ΚΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΤΥΦΛΟΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΧΡΩΜΑΤΑ!

·          Η στέρηση του χρώματος ,αποτελεί τακτική τιμωρίας όσων είναι εσώκλειστοι στις φυλακές  με τη τακτική, της ολοκληρωτικής απομόνωσης. Τι γίνεται όμως με αυτούς που δε βλέπουν καθόλου χρώματα; Τους τυφλούς; Σε μας που βλέπουμε, μοιάζουν να είναι τόσο καταδικασμένοι, όσο και οι έγκλειστοι σε απομόνωση. Είναι όμως έτσι; Η βιοχημεία, προσφάτως ανακάλυψε ότι ο άνθρωπος είναι τόσο φωτοευαίσθητος όσο κι ένα φυτό! Πως μπορεί λοιπόν ένας τυφλός να μην αντιλαμβάνεται έστω κι ενστικτωδώς τα χρώματα; Η απάντηση είναι μία. Δεν μπορεί! Η επιστήμη πλέον, έχει αναγνωρίσει την ικανότητα τους να αντιλαμβάνονται την ενέργεια που εκπέμπει το κάθε χρώμα χωριστά! Στη Κίνα, τυφλοί επιδίδονται στην ανθοδετική τέχνη της  ikebama”γνωρίζοντας πολύ καλά -αν και δε βλέπουν- την ονομασία κάθε φυτού και το ξεχωριστό του χρώμα. Πράγματι εντυπωσιακό!Οι πρώτοι και οι καλύτεροι, σε αυτήν την υψηλή περίτεχνη και απαιτητική τέχνη της ανθοδεσίας με τη παγκόσμια αποδοχή είναι οι τυφλοί! Μήπως γιατί σε αυτούς τους ανθρώπους, το χρώμα, αποτελεί ένα γοητευτικό απωθημένο και  την 7η αίσθηση;



Οι ειδικοί πάντως λένε ότι όλοι μας έχουμε το ίδιο ταλέντο. Απλώς οι τυφλοί εκπαιδεύονται σε αυτό. Όπως λέει και ο Τέο Γκίμπελ στο βιβλίο του “χρωματοθεραπεία”,όταν οι τυφλοί υποβάλλονται σε ακτινοβολία έγχρωμου φωτός, η αντίδραση τους είναι η ίδια ακριβώς με εκείνων που βλέπουν. Σε ένα ινστιτούτο για τυφλούς, στη πόλη Μπόστον Γουότερτάουν, της Μασαχουσέτης, οι τυφλοί εκπαιδεύονται να βλέπουν το χρώμα. Καταφέρνουν μετά από λίγους μόνο μήνες, με οπτικό όργανο τις παλάμες τους και με τις δονήσεις που δέχονται από τα χρώματα, να αναγνωρίζουν το είδος του χρώματος που έχουν μπροστά τους. Κάποτε ένα τυφλό κορίτσι μου είπε:αναφέρει στο βιβλίο του “Χρωματοθεραπεία” ο συγγραφέας Τέο Γκίμπον.
“Φοράτε γαλάζιο ρούχο και υπάρχει κι ένα χρώμα που δε μπορώ να το “δω.” Άνοιξα το μπουφάν μου και ρώτησα: Ποιο είναι το άλλο χρώμα; “Ω τώρα το βλέπω είναι κίτρινο. (Ήταν ένα χρυσοκίτρινο πουλόβερ, που έδειξα στο κορίτσι ανοίγοντας το μπουφάν!

·         ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΟΥΡΑΝΟ;

.Κι όμως δε βλέπουμε όλοι τα χρώματα με τον ίδιο τρόπο! Μπροστά σε έναν πράσινο πίνακα πέντε άτομα ίσως βλέπουν διαφορετικές διαβαθμίσεις πράσινου. Κι αν εμείς υστερούμε στις δυνατότητες μας, απέναντι στο χρωματικό βασίλειο, το ζωικό βασίλειο έρχεται να μας δώσει τις απαντήσεις που έχουμε ανάγκη. Η φύση, μας προίκισε με  πανέμορφα εξωτικά πουλιά και ψάρια τροπικά, που βλέπουν πολύ περισσότερα χρώματα από εμάς. Τα πουλιά, διαθέτουν υπεριώδη σήματα στα φτερά τους, δίνοντας έμπνευση στους επιστήμονες,για όπλα προηγμένης τεχνολογίας, ιατρικά μηχανήματα super αυτοκίνητα κ.α.  Στα βάθη του κοραλλιογενή ύφαλου της Αυστραλίας, βρίσκονται τα ψάρια με το περίεργο όνομα “Χρωμίς” που επικοινωνούν μεταξύ τους, δημιουργώντας πολύπλοκα υπεριώδη σχήματα στο νερό. Αυτά τα μοναδικά ψάρια, δημιουργούν υπεριώδη μήκη κύματος που βρίσκονται πέρα από το ορατό φάσμα. Τα υπεριώδη αυτά μοτίβα που θα τα ζήλευε και ο πιο ευφάνταστος πρωτοποριακός ζωγράφος, χρησιμοποιούνται από τα ψάρια για να προκαλέσουν σεξουαλικά το άλλο φύλο, για να επιβληθούν στην κοινότητα τους και οπωσδήποτε για να εκπέμψουν σήματα κινδύνου όταν απειλούνται από θηρευτές. Περιττό να πούμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιάσει θηρευτής αυτά τα ταλαντούχα πλάσματα της φύσης..


Τα πάντα στη φύση παράγουν ενέργεια. Αυτά τα χρώματα, στο εξαίσιο αυτό φόρεμα, μπορούν να γίνουν αντιληπτά κι απο έναν τυφλό! Αρκεί να ακούει τις δονήσεις!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More