ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ.

Αν ταλαιπωρήστε από τη σιδηροπενική αναιμία, η κόπωση και η εξάντληση, είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που σας απασχολεί. Αυτό γίνεται γιατί δεν παράγεται αρκετή αιμοσφαιρίνη. Η αιμοσφαιρίνη βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρει το οξυγόνο στον οργανισμό μας. Η δράση της σιδηροπενικής αναιμίας είναι ύπουλη.

Η κόπωση, εγκαθίσταται στο σώμα μας με τόσο αργούς ρυθμούς, που γίνεται αντιληπτή στο τελευταίο της στάδιο, με αποκορύφωμα ακόμη και την λιποθυμία. Άλλες φορές πάλι οι γυναίκες δεν έχουν κανένα σύμπτωμα και καταλαβαίνουν το πρόβλημα μετά από εξετάσεις στον γυναικολόγο τους. Οι χορτοφάγοι, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν σιδηροπενική αναιμία γιατί τρώνε πολλές  φυτικές ίνες (που αδειάζουν τις αποθήκες σιδήρου) και ελάχιστο η καθόλου κρέας (που είναι πηγή σιδήρου)

ΦΥΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΣΙΔΗΡΟΥ.
Αν είστε χορτοφάγος δεν είναι ανάγκη να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, απλώς να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να σας δώσει το κατάλληλο συμπλήρωμα σιδήρου. Οι καλύτερες φυτικές πηγές σιδήρου είναι το πικροράδικο, το λυκοτρίβολο, η φυσαλίδα, η στελλάρια και το κόκκινο τριφύλλι. Η τσουκνίδα, τα φυλλώδη λαχανικά, τα φασολάκια, οι πατάτες, τα φρούτα, η κολοκύθα, οι σταφίδες, τα ολικής άλεσης σιτηρά, είναι επίσης αποτελεσματικά για την πρόσληψη σιδήρου. Τέλος το ψάρι, το γάλα, τα αυγά και το κρέας και ειδικότερα το συκώτι, είναι άριστες τροφές για να επιτύχετε την αποκατάσταση σας.

TIPS ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΙΔΗΡΟΥ.
Ένας έξυπνος τρόπος για να απομακρύνεται τις ίνες από τις φυτικές τροφές που μειώνουν την απορρόφηση σιδήρου, είναι να κάνετε χυμό τις φυτικές τροφές σας. Έτσι ο σίδηρος παραμένει άθικτος. Ένας άλλος τρόπος είναι να στύβετε πάνω στις σιδηρούχες τροφές λεμόνι, που βοηθά στην απορρόφηση σιδήρου. Άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C που ενισχύουν την απορρόφηση σιδήρου, είναι το μπρόκολο, τα λαχανάκια βρυξελλών, το λάχανο, το κουνουπίδι, τα εσπεριδοειδή, τα φύλλα γογγυλιού και οι γλυκοπατάτες.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ.
Αν ο γιατρός σας, έχει ήδη διαγνώσει σιδηροπενική αναιμία, ίσως σας έχει συστήσει να πάρετε συμπλήρωμα σιδήρου. Οι περισσότεροι ειδικοί συστήνουν 20 με 30 mg την ημέρα. Επίσης οι πολυβιταμίνες με σίδηρο, προλαμβάνουν την σιδηροπενική αναιμία. Για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από συμπλήρωμα, καλό είναι να πίνετε μαζί χυμό πορτοκαλιού η ντομάτας. Το ασβέστιο είναι καλό να αποφεύγεται ως συνοδεία, γιατί παρεμποδίζει την απορρόφηση σιδήρου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More