Δόθηκε η πρώτη άδεια για κλινικές δοκιμές με ανθρώπινα βλαστοκύτταρα

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Advanced Cell Technology (ACT) θα είναι η πρώτη που θα ξεκινήσει κλινική δοκιμή με ανθρώπινα βλαστοκύτταρα στην Ευρώπη, με πρώτο στόχο την θεραπεία της σοβαρής οφθαλμοπάθειας Stargardt, ανίατης ασθένειας που είναι συχνότατη αιτία τύφλωσης νέων ασθενών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας "είναι η πρώτη φορά που δίνεται άδεια για κλινικές δοκιμές με ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα" εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. Οι κλινικές δοκιμές θα πραγματοποιηθούν στο νοσοκομείο Moorfields Eye του Λονδίνου σε 12 ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Stargardt, με άδεια της Βρετανικής Ρυθμιστικής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας και την Επιτροπή του συμβουλίου για την Γενετική Θεραπεία.
Η εταιρεία ACT άρχισε τις πρώτες δοκιμές με εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα για την θεραπεία αυτής της εκφυλιστικής νόσου που προσβάλει 80.000 ως 100.000 ανθρώπους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, γεγονός που την καθιστά μια από τις πλέον διαδεδομένες ασθένειες ανάμεσα στους νέους. Τα πειράματα που έγιναν στα εργαστήρια της σε ποντίκια δείχνουν βελτίωση της όρασης στο 100% των περιπτώσεων, χωρίς παρενέργειες. Μέχρι τώρα μόνο δύο Αμερικανοί συμμετείχαν στις δοκιμές, αλλά η εταιρεία δηλώνει πολύ ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα και προγραμματίζει δύο νέες δοκιμές σε δύο ακόμα ασθενείς.
Η ασθένεια Stargardt είναι κληρονομική, εμφανίζεται μετά το έκτο έτος της ηλικίας και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί θεραπεία. Αν η θεραπεία έχει αποτελέσματα στους ανθρώπους στα εργαστήρια της ACT, η εταιρεία  ελπίζει να διευρύνει τις δραστηριότητές της και σε άλλες οφθαλμολογικές παθήσεις, από τις οποίες πάσχουν περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Οι έρευνες για θεραπείες που βασίζονται σε βλαστοκύτταρα είναι για πολλούς επιστήμονες η μεγαλύτερη ελπίδα εναντίον ασθενειών όπως ο διαβήτης, η νόσος Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ, αλλά και η παράλυση εξαιτίας του τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης.
Οι έρευνες σε βλαστοκύτταρα είχαν απαγορευτεί για ηθικούς και θρησκευτικούς λόγους από τον Τζορτζ Μπους και η χρηματοδότηση των ερευνών αυτών, ξανάρχισε από τον Μάρτιο του 2009, μετά από σχετική απόφαση του προέδρου Ομπάμα.


http://www.enet.gr/?i=news.el.ygeia&id=311988

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More