Πως άρχισα να κάνω διατροφή χωρίς στέρηση και εξαφάνισα την κυτταρίτιδα!

Υπάρχουν άπειρες δίαιτες που σας πονοκεφαλιάζουν και τις κοιτάτε σαν να κατέβησαν από άλλο πλανήτη; Πως μας συστήνουν οι ειδικοί να τρώμε μια μπανάνα για δεκατιανό εννοώντας μισή; Θα αντέξω; Ή θα σέρνομαι σαν τον εξαθλιωμένο μετανάστη μετά από 25 ώρες νυχτερινής πεζοπορίας; Αναρωτιέστε γιατί οι διαιτολόγοι είναι τόσο αυστηροί στα 100 γραμμάρια φρούτου και στα 150 γραμμάρια κρέατος. Φοβάστε ότι και να αρχίσετε την δίαιτα κάποια στιγμή θα σπάσετε. Η αλήθεια βέβαια δεν είναι αυτή όμως ακόμη μια αλήθεια είναι ότι ένας άνθρωπος που έχει μάθει σε ποσότητες δεν μπορεί από τα τρία πιάτα μακαρόνια να καταλήξει την άλλη μέρα σε μια φλυτζάνα 200 γραμμαρίων. Κάποιοι αντέχουν κάποιοι άλλοι όμως όχι. Και πρέπει να μας είναι απολύτως σεβαστές οι ανάγκες του άλλου όταν σχεδιάζουν οι ειδικοί μια δίαιτα προς το συμφέρον του. Είναι πολλοί οι διαιτολόγοι που σέβονται τις ιδιαιτερότητες του ατόμου το οποίο αναλαμβάνουν ενώ κάποιοι άλλοι απαιτούν στρατιωτική πειθαρχία.

Τι έκανα εγώ:
Πριν αρχίσω διατροφή ερεύνησα, διάβασα για τις δυνατότητες κάθε τροφής ξεχωριστά, ενημερώθηκα για τις επιπτώσεις στην υγεία των διατροφικών επιλογών μου και ευαισθητοποιήθηκα αρκετά γύρω από αυτά τα θέματα. Όσο προχωρούσα στη διατροφή μου, τόσο έβλεπα την διάθεση μου να αλλάζει. Αγαπούσα την μελαγχολία και την κατάθλιψη ενώ τώρα αγαπώ την χαρά και την ενέργεια. Λίγο είναι;
Τα πρώτα δειλά βήματα για να αποφύγω την κυτταρίτιδα:
Είδα ότι πολλά λίπη που πρόσθετα στο φαγητό μου ήταν περιττά. Τότε λάτρευα τις τηγανιτές πατάτες με φέτα. Τις έτρωγα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Ή επίσης είχα την κακή συνήθεια να στήνω τραπέζι στη μία τα ξημερώματα. Μπορούσα να φάω τις τηγανιτές πατάτες μου με τα λουκάνικα από το σούπερ μάρκετ, χωρίς τύψεις στις 2 και στις 3 τα ξημερώματα. Τρεις μήνες όμως πριν το καλοκαίρι σταματούσα αυτές τις υπερβολές και έκοβα τελείως τα τηγανιτά. Σταματούσα τις τυρόπιτες τα λιπαρά γλυκά και τα παγωτά. Δεν στερούμουν όμως το κρέας γιατί το λάτρευα. Χρησιμοποιούσα όποιο κρέας επιθυμούσα ξέροντας βέβαια ότι προτιμότερο είναι το κοτόπουλο και το μαγείρευα στην κατσαρόλα. Συνοδευμένο με λαχανικά. Προτιμούσα τα λαδερά φαγητά. Φασολάκια, όσπρια μέρα παρά μέρα, λάχανο που έχει την ιδιαιτερότητα να αποβάλει την κατακράτηση υγρών, αρακά, μελιτζάνες και οτιδήποτε υγιεινό.



Επέλεγα χόρτα και αν βαριόμουν την χρονοβόρα προετοιμασία τους συνόδευα τα φαγητά μου οπωσδήποτε με αγγουράκι που είναι εύκολο στην προετοιμασία του και βοηθάει πολύ στην λιποδυάλιση όταν συνοδεύει το φαγητό. Το λάδι, πάντα ελαιόλαδο το πρόσθετα στο τέλος του βρασίματος του φαγητού. Μάλιστα έβαζα αρκετό γιατί χρειαζόμουν καλά λίπη για ενέργεια. Κι αυτό γιατί η δαπάνη της ενέργειας μου καθημερινά είναι πολύ υψηλή. Είμαι υπερκινητική και δεν γινόταν να μην παίρνω δύναμη. Πρόσθετα επίσης φρούτα στην διατροφή μου χωρίς φυσικά να μετράω τις ποσότητες. Όχι βέβαια ότι έτρωγα ένα κιλό στην καθισιά μου, αλλά δεν τα μετρούσα κι όλας. Έτσι κι αλλιώς για το σώμα μου ήταν μεγάλο δώρο εκεί που έτρωγα βραδινό στις δύο τα ξημερώματα, να τρώω το βράδυ φρούτα που τα απολάμβανα. Γενικά ποτέ δεν διανοήθηκα να στερήσω την απόλαυση από την διατροφή μου. Και τώρα που έγινα οπαδός της σχεδόν ωμοφαγικής διατροφής για την οποία θα μιλήσουμε σε άλλο θέμα, την απόλαυση του φαγητού δεν την στερούμε ποτέ.


Εν κατακλείδι: Μην φοβάστε την λέξη διατροφή: Όλοι μα όλοι είμαστε ικανοί να την κάνουμε. Η διατροφή δεν είναι στέρηση, είναι απόλαυση. Τα πρώτα βήματα πριν να μπείτε στο πρόγραμμα μιας διατροφής πρέπει να είναι η σταδιακή αλλαγή του τρόπου διατροφής σας. Αντικαταστήστε τις κακές σας συνήθειες με άλλες υγιεινές που θα απολαμβάνεται. Αν δεν θέλετε να στερηθείτε τις ποσότητες που τρώτε μην τις πειράξετε. Ακόμη κι έτσι θα δείτε αποτελέσματα.
Αποφύγετε καμένα λίπη από τηγανιτά, βαριά γλυκά. Τα γλυκά αν και δεν είναι πολύ γνωστό μας αρρωσταίνουν. Δεν χαλάνε μόνο τα δόντια, αλλά ρίχνουν και γενικότερα το ανοσοποιητικό. Γι αυτό και όταν είμαστε άρρωστοι απαγορεύονται.  Ενναλακτικά φάτε φρούτα που σας αρέσουν αρκεί να είναι εποχής, προσθέστε αν θέλετε λίγους ωμούς τριμμένους ξηρούς καρπούς και μέλι με λίγη τριμμένη κουβερτούρα. Επίσης και κανέλα .
Το μυστικό με την κανέλα είναι ότι στο μυαλό λειτουργεί σαν υποκατάστατο ζάχαρης και οξύνει τον νου. Καθαρίζει το μυαλό! Επιπλέον είναι και εξαιρετικός ρυθμιστής της ινσουλίνης στο αίμα. Ορμόνη που ευθύνεται για το πάχος μας και φυσικά για τον διαβήτη.


Πράσινο τσάι. Το πράσινο τσάι είναι ένα εξαιρετικό ρόφημα. Πλέον ο κόσμος έχει μάθει για τις ευεργετικές του ιδιότητες και πίνει πολύ. Και κατά την γνώμη μου πολύ καλά κάνει. Έρευνες έχουν δείξει ότι μέχρι 4 ή 5 φλιτζάνια την μέρα, επιταχύνουν την λιποδιάλυση αλλά και όχι μόνο. Βοηθάει ταυτόχρονα στην ρύθμιση της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων, του ζαχάρου στο αίμα και προλαμβάνει τους καρκίνους. Είναι αντιοξειδωτικό και αντιθρομβωτικό προϊόν. Αν δεν είναι μέσα στις συνήθειες σας βάλτε το. Σε συνδυασμό με την ποιοτική στροφή στην διατροφή σας θα δείτε διπλά αποτελέσματα. Σε άλλο θέμα θα μιλήσουμε για τα επόμενα βήματα της διατροφής μου, που μου άλλαξαν την ζωή. Αν και το αρχικό ζητούμενο ήταν τότε για μένα η κυτταρίτιδα, τελικά είδα την υγεία μου να πηγαίνει καταπληκτικά, και την διάθεση μου γεμάτη αισιοδοξία.

EXTRA TIP

Περπάτημα περπάτημα πολύ περπάτημα! Πάρτε φίλες και περιπατήστε συζητώντας. Δεν είναι μόνο η καφετερία και το τσιγάρο διασκέδαση. Βγείτε προς τα έξω. Κάντε το συνήθεια. Δεν είναι ανάγκη να πάρετε φόρμα γουόκμαν και εξαρτήματα γυμναστικής. Τρία τέταρτα περπάτημα την μέρα ρυθμίζουν τα πάντα. Καταπολεμούν την κατάθλιψη, ρυθμίζουν την πίεση, τον διαβήτη, διατηρούν την νεότητα, κάνουν πάρα πολύ καλό στην κυτταρίτιδα και τόσα άλλα. Κατεβείτε σκάλες, σταματήστε δύο στάσεις με το λεωφορείο, πριν τον προορισμό σας. Μην παίρνετε το αμάξι για μικρές αποστάσεις. Το βάδισμα είναι μεγάλη διασκέδαση και πηγή μεγάλης χαράς.

Νερό και πάλι νερό. Είμαστε από νερό, επιστρέφουμε στο νερό. Τα μαγικά οχτώ ποτήρια διευκολύνουν εκτός των άλλων, τα αγγεία σας.


Μην ζυγίζεστε. Ξεχάστε την ζυγαριά σας. Αφήστε ένα χρονικό περιθώριο που θα ορίσετε εσείς. Δύο εβδομάδες ας πούμε και μετά συγκρίνεται την διαφορά.

Αν υποπέσετε σε ένα διατροφικό αμάρτημα και αθετήσατε τις υποσχέσεις σας στον εαυτό σας μην τον αντιμετωπίζετε σαν επίορκο. Άνθρωπος είστε! Θα συνεχίσετε και πάλι την διαδρομή σας. Συνήθως όταν μπαίνουμε στην διαδικασία μιας διατροφής και την σπάμε τρώγοντας κάτι απαγορευμένο, αφού το φάμε και ευχαριστηθούμε, αμέσως μετά  τρέχουμε στον καθρέφτη μας και τον βρίσκουμε ακόμη πιο χοντρό. Μην δώσετε σημασία σε αυτήν την συμπεριφορά. Κοιτάξτε τον εαυτό σας όσο θέλετε. Βρίστε τον αν σας προκαλεί να το κάνετε. Αλλά κάνετε ότι κάνετε χωρίς τύψεις και με την γνώση ότι ζείτε μια ψευδαίσθηση. Δε βάλατε δύο κιλά επειδή υποπέσατε σε ένα αμάρτημα. Μερικές φορές η αδυναμία μας, μας προδίδει. Όμως η λογικής μας μπορεί την επόμενη μέρα να συνεχίσει τον στόχο της. Και ο στόχος σας είναι να γίνετε ομορφότερη και δυνατότερη!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More