Οι «Σκηνοβάτες» κατέλαβαν με επιτυχία την Επίδαυρο!

Μίμοι, ακροβάτες και ξυλοπόδαροι έδωσαν έναν τόνο που θύμιζε τσίρκο μιας άλλης εποχής στην παράσταση του Σταμάτη Φασουλή στο αρχαίο θέατρο που σάρκαζε το παρελθόν και το παρόνΛίγο μετα τις εννέα το βράδυ της Παρασκευής  (15 Ιουλίου) δόθηκε η πρεμιέρα για τους «Σκηνοβατες» του Σταμάτη Φασουλή, στο αρχαίο θέατρο τησ Επιδαύρου. Αυτή την πραγματικά πρωτότυπη και έξυπνη θεατρική δουλειά, παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, παρακολούθησαν τρεις χιλιάδες περίπου θεατές, οι οποίοι απόλαυσαν ερμηνείες και θέαμα, καθώς η παράσταση, χορταστική καθώς ήταν, διέθετε απ´όλα: πολυπληθή θίασο με πολύχρωμα κοστούμια, μουσικές και τραγούδια, χορευτικά και εντυπωσιακα ακροβατικά!

Τοποθετημένη κάπου στο τέλος του δεύτερου μ.Χ. αιώνα, κι ενώ η ρωμαϊκή αυτοκρατορία καταρρέει, η παράσταση φέρνει επί σκηνής τρεις θιάσους από τις τρεις άκρες της αυτοκρατορίας: προσπαθούν να αναβιώσουν το ένδοξο παρελθόν, κόντρα στην παρακμή του τέλους μιας εποχής.

Το αρχαίο θέατρο γίνεται σημείο συνάντησης και αναμέτρησης, τόπος σύνθεσης και ανταγωνισμού, κέντρο δημιουργίας και επικοινωνίας. Από τις απαρχές της Ελληνικής Γραμματείας ως τη ρωμαϊκή περίοδο, οι «Σκηνοβάτες» περιέλαβαν αποσπάσματα απο τραγωδίες και κωμωδίες Ελληνων και Ρωμαίων ποιητών, ύμνους και χορικά, ενώ μίμοι, ακροβάτες και ξυλοπόδαροι έδωσαν έναν τόνο που θύμιζε τσίρκο μιας άλλης εποχής. Με τη διάθεση να ενώσει το χθες με το σήμερα, ο Σταμάτης Φασουλής κατάφερε να διατρέξει ακόμα και το πρόσφατο παρελθόν, σχολιάζοντας και σαρκάζοντας ακόμα και τον εαυτό του ή τον θίασό του.

Με εξαιρετικές πράγματι ερμηνείες, η παράσταση ξεπέρασε και τα μικρότερα εμπόδια, όπως η μεγάλη διάρκεια (δυόμιση ώρες) ενώ χάρισε στο κοινό γέλιο αλλά και στιγμές περισυλλογής. Ξεχώρισαν τα πολύχυρωμα, μελετημένα, κοστούμια της Ντενης Βαχλιωτη και η μουσική του Θοδωρή Οικoνόμου.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Νένα Μεντή, Σοφία Φιλιππίδου, Νίκος Κουρής, Τάνια Τρύπη, Ελένη Κοκκίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Λαέρτης Μαλκότσης, Ευαγγελία Μουμούρη, Θανάσης Αλευράς, Σωκράτης Πατσίκας, Άλκηστις Πουλοπούλου, Φοίβος Ριμένας, Μαργαρίτα Λουμάκη, Αγορίτσα Οικονόμου, Γιώργος Δεπάστας, Δημήτρης Τσέλιος, Δήμητρα Σιγάλα, Χρήστος Σπανός, Τζένη Διαγούπη, Ελένη Βεργέτη, Κλειώ – Δανάη Οθωναίου, Μίνως Θεοχάρης,  Νάντια Κοντογεώργη, Ηρώ Μπέζου.

Πολλοί ήταν, κυρίως σκηνοθέτες και ηθοποιοί, που κατέβηκαν στο αρχαίο Θεατρο για τους «Σκηνοβατες»: ανάμεσα τους ο Λευτέρης Βογιατζής, ο Διονύσης Φωτόπουλος, ο Γιάννης Χουβαρδάς, ο Γιάννης Μπέζος με τη Ναταλία Τσαλίκη, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, η Μαρία Ναυπλιώτου, αλλα και η ακαδημαϊκός Κική Δημουλά.

Πηγή: http://www.tovima.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More