Βρέθηκε το γονίδιο της ευτυχίας! Μήπως μπορώ να έχω ένα σφηνάκι;


Αμάν με αυτά τα γονίδια που καθορίζουν ποιοί είμαστε τι θέλουμε και τι θα κάνουμε αύριο. Είναι σαν να βρέθηκε το χάπι για την απραξία! Εμείς δηλαδή δεν ευθυνόμαστε για τίποτα; Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι είμαστε οι σκέψεις μας. Και ότι εμείς ελέγχουμε το περιεχόμενο τους. Άρα υπάρχει ελπίδα. Είμαστε μια σούπα απο επιρροές, γονίδια και χημικές μεταβολές. Κι αν η ευτυχία είναι γονίδιο, εμείς μπορούμε να το δημιουργήσουμε!

Ένα γονίδιο ευτυχίας εντόπισαν επιστήμονες από τη Βρετανία το οποίο επηρεάζει έντονα το πόσο ικανοποιημένος νιώθει κανείς από τη ζωή του.
Όπως διαπίστωσαν, όσοι φέρουν δύο κόπιες του γονιδίου – μία από κάθε γονιό - έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να είναι ευτυχισμένοι από τη ζωή τους σε σύγκριση με όσους φέρουν μόνο μία.
Το γονίδιο ονομάζεται 5-ΗΤΤ και είναι υπεύθυνο για το πόσο καλά διανέμουν τα νευρικά κύτταρα την σεροτονίνη – μια χημική ουσία που παράγεται από τον εγκέφαλο και ρυθμίζει την ψυχική διάθεση.
Είναι καλά τεκμηριωμένο πως όσοι έχουν χαμηλά επίπεδα από αυτή την «ουσία της ευεξίας», είναι επιρρεπείς στην κατάθλιψη.
Ο δρ Γιαν-Εμμάνουελ Ντε Νέβε, συμπεριφορικός οικονομολόγος από την Σχολή Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE-PS) και οι συνεργάτες του, ανέλυσαν το DNA 2.500 εθελοντών από τις ΗΠΑ και τους έθεσαν διάφορα ερωτήματα για να αξιολογήσουν ην ικανοποίησή τους από τη ζωή τους.
Όπως ανακάλυψαν, το 69% των εθελοντών με δύο κόπιες του γονιδίου 5-ΗΤΤ ήταν «ικανοποιημένοι» (34%) ή «πολύ ικανοποιημένοι» (35%) από τη ζωή τους.
Μεταξύ όμως όσων έφεραν μία κόπια του γονιδίου, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν πολύ χαμηλότερα: μόλις 19% σε κάθε μία από τις δύο υποκατηγορίες χωριστά (συνολικά, 38%).
Η μελέτη δημοσιεύεται σήμερα στην «Επιθεώρηση Ανθρώπινης Γενετικής» (JHG).
«Είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό πως το συγκεκριμένο γονίδιο παίζει ρόλο στην ψυχική υγεία, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αποκαλύπτει πως παίζει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της ευτυχίας μας», δήλωσε ο κ. Ντε Νέβε.
«Βεβαίως η ευεξία μας δεν καθορίζεται από ένα μόνο γονίδιο – προφανώς υπάρχουν και άλλα που παίζουν ρόλο, καθώς και τα βιώματά μας. Ωστόσο, τα ευρήματά μας εξηγούν γιατί μερικοί άνθρωποι είναι εκ φύσεως πιο εύχαρεις απ’ ό,τι άλλοι και νιώθουν πιο ευτυχισμένοι με ό,τι έχουν».


Το διαβάσαμε στο tanea.gr http://www.ourlife.gr/permalink/3098.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More