Ψάρια και θαλασσινά.
Με τα ψάρια συμβαίνει κάτι που μας απενοχοποιεί πλήρως σε σχέση με το λίπος τους. Τα λιπαρά ψάρια μάλιστα, όπως ο κολιός ή ο σολομός αλλά και το σκουμπρί ευεργετούν την ανθρώπινη υγεία. Τα λιπαρά του σολομού μάλιστα θεωρούνται αντικαταθλιπτικά. Όπως και να έχει, δεν νοείται στις μέρες μας υγιεινή διατροφή χωρίς ψάρια. Μάλιστα θεωρούνται από τους ειδικούς το ίδιο πολύτιμα ανεξάρτητα από το εάν περιέχουν λιγότερο ή περισσότερο λίπος και ανεξάρτητα από το αν είναι φρέσκα κατεψυγμένα ή κονσερβαρισμένα. Το λίπος του κρέατος είναι κυρίως κορεσμένο και σχετίζεται με υπερλιπιδαιμίες, υπέρταση, διαβήτη και παχυσαρκία. Από την άλλη, το λίπος του ψαριού είναι πολυακόρεστο με κωρονίδα τα Ω3 λιπαρά που αποτελούν ένα από τα σπουδαιότερα δώρα της φύσης για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αποδεικνύεται από σειρά επιδημιολογικών μελετών πως διαπιστώθηκαν χαμηλά έως ελάχιστα ποσοστά καρδιοπαθειών και καρκίνων σε άτομα που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες λιπαρών ψαριών ενώ η δίαιτα τους ήταν χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά. Σκουμπρί ρέγκα σολομός σαρδέλες μουρούνα πέστροφα πέρκα παλαμίδα μπαρμπούνι και ξιφίας περιέχουν μεγάλες ποσότητες Ω3 λιπαρών και σχετικά χαμηλά κορεσμένων λιπαρών. Υπό την προϋπόθεση της εξασφάλισης επαρκών ποσοτήτων σιδήρου, τα ψάρια και τα θαλασσινά θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν ολοκληρωτικά το κόκκινο κρέας στο διαιτολόγιο μας χωρίς να δημιουργηθεί καμία θρεπτική έλλειψη.
Σύσταση κατανάλωσης. Μία μικρομερίδα ημερησίως. Περίπου 60 γραμμάρια ψητό ή βραστό ή τρεις πλήρες μερίδες εβδομαδιαίως.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου