΙ ΚΑΙ ΕΡΩΤΑΣ.
τα καφεκοπτεία πια θεωρούνταν πασε. Τίποτε δε μπορούσε να ξεπεράσει τον ηδονισμό μιας εξωτικής γεύσης τσαγιού. Έτσι άλλαξε και η κοινωνική ζωή και ο έρωτας βρήκε τη στέγη του.  Στο πρώτο μισό του δεκάτου ογδόου αιώνα το τσάι έγινε πιο εξεζητημένο καθώς τα καφεκοπτεία αντικαταστάθηκαν από τους κήπους του τσαγιού. Οι κήποι τσαγιού ήταν μια κομψή υπερπαραγωγή βλάστησης που προσπαθούσε να μιμηθεί στη κυριολεξία τον παράδεισο. Λεωφόροι που σχηματίζονταν με γραμμικές σειρές δέντρων δεξιά και αριστερά σκέπαζαν διακριτικά τους ερωτικούς ψιθύρους των νέων και τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα. Οι περίπατοι γίνονταν κάτω από το νωχελικό φως των φαναριών και μετά ακολουθούσαν ρομαντικοί χοροί, υπέροχες μουσικές,εκστατικά πυροτεχνήματα καλό φαγητό και οπωσδήποτε ένα φινετσάτο φλιτζάνι τσαγιού ως συνοδευτικό της επίγειας ευδαιμονίας.

Ταυτόχρονα οι κήποι του τσαγιού δεν ήταν απλά ένας χώρος για διασκέδαση αλλά αποτελούσε και χώρο κοινωνικών επαφών. Εμπορικές συμφωνίες μεταξύ κυρίων, οργάνωση κυνηγιού και ανδρικές κουβέντες στεγάζονταν κάτω από τις φυλλωσιές των υπέροχων κήπων. Παράλληλα ήταν ένας χώρος δημοκρατίας καθώς βασιλείς και κοινοί άνθρωποι έκαναν μαζί περιπάτους μέσα σ’ αυτό το τόσο εξωτικό περιβάλλον!
Αφού λοιπόν το τσάι  έγινε η αγαπημένη συνήθεια όλων, έγινε και οικονομικότερο Έτσι, εκεί γύρω στις αρχές του19ου αιώνα η κατανάλωση και η ζήτηση του, αυξήθηκε ραγδαία. Η καινούργια τάση και το μειωμένο πλέον κόστος του δημιούργησαν μια πρωτόγνωρη αγορά που είχε ολοένα και περισσότερες απαιτήσεις σε ρυθμούς εξαντλητικούς. Οι προμηθευτές δεν προλάβαιναν να ικανοποιήσουν όλες τις απαιτήσεις. Και η Κίνα εξακολουθούσε να έχει το μονοπώλιο πράγμα που τους έδενε στην κυριολεξία τα χέρια, απέναντι σε μια καινούργια αγορά που υποσχόταν χρυσάφι! Έτσι οι προμηθευτές στράφηκαν στην Ινδία και δεν είχαν άδικο. Εκεί οι ποικιλίες και οι Γεύσεις είχαν τη δική τους εξίσου άριστη ποιότητα!

 

Τα φακελάκια τσαγιού λέγεται ότι τυχαία ανακαλύφτηκαν. Ένας εισαγωγέας από τη Νέα Υόρκη που ονομαζόταν Thomas Sullivan έστειλε δείγματα τσαγιού στους πελάτες του μέσα σε μικρές μεταξένιες σακούλες. Στους πελάτες άρεσε σαφώς αυτή η ευκολία και σύντομα ζητούσαν όλο το τσάι τους να είναι τοποθετημένο σε φακελάκια.

Μετά από 5.000 έτη, η κατανάλωση και η παραγωγή τσαγιού συνεχίζουν να αυξάνονται. Παγκοσμίως, κατά προσέγγιση τρία εκατομμύρια τόνοι τσαγιού συγκομίζονται κάθε έτος.



Η λέξη ' tea ' (τσάι) και όλες οι παγκόσμιες παραλλαγές του στην ορθογραφία και την προφορά προέρχονται από μια ενιαία πηγή. ''Te'' σημαίνει τσάι στην κινεζική διάλεκτο Amoy. Η λέξη ' cha ' στην διάλεκτο των μανδαρίνων έχει επίσης δημιουργήσει παράγωγα σε όλο τον κόσμο.



Westin Hotels & Resorts.

Heston Blumenthal


Κάθε εστιατόριο η ξενοδοχείο που σέβεται τον εαυτό του, οφείλει να έχει τις πιο εκλεκτές και φίνες ποικιλίες τσαγιού στον κόσμο. Τέτοιες θα απολαύσετε στο εστιατόριο του τριάστερου The Fat Duck του Heston Blumenthal, τα εστιατόρια του επίσης «αστεράτου» Gordon Ramsey, τα πολυκαταστήματα Harrods, τα Tate Galleries, τα ξενοδοχεία The Lanesborough και Browns και τέλος, τα Westin Hotels & Resorts.

ΤΟ ΤΣΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.
Παρ’ όλο που το τσάι έρχεται από την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική εξακολουθεί να είναι το πιο διαδεδομένο μετά το νερό. Αυτό  το κάνει και σύγχρονο. Εξακολουθεί να είναι προσιτό σε όλους και παράγεται καθημερινά σε τεράστιες ποσότητες σε όλον τον πλανήτη. Σήμερα όμως, οι ειδικές ποικιλίες του που θωπεύουν τον ουρανίσκο μας, ανεβάζουν το ευ ζην όπως τα καλύτερα κρασιά ή τα σπανιότερα ουίσκι. Κάνει εξαιρετικό καλό στον οργανισμό καθώς είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές  αντιοξειδωτικών και στις  περισσότερα ποικιλίες μπορείς να πίνεις όσο θες! Όταν βρεθείς μπροστά σε ένα ράφι με ποικιλίες τσαγιού, είναι σαν να βρίσκεσαι μέσα σε μια ορχήστρα από γεύσεις. Κάθε γεύση αντιπροσωπεύει έναν τύπο. Η γεύση του τσαγιού που θα επιλέξουμε, εξαρτάται κατά πολύ από την προσωπικότητα μας. «Στην Κίνα υπάρχει μια παράδοση πέντε χιλιάδων ετών στο τσάι, περηφανεύονται για τις περισσότερες από 100 γεύσεις που προέρχονται από διάφορες περιοχές ενώ διαχωρίζουν τα τσάγια τους σε έξι διαφορετικές κατηγορίες .
Σήμερα το τσάι, συνδυάζει τη μόδα με τη παράδοση .Ο  κόσμος πλέον, στρέφεται στον μινιμαλισμό και δεν τον εκφράζει μόνο στη διακόσμηση, ή στη τέχνη αλλά και στο φαγητό ή το τσάι που συμπυκνώνει μέσα του όλη την αρμονία του απέριττου που αναζητεί ο δυτικός κόσμος. Όλα όσα σήμερα αναζητούμε μέσα από τις υγιεινές τροφές και τα αντιοξειδωτικά στοιχεία προέρχονται από την ανατολίτικη παράδοση. Το σύγχρονο life style δείχνει να έχει ανάγκη από χαλάρωση ευεξία και κυρίως απόλαυση. Στην Ιαπωνία, ποτέ δε σταμάτησε η προετοιμασία και το σερβίρισμα του τσαγιού να είναι μια αληθινή τελετουργία που αντανακλά τη φιλοσοφία μιας ζωής βασισμένης στην αίσθηση και τη γραμμικότητα του ζεν. Εκεί δηλαδή που η βραδύτητα συνοδεύεται με τον διαλογισμό με απώτερο σκοπό να αγγίξει κανείς την αισθητική απόλαυση στα όρια της τελειότητας.


ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ
Το πιο σημαντικό είναι η φρεσκάδα.

1       Φρέσκο τσάι σημαίνει, η ηλικία του να είναι μικρότερη του ενός έτους,
2        Στα πολύ υψηλής ποιότητας τσάγια  απαραίτητη είναι η αποθήκευση τους σε ψύξη
3        Το παλιό τσάι χάνει το χρώμα του και η γεύση του είναι αδιάφορη.
4    Όσο απίστευτο και αν φαίνεται το νερό κάνει όλη τη διαφορά στο τσάι. Όσο πιο ποιοτικό το νερό μιας περιοχής τόσο πιο ωραίο είναι το τσάι μας!
5    Το μέγεθος του τσαγερού  είναι επίσης πολύ σημαντικό. Όσο πιο μικρό, τόσο πιο εξαιρετικό το αποτέλεσμα.

6    Λίγο κάρδαμο ή λίγο μπαχάρι ή και τα δύο μαζί μέσα στο μαύρο τσάι σας στέλνουν σε μέρη εξωτικά και παραδείσια!.

     7   Για να παραμείνει ζεστό το τσάι αρκετή ώρα επιβάλετε η παρασκευή και  σε μαντεμένια ή κεραμική τσαγιέρα.

8    Το τσάι καλό είναι να πίνετε χωρίς ζάχαρη έτσι ώστε να αντιλαμβανόμαστε το φυσικό του άρωμα. Είναι μια άσκηση που φέρνει αποτελέσματα με τον καιρό και στη γεύση και την υγεία.

      9 Αντιθέτως η κανέλα μέσα στο τσάι ενισχύει τις αντιοξειδωτικές ικανότητες του      τσαγιού.      Επίσης ξυπνάει και «στροφάρει» τον εγκέφαλο!

     10 Για να διατηρήσουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου  τσαγιού χρησιμοποιούμε καυτό και όχι βραστό νερό και για να μην πικρίσει δεν το αφήνουμε παραπάνω από 7 λεπτά.
 
     11.  Αντίθετα το μαύρο τσάι δεν χρειάζεται παραπάνω από πέντε λεπτά.
     
     12.Το γάλα στο τσάι κάνει ακόμη πιο νόστιμο το αποτέλεσμα, αν προηγουμένως έχει μπει ζεστό.

     13    Εάν θέλετε το τσάι σας γλυκό, προτιμήστε μέλι αντί για ζάχαρη. Το μέλι μπαίνει σε χλιαρό τσάι.
     14 Επίσης αντί για ζάχαρη, μπορούμε να προσθέσουμε φυσικό χυμό μήλου ή άλλου φρούτου της αρεσκείας μας.
   
   
15   Στα αγαπημένα μας κέικ μια πολύ καλή αντιοξειδωτική πρόταση είναι να προσθέσουμε αντί χυμό πορτοκαλιού την ίδια ποσότητα δυνατού τσαγιού Earl Grey.

   16    Εάν είμαστε φανατικοί οπαδοί της ζάχαρης μπορούμε να της δώσουμε μια ξεχωριστή νότα αν πρώτα τη βρέξουμε με μανταρίνι ή βανίλια.

  
17       Μπορούμε όταν φτιάχνουμε ρυζόγαλο αν η συνταγή μας λέει να βράσουμε μια  φλούδα λεμονιού να προσθέσουμε επίσης 1-2 φακελάκια τσάι καραμέλα-βανίλια ή Earl Grey και κατόπιν να τα  αφαιρέσουμε.

  18
   Το τσάι ελέγχει την όρεξη και έτσι γίνεται ένας εξαιρετικός σύμμαχος στη δίαιτα μας. Μη ξεχάσετε να το προσθέσετε στη διατροφή σας!

  19    Εκτός από απόλαυση, ένα φλιτζάνι Earl Grey προσφέρει σωματική τόνωση σαν αντίδοτο στη κούραση πνευματική και σωματική. Ή τόνωση αυξάνεται αν προσθέσετε κανέλα.

 20    Το τσάι που είναι σχεδόν πλήρως απαλλαγμένο από καφεΐνη έχοντας όλα τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχονται σε ένα τσάι, είναι το κόκκινο.

  21   Ένα φλιτζάνι τσάι με τζίνσενγκ, είναι η απάντηση σε προβλήματα ψυχικής και σωματικής κούρασης.
  
22    Οι Ρώσοι που έχουν παράδοση στο τσάι, αγαπούν το μαύρο δυνατό και γλυκό προσθέτοντας επίσης ξύσμα λεμονιού, χυμό πορτοκαλιού και ένα με δύο γαρύφαλλα.

                        ΤΣΑΙ ΣΕ ΓΚΟΥΡΜΕ ΝΟΤΕΣ
23.  Εάν θέλουμε να απολαύσουμε ένα μοναδικό ρόφημα έπειτα από μια χειμωνιάτικη βόλτα, ακολουθούμε την εξής διαδικασία: για κάθε φλιτζάνι βραστό νερό, προσθέτουμε σε μια κανάτα ένα φακελάκι μαύρο τσάι, ένα ξυλάκι κανέλας και ένα γαρίφαλο. Στη συνέχεια, τα αφαιρούμε έπειτα από 5 λεπτά, προσθέτουμε μια κουταλιά μέλι, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και σερβίρουμε.
24.  Ακόμη, για να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους μας, μπορούμε να φτιάξουμε ένα δροσιστικό κοκτέιλ από πράσινο τσάι και χυμό ροδιού. Στη συνέχεια, το σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι με παγάκια και γαρνίρουμε με μια φράουλα ή με μια φέτα πορτοκαλιού.

Τσάι και ομορφιά
1. Το άσπρο τσάι προστατεύει την επιδερμίδα μας από την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις ελεύθερες ρίζες. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι μετά τον καθαρισμό, να ραντίσουμε το πρόσωπο και τον λαιμό μας με λίγες σταγόνες.
2. Για μαλλιά λαμπερά χωρίς λιπαρότητα, απλώς προσθέτουμε 1-2 φλιτζάνια τσαγιού με άρωμα μέντας στο τελευταίο ξέβγαλμα.
3. Για να προστατέψουμε τα δόντια μας από την τερηδόνα, μετά το βραδινό βούρτσισμα, μπορούμε να τα ξεπλύνουμε και να κάνουμε γαργάρες με πράσινο τσάι.





ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;

  • Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το πράσινο τσάι βοηθά στη πρόληψη του καρκίνου των καρδιακών νοσημάτων, στον έλεγχο της χοληστερόλης, του ζαχάρου και στη καλή λειτουργία του συκωτιού.

  • Επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο international journal of Cancer, δημοσιεύει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο για εμφάνιση γαστρίτιδας.

  • Στο Ιατρικό περιοδικό Mutation Research αναφέρεται ότι η κατανάλωση περισσοτέρων από δέκα φλιτζανιών πράσινου τσαγιού την ημέρα προλαμβάνει το καρκίνο.

  • 30 επιστημονικές έρευνες μέχρι σήμερα δείχνουν ότι το πράσινο τσάι καταπολεμά το καρκίνο του παχέος εντέρου, του στομάχου, του οισοφάγου, της χοληδόχου κύστεως και του παγκρέατος.

  • Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal αναφέρει ότι το πράσινο τσάι εκτός του ότι προκαλεί χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, παράλληλα αυξάνεται σε υψηλά επίπεδα η καλή χοληστερόλη (HDL).

  • Οι αντιβακτηριδιακές ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού μαζί με τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

  • Έρευνες έδειξαν ότι οι γυναίκες που πίνουν τσάι έχουν 60% λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα από αυτές που δεν πίνουν.

  • Πίνοντας τσάι για πολλά χρόνια βοηθούμε τα κόκαλα μας να γίνουν πιο γερά. Όσοι πίνουν τσάι περισσότερο από 10 χρόνια, έχουν πυκνότερη μάζα οστών από αυτούς που δε πίνουν.

  • Το τσάι  καταπολεμά τη κακοσμία του στόματος και ενισχύει την δυναμικότητα των ούλων.

  • Το τσάι γενικότερα, προλαμβάνει το καρκίνο του μαστού, του στομάχου, του οισοφάγου,του προστάτη, της λευχαιμίας, του δέρματος και άλλων ειδών καρκίνου.

  • Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι πίνοντας 2 με 4 φλιτζάνια τσάι την ημέρα, μειώνουμε το κίνδυνο εμφράγματος, έως και 44%

Πόση καφεΐνη ή τείνη περιέχει το τσάι που πίνουμε;
Καφές:                                         85mg-160mg
Mate                                            75mg
Αναψυκτικά                                50mg
Μαύρο Τσάι                                40mg
Oolong  Τσάι                               30mg
Πράσινο Τσάι                              20mg
Άσπρο    Τσάι                              15mg
Τσάι Ντεκαφεινέ                           7mg
Roibos                                            g0m
Τσάι βοτάνων- Αρωματικά φυτά  0mg


                                                           Τσάι γιασεμιού: Αρλέτα.


  • για την καρδιά, καθώς έχει συνδεθεί με μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων.
  • για την πρόληψη του καρκίνου
  • για τη μείωση του σωματικού βάρους, του δείκτη μάζας σώματος και της περιμέτρου μέσης
  • για τη βελτίωση της εγρήγορσης, σε υψηλότερο μάλιστα βαθμό συγκριτικά με την κατανάλωση καφέ και με καλύτερη ικανότητα εστίασης της προσοχής σε καταστάσεις πολλαπλών ερεθισμάτων.
  • για την αντιμετώπιση του άγχους καθώς οδηγεί σε ταχύτερη ανάρρωση από τις επιδράσεις του στρες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More