Καταπολεμήστε την άνοια με ψάρια! Τα ω-3 λιπαρά κατά της νόσου!






Η συχνή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα, όπως π.χ. τα ψάρια, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, γεγονός που σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη ενδέχεται να περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης υπογραμμίσει τα ευεργετικά οφέλη μιας διατροφής πλούσιας σε ω-3 λιπαρά οξέα για την υγεία. Δυο νέες μελέτες ειδικών του Πανεπιστημίου Northumbria  δείχνουν τώρα ότι η συχνή κατανάλωση ψαριού μπορεί να βελτιώσει τον χρόνο της αντίδρασής μας στις νοητικές «προκλήσεις» και παράλληλα να μειώσει τη νοητική κόπωση που βιώνουμε μετά από την ολοκλήρωση μιας δύσκολης δοκιμασίας.
Ω-3 εναντίον άνοιας
Λονδίνο
Τα ω-3 τονώνουν τον εγκέφαλο
Κατά τη διάρκεια της πρώτης μελέτης, οι ερευνητές χορήγησαν σε εθελοντές συμπληρώματα διατροφής δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA) και τους υπέβαλαν σε νοητικές ασκήσεις. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι η κυκλοφορία του αίματος στις περιοχές του εγκεφάλου των συγκεκριμένων ατόμων που ενεργοποιούνταν κατά τη διάρκεια επίλυσης των ασκήσεων ήταν αυξημένη. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα ευρήματα αυτά μαρτυρούν ότι η κατανάλωση ω-3 μπορεί να βοηθήσει σημαντικά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Στη δεύτερη μελέτη οι ειδικοί εξέτασαν την επίδραση που είχε η λήψη δύο συμπληρωμάτων ω-3 λιπαρών οξέων - DHA και εικοσαπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ) - στις νοητικές ικανότητες 22 εθελοντών ηλικίας 18-35 ετών για ένα διάστημα τριών μηνών. Μια ομάδα εθελοντών έλαβε εικονικό συμπλήρωμα, μια δεύτερη ομάδα DHA και μια τρίτη ομάδα ΕΡΑ.
Στο πλαίσιο της μελέτης οι νεαροί κλήθηκαν να φέρουν εις πέρας δύσκολες πνευματικές ασκήσεις. Οπως προέκυψε, στους εθελοντές που είχαν λάβει DHA εμφανίστηκε μεγαλύτερη ροή αίματος στον εγκέφαλο, χαμηλότερος χρόνος νοητικής αντίδρασης και μικρότερη νοητική κόπωση σε σύγκριση με όσους έλαβαν εικονικό συμπλήρωμα. Πάντως δεν εμφανίστηκαν εξίσου καλά αποτελέσματα μετά τη λήψη ΕΡΑ.
«Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να αποδειχθούν σημαντικά σε ό,τι αφορά τις νοητικές λειτουργίες ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας» αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης δρ Φίλιππα Τζάκσον και συμπληρώνει ότι «από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι η συχνή κατανάλωση λιπαρών ψαριών ή η λήψη συμπληρωμάτων ω-3 λιπαρών οξέων θα ήταν δυνατόν να προλάβει τη νοητική φθίση και την άνοια».
Η ειδικός καταλήγει τονίζοντας ότι «εάν καταφέρουμε να εντοπίσουμε την ακριβή επίδραση των λιπαρών οξέων στη συμπεριφορά και στην κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο υγιών ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, τότε τα οφέλη για ασθενείς που πάσχουν από εκφυλιστικές νόσους θα μπορούσαν να είναι μεγάλα».
Τα ενδιαφέροντα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «British Journal of Nutrition».Αντίθετα από ό,τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, η κατανάλωση ω3 λιπαρών οξέων από φυτικές πηγές μπορεί να είναι εξίσου ευεργετική για την υγεία με την πρόσληψη ω3 λιπαρών από τα ψάρια, αναφέρει μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.



Γνωρίζουμε ότι η συστηματική κατανάλωση ω3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFA) - ειδικά εικοσιπεντανοϊκού (EPA) και δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA) από τα λιπαρά ψάρια και τα ιχθυέλαια - είναι σημαντική για την όραση, την φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και την καλή υγεία της καρδιάς.

Ως εκ τούτου, οι τρέχουσες διατροφικές συστάσεις για τη διατήρηση επαρκών επιπέδων ω3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στην κυκλοφορία προτείνουν την κατανάλωση μίας ή περισσότερων μερίδων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες για το εάν και κατά πόσο τα άτομα που δεν τρώνε ψάρια βρίσκονται σε κίνδυνο για χαμηλά ή ανεπαρκή επίπεδα ω3 λιπαρών οξέων, κατάσταση που υπολογίζεται μέσω του λόγου EPA/ DHA.

Με βάση τη μελέτη EPIC (Ευρωπαϊκή Προοπτική Μελέτη για τον Καρκίνο και τη Διατροφή), οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 14.422 άτομα, άντρες και γυναίκες, ηλικίας 39-78 ετών, αναφορικά με τις διατροφικές τους επιλογές, την πρόσληψη καθώς και τα επίπεδα ω3 λιπαρών οξέων ανάλογα με τις διατροφικές τους συνήθειες (άτομα που τρώνε ψάρι, κρεατοφάγοι που δεν τρώνε ψάρι, χορτοφάγοι και αυστηρά φυτοφάγοι). Η ανάλυση των αποτελεσμάτων αποκάλυψε ότι η συνολική διατροφική πρόσληψη ω3 λιπαρών οξέων ήταν 20-43% χαμηλότερη στα άτομα που δεν έτρωγαν ψάρι σε σύγκριση με εκείνα που περιελάμβαναν τα ψάρια στο διαιτολόγιό τους.

Φάνηκε επίσης πως οι άντρες κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες ω3 λιπαρών οξέων συγκριτικά με τις γυναίκες. Συνολικά, το βασικό εύρημα της μελέτης ήταν ότι οι διαφορές στα επίπεδα EPA και DHA στο αίμα των συμμετεχόντων μεταξύ των τεσσάρων ομάδων ήταν μικρότερη από εκείνη που υπολογίστηκε μέσω της διατροφικής πρόσληψης. Σε προηγούμενες μελέτες είχε προκύψει πως ο βαθμός μετατροπής των ω3 λιπαρών οξέων φυτικής προέλευσης (α-λινολενικού οξέος-ALA) σε EPA και DHA είναι σχετικά χαμηλή. Τώρα όμως, τα δεδομένα από τη νέα αυτή μελέτη υποδεικνύουν ότι το ανθρώπινο σώμα έχει ικανοποιητική δυνατότητα παραγωγής EPA και DHA από ALA ελλείψει άμεσων πηγών ω3 λιπαρών οξέων από ιχθυέλαια.

Προς το παρόν, οι συστάσεις περί κατανάλωσης 1-2 μερίδων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα εξακολουθούν να ισχύουν ώστε να εξασφαλίζεται η επαρκής πρόσληψη προσχηματισμένων DHA και EPA. Επιπλέον, σκευάσματα ιχθυελαίων ή τρόφιμα εμπλουτισμένα με EPΑ / DHA, όπως είναι για παράδειγμα εμπλουτισμένοι χυμοί φρούτων, μπορούν να αποτελέσουν μια πολύ καλή επιλογή για εκείνους που δεν τρώνε τα ψάρια. Καλό είναι όμως, παράλληλα με την πρόσληψη ω3 λιπαρών οξέων από ιχθυέλαια, να φροντίσουμε να καταναλώνουμε και φυτικές πηγές ω3, όπως ξηρούς καρπούς, λιναρόσπορο ή μαλακές μαργαρίνες, ενισχύοντας την καθημερινή διατροφική πρόσληψη των ωφέλιμων αυτών λιπαρών.



Πηγές:tovima.gr & Real.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More