Στη Χάλκη και την Αστυπάλαια

1/ΣΥΜΗ
Σαν σκηνικό...
Ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού είναι αμφιθεατρικά χτισμένος σε λόφο, έχοντας έτσι θέα στη θάλασσα. Το ανέβασμα στο Χωριό γινόταν κάποτε μόνο από την Καλή Στράτα, τον μοναδικό τότε δρόμο του νησιού που αποτελείται από 500 πλατιά σκαλοπάτια, χτισμένα με πέτρα. Πάνω από τον οικισμό στον λόφο της Νουλιάς βρίσκονται οι Μύλοι, απομεινάρια της περιόδου της ακμής του νησιού, ενώ κοντά τους είναι το Ποντικόκαστρο με εξαιρετική θέα. Την καλύτερη όμως θέα θα έχετε από το Κάστρο στο οποίο οδηγούν λιθόστρωτα καλντερίμια, ενώ ενδιαφέρον έχουν η εκκλησία Κυρά του Κάστρου με σπάνιες εικόνες αλλά και η εκκλησιά της Λεμονίτρας που είναι κοντά της, από όπου επίσης θα έχετε εντυπωσιακή θέα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Σπετσαρία, το παλιό δημοτικό φαρμακείο με τα παλιά γυάλινα δοχεία και τις χαρακτηριστικές επιγραφές. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τη μονή του Πανορμίτη. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα στα Δωδεκάνησα. Η ονομασία του προήλθε από τον όρμο Πάνορμος και υπάρχουν δύο εκδοχές για την ετυμολογία του. Η μία ότι προήλθε από το παν-όρμος και η άλλη εξαιτίας της ερημικής τοποθεσίας, παν-έρμος, όπου χτίστηκε η μονή. Ο ναός είναι κτίσμα του 1783, έχει εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο, ενώ το πολύχρωμο καμπαναριό με τη μεγάλη καμπάνα των 750 κιλών είναι αυτό που αρχικά τραβάει την προσοχή. Στο μοναστήρι επίσης υπάρχουν δύο μουσεία, το βυζαντινό και το λαογραφικό (τηλ. 22460 71354). Στη Σύμη εκτός από τον Πανορμίτη υπάρχουν άλλα οκτώ μοναστήρια αφιερωμένα στον Ταξιάρχη Μιχαήλ, που αντιστοιχούν στα εννέα αγγελικά τάγματα.
info
Στο Χωριό θα βρείτε ταβερνάκια όπου θα δοκιμάσετε θαλασσινά, ψητά και μαγειρευτά. Εκεί υπάρχουν τα «Σύλλογος» (τηλ. 22460 72148), «Γιώργος και Μαρία» (τηλ. 22460 71984), «Φίλος» (τηλ. 22460 71007). Πληροφορίες για το νησί θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.symi.gr
2/ΧΑΛΚΗ
Ο αρχοντικός Εμπορειός
Στο νησί υπάρχουν ελάχιστα αυτοκίνητα και αυτό σε προδιαθέτει για το τι θα συναντήσεις: ηρεμία. Το τοπίο είναι μαγευτικό με τα αρχοντόσπιτα να είναι χτισμένα γύρω από το γραφικό λιμανάκι. Ο Εμπορειός είναι το λιμάνι καθώς και η πρωτεύουσα του νησιού και αξίζει να τον περπατήσετε. Στενά φροντισμένα δρομάκια και σπίτια που διαδέχονται το ένα το άλλο με την εκκλησία του πολιούχου του νησιού Αγίου Νικολάου να ξεχωρίζει στον μικρό οικισμό. Χτίστηκε το 1861 και έχει ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες. Ψηλά στο βουνό θα δείτε τους τρεις ανεμόμυλους αλλά και τον εντυπωσιακό πύργο με το ρολόι μπροστά από το κτίριο της δημαρχίας. Το νησί προσφέρεται για ήσυχες διακοπές με πεζοπορία όπου μπορείτε να ανακαλύψετε περίπου 360 ερημοκκλήσια καθώς και τα απομεινάρια ενετικού κάστρου, στους πρόποδες του οποίου κοιμάται η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού, το Χωριό. Κοντά στον Εμπορειό βρίσκεται η παραλία Φτενάγια η οποία έχει βότσαλο, καθαρά νερά και ταβερνάκια.
info
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.dimoschalkis.gr

  • Στιγμές ξεγνοιασιάς στον Εμπορειό της Χάλκης
  • Η εκπληκτική παραλία Φτενάγια στη Χάλκη
Πηγή: http://www.tanea.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More